Czy miód i cukrzyca to dobre połączenie? Sprawdź, czy miód mogą spożywać osoby chore na cukrzycę i co o miodzie powinien wiedzieć diabetyk.

 miod-a-cukrzyca

Miód i cukrzyca - czy idą w parze?

Pacjenci chorzy na cukrzycę musza przede wszystkim wyeliminować z codziennej diety produktu o wysokim indeksie glikemicznym. Dla niewtajemniczonych – indeks glikemiczny to klasyfikacja żywności pod kątem jej wpływu na glikemię. Pacjenci nie muszą sami wyliczać IG, gdyż dostępne są tabele dla każdego produktu. Ich zadaniem jest wystrzeganie się żywności o indeksie glikemicznym powyżej 70. Diabetycy powinni zwracać szczególną uwagę na węglowodany - najlepiej, żeby miały IG poniżej 35, a maksymalnie 50.

Ponadto w cukrzycy zabronione jest spożywanie cukrów prostych – glukozy, fruktozy, galaktozy oraz dwucukrów. Takie produkty szybko i gwałtownie podnoszą poziom glukozy we krwi. Do węglowodanów prostych zaliczają się głównie ciasta, ciastka, cukierki, słodkie bułki, czekolada, przetwory z owoców. Zamiast nich należy spożywać węglowodany złożone, czyli ciemne pieczywo, grube kasze, płatki owsiane, ryż brązowy i makaron al dente.

Czy miód jest wskazany w cukrzycy? Diabetycy powinni wiedzieć, że miód składa się w 80 procentach z węglowodanów prostych – z glukozy i fruktozy. Ponadto jego indeks glikemiczny wynosi średnio 60 – w zależności od rodzaju miodu waha się od 40 do 80.

Miód jest co prawda zdrowszy od sacharozy i ma niższy indeks glikemiczny (IG dla cukru białego wynosi 70), zatem w mniejszym stopniu podnosi glikemię. Zawiera tez korzystnie dla zdrowia flawonoidy, polifenole oraz glikozydy, które wykazują działanie antyoksydacyjne. Ponadto wpływa korzystnie na odporność. Jednak ze względu na zawartość cukrów prostych, nie powinny go jeść osoby chore na cukrzycę. Zdecydowanie lepszym wyborem będzie stewia.  

Miód a cukrzyca typu 2

Cukrzyca typu 2 wymaga od pacjenta jeszcze większej dbałości o spożywanie produktów o niskim indeksie glikemicznym oraz unikania węglowodanów prostych. O ile cukrzyca typu 1 jest w dużej mierze spowodowana czynnikami genetycznymi, tak za cukrzycę typu 2 odpowiada głównie niewłaściwy tryb życia. Wysokie spożycie tłuszczów nasyconych i węglowodanów prostych jest głównym czynnikiem powodującym insulinooporność, która bezpośrednio przyczynia się do rozwoju cukrzycy typu 2. Zatem miód i cukrzyca typu 2 zdecydowanie nie powinny iść ze sobą w parze.

Miód a cukrzyca ciążowa

Cukrzyca często diagnozowana jest u kobiet w ciąży. Diabetolodzy wyróżniają cukrzycę w ciąży, czyli kiedy ciężarna spełnia ogólne kryteria rozpoznania cukrzycy oraz cukrzycę ciążową, związaną ze stanem błogosławionym. Cukrzyca ciążowa z reguły mija po porodzie, niemniej powinna być sygnałem ostrzegawczym, gdyż może prowadzić cukrzycy typu 2. Hiperglikemia w ciąży stanowi zagrożenia dla zarówno dla kobiety, jak i dziecka.

Podstawą leczenia cukrzycy ciążowej jest specjalistyczna dieta. Jeżeli chodzi o spożycie węglowodanów prostych, ciężarną będą obowiązywały takie same zasady żywienia jak innych diabetyków. Zatem miód przy cukrzycy ciążowej także nie jest zalecany. Zasadnicza różnica polega na tym, że ciężarna z cukrzycą powinna spożywać zwiększoną ilość białka, by zapewnić dziecku odpowiedni rozwój. Dieta powinna zawierać około 1800 kalorii.

Miód a cukrzyca

Trzeba pamiętać, że cukrzyca jest przewlekłą chorobą objawiającą się hiperglikemią, czyli podwyższonym poziomem cukru we krwi. Hiperglikemia rozwija się wtedy, gdy komórki beta wysp trzustki nie produkują odpowiedniej ilości insuliny - hormonu, który stymuluje wątrobę, mięśnie oraz tkankę tłuszczową do wchłaniania glukozy, a tym samym obniża poziom cukru we krwi. Podwyższona glikemia może być także efektem braku reakcji komórek organizmu na insulinę, która jest produkowana w odpowiedniej ilości. Stan ten nazywa się insulinoopornością i prowadzi do cukrzycy typu 2.

Cukrzycę typu 1, czyli związaną z niedostateczną ilością insuliny, leczy się poprzez podawanie egzogennej insuliny, a także zmianę trybu życia. Drugi rodzaj cukrzycy można początkowo leczyć tylko poprzez zmianę diety i zwiększenie aktywności fizycznej.

Wszyscy diabetycy powinni ściśle przestrzegać zaleceń dietetycznych.

Autor:  Joanna Woźniak

Czytaj też:

Bibliografia:

  • Wnęk D., Dieta cukrzycowa, Medycyna praktyczna dla pacjentów, 4.12.2017.
share-icon Podziel się artykułem ze znajomymi

Joanna Woźniak...

Komentarze
chevron-down