Pigwa do herbaty, pigwa suszona, nalewka z pigwy, sok z pigwy – te i inne przetwory z pigwy warto spożywać szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy wzrasta zachorowalność na przeziębienie i grypę. Pigwa bogata jest w witaminy i minerały, które skutecznie wzmacniają odporność i łagodzą dolegliwości układu pokarmowego. Dodatkowo pigwa bezpieczna jest dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Pigwa
Pigwa pospolita to wieloletnia roślina z rodziny różowatych. Przyjmuje formę krzewu o wysokości około 2-3 m. Została sprowadzona z Azji, lecz w Polsce również jest z powodzeniem uprawiana. Zdobi nie tylko sady i ogrody, ale także parki.
Pigwa - owoc
Pigwa ma żółte, jabłkowate owoce, które najczęściej osiągają średnicę do 6 cm. Jednak niektóre odmiany (m.in. pigwa jabłkowa) mogą mieć owoce większych rozmiarów. Dojrzewają na przełomie września i października. Po zerwaniu powinny kilka dni poleżeć w pokojowej temperaturze, wtedy nabierają przyjemnego aromatu.
Owoce są twarde i kwaśne, dlatego pigwa na surowo nie nadaje się do spożycia. To jednak nie wyklucza jej z jadłospisu. Wykonuje się z niej różne przetwory, aby wykorzystać bogate właściwości.
Pigwa pospolita ze względu na nazwę jest często mylona z pigwowcem japońskim. Pigwa japońska to krzew ozdobny o wielu niewielkich, czerwonych owocach, które nie nadają się do spożycia.
Sprawdź też: Herbata z lipy - właściwości. Jak zrobić napar lipowy?
Pigwa - właściwości
Pigwa ze względu na swój bogaty skład ma wiele właściwości leczniczych. Przede wszystkim wzmacnia odporność dzięki wysokiej zawartości witaminy C (15mg/100g), wapnia, fosforu, potasu, żelaza i magnezu. Doskonale pigwa sprawdza się na zimę, w okresie wzmożonego zachorowania na przeziębienie i grypę.
Pigwa zawiera dużą ilość antyoksydantów, które skutecznie walczą z wolnymi rodnikami, usuwając toksyny z organizmu.
Aby usprawnić działanie układu odpornościowego i oczyścić organizm wykorzystuje się miąższ pigwy, natomiast nasiona warto użyć do łagodzenia dolegliwości układu pokarmowego.
Napar z nasion pigwy pomaga zwalczać:
- stany zapalne,
- uszkodzenia śluzówki,
- zgagę,
- refluks.
Pigwa przyśpiesza także metabolizm i ułatwia trawienie, dzięki temu skutecznie wspiera odchudzanie.
Pigwa - przetwory
Pigwa na surowo jest kwaśna i twarda, dlatego nie nadaje się do jedzenia. Jednak z powodzeniem można wykonywać z niej różnorodne przetwory.
Owoc ten najczęściej znajduje zastosowanie jako:
- Pigwa – nalewka – jej przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy pokroić pigwę w ósemki, włożyć do dużego słoja i zalać spirytusem. Słój należy szczelnie zamknąć i odstawić na około miesiąc. Przez ten czas należy co kilka dni wstrząsnąć słojem. Po miesiącu można przygotować syrop miodowo-cukrowy i zalać nim owoce. Następnie sporządzony alkohol trzeba przefiltrować i przelać do butelek.
- Pigwa – konfitura – podawana jest do ciast, pieczywa, a także serów i mięs.
- Pigwa suszona – najlepiej suszyć ją na słońcu (jeśli warunki atmosferyczne na to pozwalają) lub po prostu w piekarniku w niskiej temperaturze. Można wykorzystać są do wigilijnego kompotu z suszu lub jako przekąskę.
- Pigwa – przetwory do herbaty – sprawdzają się okresie przeziębień ze względu na dużą ilość witaminy C.
Ze względu na liczne właściwości warto mieć w swojej kuchni przetwory z pigwy. Są doskonałą alternatywą dla cytryny, a także pyszną przekąską.
Pigwa do herbaty
Najpopularniejsze wykorzystanie tego owocu do pigwa do herbaty zamiast cytryny. Nadaje jej lekko kwaśny smak i przyjemny aromat. Ma dużą zawartość witaminy C, dlatego wpiera odporność, łagodzi suchy kaszel i pomaga pozbyć się przeziębienia.
Może być stosowana:
- Pigwa do herbaty z miodem – pigwę należy zalać płynnym miodem. Odstawić na kilka dni, aż wytworzy się sok. Można go przechowywać w lodówce bez pasteryzacji nawet do 3 tygodni.
- Pigwa do herbaty na surowo – wystarczy pokroić owoc w plasterki i włożyć do herbaty.
- Pigwa cukrze – syrop – zasada jest ta sama jak w przypadku pigwy na miodzie. Należy zasypać pokrojone owoce cukrem i poczekać kilka dni.
Warto wybierać pigwę zamiast cytryny, gdyż jest to rodzimy owoc. Najlepiej spożywać te z przydomowych ogródków, które są uprawiane bez szkodliwych nawozów.
Zobacz także: Zielona herbata – właściwości. Czy można pić w ciąży?
Pigwa - sok
Z pigwy można przygotować bardzo smaczny sok. To alternatywa dla dzieci i tych, którzy nie spożywają alkoholu. Przygotowanie jest równie proste.
Wystarczy:
- dokładnie umyć owoce,
- usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki,
- zasypać warstwowo cukrem w dużym słoju – proporcja 1kg cukru na 1kg owoców,
- odstawić na miesiąc, dosypując codziennie niewielką ilość cukru na wierzch owoców,
- po tym czasie przefiltrować i przelać do butelek.
Sok z pigwy można dolewać do herbaty lub rozcieńczyć wodą i spożywać jako napój. Ma on wiele prozdrowotnych właściwości, m.in.:
- reguluje poziom glukozy,
- obniża ciśnienie tętnicze,
- spowalnia starzenie się organizmu,
- działa przeciwnowotworowo.
Pigwa w ciąży
Kobiety z ciąży muszą ze zdwojoną siłą dbać o odporność. Dlatego niezbędne są działania profilaktyczne. Doskonałym rozwiązaniem jest systematyczne spożywanie przetworów z pigwy, która zawiera wiele witamin i minerałów.
Pigwa w ciąży i w czasie karmienia piersią jest całkowicie bezpieczna zarówno dla maluszka, jak i dla mamy.
Jedynym wyjątkiem jest nalewka z pigwy, gdyż zawiera szkodliwy dla dziecka alkohol.
Autor: Dominika Rusek
Czytaj też: Pokrzywa zwyczajna - właściwości i działanie soku i herbaty