Miód to naturalny produkt, który od tysięcy lat wykorzystywany jest jako wsparcie podczas leczenia przeziębienia. Przygotowuje się z niego m.in. rozgrzewające ziołowe napary i herbaty. Z tego artykułu dowiesz się, czy miód naprawdę poprawia odporność oraz jaki rodzaj wybrać podczas infekcji. 

Czy miód jest dobry na przeziębienie? 

Miód to naturalny produkt pszczeli, który jest znany i wykorzystywany zarówno w kuchni, jak i naturalnej medycynie od wielu pokoleń. Bywa nazywany naturalnym remedium na odporność. Herbata lub mleko z miodem to domowe sposoby na przeziębienie, katar i kaszel, które większość z nas zapewne pamięta jeszcze z dzieciństwa. Poznaj najważniejsze fakty na jego temat i sprawdź, jak pomaga na przeziębienie.  

Miód składa się w głównej mierze z cukrów i wody. Pozostałą część stanowią witaminy i minerały, a także inne cenne substancje, takie jak antyoksydanty, kwasy organiczne, fenole, enzymy, czy karotenoidy. To właśnie te składniki odpowiadają za jego prozdrowotne właściwości m.in. przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwkaszlowe i antyoksydacyjne. Dzięki temu miód może być nie tylko naturalnym, ale też skutecznym wsparciem organizmu podczas przeziębienia.  

Powyższe właściwości dotyczą wyłącznie prawdziwego miodu naturalnego pochodzenia. Niestety w sklepach coraz częściej pojawiają się produkty przypominające go wyglądem, kolorem, smakiem i konsystencją, jednak w rzeczywistości są jedynie mieszanką cukru, wody i barwników. Jeśli chcesz skorzystać z prozdrowotnych właściwości miodu, upewnij się, że produkt, który kupujesz, jest produktem naturalnego, pszczelego pochodzenia.  

Mimo że miód to wartościowe wsparcie w leczeniu przeziębienia, nie można zapominać, że dostarcza dużej ilości cukrów i kalorii. Dlatego w przypadku nadmiernej masy ciała, czy cukrzycy, warto zachować umiar w jego spożyciu. Co więcej, miód na katar, kaszel, czy ból gardła powinien być elementem i urozmaiceniem zdrowej diety i stylu życia, a nie jedynym sposobem dbania o odporność.  

 

Jaki miód wybrać na przeziębienie? 

Odpowiedź na pytanie, który miód na przeziębienie będzie najlepszy, nie jest prosta. Zależy to m.in. od dominujących objawów, a także indywidualnych potrzeb organizmu i preferencji. Poniżej zebraliśmy i opisaliśmy najpopularniejsze rodzaje, aby ułatwić wybór najlepszego miodu na przeziębienie.   

  • Miód manuka – przez długi czas nie był dobrze znany w Polsce, jednak w ostatnich latach zyskuje na popularności głównie ze względu na rosnącą liczbę danych naukowych potwierdzających jego działanie przeciwbakteryjne. Ma też właściwości immunomodulujące i wspiera regenerację organizmu. Poprawia pracę układu odpornościowego i jego zdolność do zwalczania drobnoustrojów. 
  • Miód lipowy – zawiera olejki eteryczne, flawonoidy, garbniki i triterpeny. Działa przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie, a także zmniejsza kaszel i ułatwia odkrztuszanie wydzieliny zalegającej w drogach oddechowych.  
  • Miód wielokwiatowy – działa przeciwdrobnoustrojowo, jest pomocny w łagodzeniu kataru i stanów zapalnych gardła.  
  • Miód gryczany – zawiera witaminy z grupy B, a także minerały takie jak magnez, żelazo, cynk i miedź. Działa przeciwbakteryjnie.  
  • Miód rzepakowy – w jego składzie występują witaminy z grupy B, żelazo, bor, flawonoidy, kumaryna, saponiny i olejki eteryczne. Sprawdza się podczas przeziębienia, któremu towarzyszy uporczywy kaszel. 
  • Miód spadziowy – ma działanie przeciwbakteryjne i pomaga w rekonwalescencji organizmu po chorobie.   
  • Miód z mniszka lekarskiego – dobrze sprawdza się podczas przeziębienia, grypy, w stanach przemęczenia i osłabienia organizmu.  

