Miód manuka zasłynął na całym świecie jako naturalny antybiotyk. Ten miód pochodzący z Nowej Zelandii skutecznie zwalcza bakterie, wirusy i grzyby. Podawany profilaktycznie wzmacnia odporność. Wpływa także korzystnie na układ pokarmowy oraz skórę. Za lecznicze właściwości miodu manuka trzeba jednak słono zapłacić. Wysoka cena sprawiła, że na rynku pojawiają się podróbki nowozelandzkiego miodu. Gdzie kupić oryginalny miód manuka? Który wybrać? A także jak go stosować?

miod-manuka

Miód manuka

Miód manuka pochodzi z Nowej Zelandii. Produkują go pszczoły żywiące się nektarem z krzewu manuka rosnącego w Nowej Zelandii i miejscami w południowo-wschodniej Australii. Manuka w języku maori oznacza drzewo herbaciane. Miód manuka powstaje tak samo jak inne miody. Wyróżnia się jednak wyjątkowo silnymi właściwościami antyseptycznymi. W procesie dojrzewania miodu manuka wytwarza się methylglyoxal, naturalny składnik o wyjątkowych właściwościach przeciwbakteryjnych, przeciwgrzybicznych i przeciwwirusowych. Znajduje się on tylko w miodzie pochodzącym z Nowej Zelandii, dlatego za miód manuka trzeba sporo zapłacić.

Czytaj też: Olejek z drzewa herbacianego - zastosowanie i właściwości

Miód manuka - gdzie kupić?

Wysoka cena miodu manuka oraz rosnący na niego popyt przy ograniczonej podaży sprawiły, że na rynek trafiają podróbki. Gdzie kupić miód manuka, aby mieć pewność, że jest oryginalny? Miód manuka jest sprzedawany tylko w sklepach ze zdrową żywnością. Kupując miód w takim miejscu możemy mieć pewność, że pochodzi z krzewów manuka rosnących w Nowej Zelandii i posiada methylglyoxal. Oryginalny miód manuka ma charakterystyczny gorzkawy smak oraz wrzosowy zapach.

Miód z manuka - cena

Za miód manuka trzeba słono zapłacić. Ceny za słoik zawierający 500 gramów miodu wahają się od 150 do 400 złotych. Skąd taka rozbieżność cenowa? Wynika ona ze stężenia methylglyoxalu  w miodzie. Na opakowaniach miodu można znaleźć oznaczenie MGO, ewentualnie MG. To skrót od methylglyoxalu.  Im większa liczba MGO, tym miód zawiera większe stężenie methylglyoxalu, a zatem wykazuje silniejsze działanie przeciwbakteryjne. Za miód który ma 700 MG trzeba zapłacić około 400 złotych. Miód o stężeniu 500 MG kosztuje 300 złotych, a zawierający 250 MG - około 200 złotych. Który miód wybrać? Jeśli potrzebujemy zwalczyć bakterie, wirusy lub grzyby, to kupmy miód o jak najwyższym stężeniu MG. Jeśli jesteśmy zdrowi i chcemy zwiększyć odporność, wystarczy miód o stężeniu 250 MG.

Na rynku można też znaleźć miody, które mają MG powyżej 1000. Nie oznacza to, że miód manuka z takim stężeniem MG będzie najlepszy. Wręcz przeciwnie. MG powyżej 1000 świadczy o tym, że miód został podgrzany w procesie produkcji, co z jednej strony zwiększa stężenie methylglyoxalu, ale z drugiej zmniejsza jego antybakteryjne działanie.

Czytaj też: Najzdrowsze gatunki ryb, których nie może zabraknąć w diecie

Miód manuka dla dzieci

Miód Manuka stał się modny zwłaszcza wśród rodziców dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, czyli w okresie zwiększonej zachorowalności. Miód manuka można podawać dziecku jako środek wspomagający leczenie oraz profilaktycznie, jeśli dziecko cierpi na nawracające infekcje górnych dróg oddechowych. Należy jednak pamiętać, że miód manuka jest produktem spożywczym, a nie lekiem i nie zastąpi tradycyjnego leczenia.

Miodu manuka nie wolno podawać dzieciom poniżej roku. Nie jest także wskazany dla osób chorych na cukrzycę.

Miód manuka - dawkowanie

Większość producentów miodu Manuka zaleca jeść dwie, trzy łyżeczki miodu na czczo. Ewentualnie po jednej łyżce rano i wieczorem, przed posiłkami. W przypadku dzieci dawkę należy zmniejszyć o połowę.

Miód manuka najlepiej spożywać bezpośrednio z łyżeczki. Jeśli jednak dziecko nie przepada za jego smakiem, można go rozpuścić w letniej wodzie. Temperatura wody powinna mieć maksymalnie 40 stopni Celsjusza. W wyższej temperaturze miód może stracić swoje właściwości.

Miód z krzewu manuka - inne właściwości

Miód Manuka zasłynął przede wszystkim jako produkt spożywczy zwalczający bakterie, wirusy i grzyby oraz wzmacniający odporność, ale zalecany nie tylko w infekcjach górnych dróg oddechowych, przeziębieniu i grypie. Miód manuka pomoże zwalczyć bakterie bytujące w przewodzie pokarmowym oraz drogach moczowych. Sprawdzi się także jako lek na wrzody żołądka, zespół jelita drażliwego i nadkwasotę. Ponadto miód manuka przyspiesza gojenie się ran.

Czytaj też: Kwiat lipy - właściwości. Syrop, miód, sok, nalewka

Autor: Joanna Woźniak

share-icon Podziel się artykułem ze znajomymi
Komentarze
chevron-down