Kwas Omega 6 to tłuszcz niezbędny w diecie człowieka. Organizm nie wytwarza go sam, więc jest dostarczany wraz z pożywieniem, głównie w produktach pochodzenia roślinnego. Warto poznać źródła kwasów omega 6, a także wiedzieć, jak ich dobroczynne działanie wypływa na nasze zdrowie.
Kwas omega 6 to dobry tłuszcz nienasycony, dobry to znaczy, że dzięki swoim właściwościom potrafi uchronić człowieka przed różnymi schorzeniami. Dlatego tak ważne jest, by dostarczać go do organizmu w codziennej diecie. Ponieważ jest niezbędny do codziennego funkcjonowania należy także do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli tzw. NNKT.
Do kwasów tłuszczowych omega-6 zaliczamy:
- kwas linolowy (LA),
- kwas gammalinolenowy (GLA),
- kwas arachidonowy (AA/ARA).
Stosunek kwasów omega 3 do omega 6
W grupie dobrych tłuszczów nienasyconych znajdują się także kwasy omega 3 oraz omega 9. Obecność wszystkich kwasów z rodziny omega może pozytywnie wpłynąć na stan zdrowia. Niezwykle ważne jest przyjmowanie ich w odpowiednich proporcjach, ponieważ każdy pełni w organizmie inną rolę.
Zarówno kwas omega 3, jak i omega 6 są dla zdrowia tak samo istotne. Jednak podstawą w ich przyjmowaniu jest odpowiedni stosunek ich ilości względem siebie, a powinien wynosić 1:5 lub 1:6. Niestety kwasów omega 3 jest w pożywieniu znacznie mniej, więc trudniej je dostarczyć w diecie. Dlatego zazwyczaj stosunek kwasów omega 3 do omega 6 wynosi nawet 1:12. Tak znaczna ilość kwasów omega 6 utrudnia dostęp do organizmu kwasom omega 3, a to może przynieść negatywne skutki dla zdrowia.
Kwasy omega 6 występowanie
Kwas omega 6, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, występuje głównie w żywności pochodzenia roślinnego. Okazuje się, że w codziennej diecie spożywamy znacznie więcej tłuszczów roślinnych niż tych pochodzących z ryb. Co znacznie zaburza proporcje między omega 6, a omega 3.
Kwasy omega 6 źródła i produkty
Źródłem kwasów omega 6 są następujące produkty:
- olej kukurydziany,
- olej słonecznikowy,
- olej sojowy,
- olej rzepakowy,
- olej arachidowy,
- olej sezamowy,
- olej kokosowy,
- olej z pestek winogrona,
- oliwa z oliwek,
- pestki dyni i słonecznika,
- sezam,
- migdały,
- orzechy ziemne,
- awokado.
Kwasy omega 6 zawierają także margaryny wyprodukowane z olejów roślinnych. Ważne, aby spożywać je w postaci surowej, ponieważ w procesie smażenia tracą cenne właściwości.
Kwasy omega 6 działanie
Kwasy omega 6 szeroko oddziałują na nasze zdrowie. Są istotnym składnikiem błon komórkowych, wspierają odporność, usprawniają pracę układu nerwowego oraz stanowią barierę ochronną przed rozwojem stanów zapalnych. Biorą udział także w prawidłowej pracy układu pokarmowego, serca i nerek. Okazują się pomocne w walce z wieloma dolegliwościami oraz schorzeniami, takimi jak:
- alergie,
- ADHD,
- zaburzenia hormonalne,
- nadciśnienie tętnicze,
- osteoporoza,
- cukrzyca,
- choroby skóry,
- podwyższony poziom cholesterolu.
Mimo dobrego wpływu na zdrowie kwasy omega 6 należy przyjmować z umiarem. Dostarczanie do organizmu nadmiernych ilości może przynieść odwrotne, negatywne skutki i spowodować zmiany miażdżycowe, zakrzepowe, wpłynąć na pracę serca i układu krążenia oraz zaburzyć gospodarkę hormonalną, a także działanie systemu odpornościowego.