 

Sposoby stosowania miodu na przeziębienie 

Jak podawać miód na przeziębienie? Warto zastosować go od razu po wystąpieniu objawów i kontynuować kurację do czasu ich ustąpienia. Można też włączać go do diety profilaktycznie w okresie jesienno-zimowym. Najważniejsza kwestia, o której warto pamiętać, dotyczy wpływu wysokiej temperatury na właściwości odżywcze miodu. Niestety powoduje ona obniżenie walorów zdrowotnych, dlatego warto unikać jego podgrzewania lub zalewania wrzątkiem. Jak wykorzystać miód na przeziębienie? Poznaj proste, smaczne i zdrowe przepisy: 

  • mleko z miodem – łyżeczkę ulubionego miodu rozpuść w ciepłym mleku, możesz dodać też odrobinę masła lub przyprawy np. kurkumę, cynamon i kardamon; 
  • herbata z miodem – jako dodatki świetnie sprawdzą się też goździki, laski cynamonu oraz maliny, które rozgrzeją organizm. Pamiętaj, aby dodawać miód do lekko przestudzonej herbaty; 
  • ciepła woda z miodem i cytryną na przeziębienie – to świetny sposób na wzmocnienie i nawodnienie organizmu podczas choroby. 

 

Miód w połączeniu z innymi naturalnymi składnikami 

Aby wzmocnić działanie miodu, warto stosować go razem z innymi składnikami, które również wspierają odporność, mają właściwości przeciwzapalne i przeciwdrobnoustrojowe. W połączeniu z czosnkiem staje się prawdziwą bombą przeciwbakteryjną. Warto też stosować go razem z imbirem i cytryną, które stanowią pyszną i zdrową bazę do przygotowywania rozgrzewających naparów. Korzystnie działa też połączenie miodu z pigwą oraz kurkumą. Na pierwsze objawy infekcji warto zastosować miksturę na przeziębienie z czosnku, miodu, cytryny i imbiru o silnym działaniu przeciwzapalnym.  

 

Miód na przeziębienie dla dzieci 

Czy warto stosować miód na przeziębienie dla dziecka? Jak najbardziej. Ciepła herbata lub mleko z miodem mogą pomóc maluchowi poczuć się lepiej.  

Warto jednak pamiętać, że nie zaleca się jego podawania przed ukończeniem 1. roku życia.  

Jaki miód na przeziębienie dla dzieci wybrać? Dobrze sprawdza się miód rzepakowy, ponieważ ma subtelny i przyjemny dla większości maluchów smak. Warto jednak wypróbować kilka rodzajów i sprawdzić, który najbardziej przypadnie im do gustu i pomoże złagodzić objawy infekcji.  

 

Przeciwwskazania i środki ostrożności przy stosowaniu miodu na przeziębienie 

Miód na grypę i przeziębienie to naturalny i z reguły bezpieczny produkt, jednak nie zawsze można go stosować i w niektórych sytuacja warto zachować większą ostrożność. Głównym przeciwwskazaniem jest alergia na produkty pochodzenia pszczelego.  

Osoby z cukrzycą lub insulinoopornością powinny zachować umiar w jego spożyciu, ponieważ ma wysoki indeks glikemiczny, dostarcza sporej dawki kalorii oraz cukrów prostych.  

Warto też pamiętać, że miód na przeziębienie dla dzieci nie powinien być stosowany u maluchów, które nie ukończyły 12. miesiąca życia, ponieważ istnieje ryzyko zakażenia przetrwalnikami bakterii Clostridium botulinum. Może to powodować uszkodzenie przewodu pokarmowego i układu nerwowego.

Sprawdź: miód a cukrzyca - co powienien wiedzieć diabetyk? Porady  

 

 

Bibliografia: 

  1. Bąkowska M., Janda K. Właściwości prozdrowotne wybranych miodów, https://www.researchgate.net/publication/327900157_Wlasciwosci_prozdrowotne_wybranych_miodow/fulltext/5bac4b7fa6fdccd3cb767e8a/Wlasciwosci-prozdrowotne-wybranych-miodow.pdf [dostęp: 30.09.2024] 
  1. Wnęk D. Miód – właściwości prozdrowotne i prawidłowe przechowywanie, https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/173079,miod-wlasciwosci-zdrowotne-i-prawidlowe-przechowywanie [dostęp: 30.09.2024] 
  1. Marwicka J., Gałuszka R., Gałuszka G. Analiza właściwości miodu pszczelego i jego zastosowanie w dietetyce i kosmetologii, https://aestheticcosmetology.com/wp-content/uploads/2019/04/ke2014.2-3.pdf [dostęp: 30.09.2024] 
  1. Samarghandian S., Farkhondeh T., Samini F. Honey and Health: A Review of Recent Clinical Research, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5424551/ [dostęp: 30.09.2024] 
  1. Niaz K., Maqbool F., Bahadar H. Health Benefits of Manuka Honey as an Essential Constituent for Tissue Regeneration, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28901255/ [dostęp: 30.09.2024] 
  1. Palma-Morales M., Huertas J., Rodriguez-Perez C. A Comprehensive Review of the Effect of Honey on Human Health, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37447382/  [dostęp: 30.09.2024] 
share-icon Podziel się artykułem ze znajomymi
Komentarze
chevron-down