Kwas DHA należy do grupy nienasyconych kwasów omega-3 i ma istotny wpływ na prawidłowy rozwój dziecka oraz optymalne funkcjonowanie organizmu osoby dorosłej. Szczególnie ważne jest, aby kwas DHA był przyjmowany w odpowiedniej ilości przez kobiety w ciąży.
Kwas DHA – co to jest?
Kwas DHA to kwas dokozaheksaenowy, występujący naturalnie w rybach i owocach morza. Kwas DHA to związek chemiczny, który należy do nienasyconych kwasów omega-3 i jest klasyfikowany jako jeden z egzogennych kwasów tłuszczowych, w skrócie opisywanych jako EFA – Esential Fatty Acid, co w języku polskim funkcjonuje jako NNKT – Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowej. Kwas DHA nie jest produkowany przez organizm i należy przyjmować go wraz z pokarmem.
Do kwasów NNKT z grupy kwasów nienasyconych omega-3 należą:
- Kwas DHA - kwas dekozaheksaenowy,
- Kwas ALA - kwas alfa-linolenowy,
- Kwas EPA - kwas eikozapentaenowy,
oraz należące do kwasów omega-6:
- Kwas LA - kwas linolowy,
- Kwas AA - kwas arachidonowy.
Kwas DHA – właściwości
Kwas DHA jest nieocenionym składnikiem diety kobiet w ciąży, ponieważ gwarantuje prawidłowy rozwój płodu. Suplementacja kwasu DHA jest potrzebna nie tylko paniom spodziewającym się dziecka. Każda osoba powinna dbać o to, aby dostarczać organizmowi odpowiedniej ilości kwasu DHA.
Powszechnie sądzi się, że kwas DHA ma wpływ na ilość serotoniny produkowanej przez mózg - niedobór tego hormonu wiąże się z pogorszeniem samopoczucia i może prowadzić do stanów depresyjnych. Przypuszcza się, że dzięki temu kwas DHA może odgrywać znaczącą rolę w leczeniu nie tylko depresji, ale także nadpobudliwości nerwowej, czy choroby Alzheimera.
Warto podkreślić, że są to przypuszczenia niepotwierdzone badaniami naukowymi. Wiadomo natomiast, że kwas DHA pomaga obniżyć ilość trójglicerydów we krwi (organiczne związki chemiczne należące do tłuszczów prostych), a tym samym zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na choroby serca i miażdżycę. Z niedoborem kwasu DHA łączone są także problemu z układem krążenia i zmniejszona odporność.
Przeczytaj także: Czy dieta może wpłynąć na poprawę nastroju?
Kwasy DHA w ciąży
Kwasy DHA w ciąży odgrywają niezwykle istotną rolę, ponieważ są budulcem tkanki mózgowej i siatkówki oka oraz zapewniają prawidłowy rozwój płodu. Zalecana dawka dzienna dla kobiet w ciąży to 500 mg DHA dziennie. Dzięki odpowiedniej suplementacji kwasu DHA w ciąży, ośrodkowy układ nerwowy płodu rozwija się prawidłowo.
Przypuszcza się, że przyjmowanie przez ciężarną kobietę odpowiedniej dawki kwasu DHA zmniejsza ryzyko wystąpienia depresji poporodowej oraz redukuje częstość występowania powikłań okołoporodowych (stanu przedrzucawkowego). Kwas DHA ma także dobry wpływ na rozwój narządu wzroku i późniejszy rozwój narządu mowy dziecka.
To może Cię zainteresować!: Jakie witaminy dla kobiet w ciąży – A, D, E i C
Kwasy DHA podczas karmienia piersią
Przyjmowanie kwasów DHA podczas karmienia piersią jest zalecane ze względu na przekazywanie odżywczych wartości dziecku, wraz z mlekiem matki. Kwasy DHA zapewniają dziecku:
- prawidłowy rozwój ostrości wzroku,
- rozwój psychomotoryczny,
- rozwój zdolności poznawczych.
Przypuszcza się, że mają też wpływ na przyrost tkanki kostnej u noworodków oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia niewydolności oddechowej noworodka, czyli tzw. śmierci łóżeczkowej.
Przydatne informacje: Tran dla dzieci, dorosłych i w ciąży – nie tylko na odporność
DHA dla dzieci
Kwasy omega-3 na każdym etapie życia powinny być dostarczane organizmowi wraz z pożywieniem. Kwas DHA zapewnia prawidłowy rozwój centralnego układu nerwowego oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia odkładania się tłuszczu w żyłach, czy problemów metabolicznych. Prawidłowy poziom kwasów DHA w organizmie dziecka jest łączony także z inteligencją - dzięki kwasom omega-3 mózg prawidłowo się rozwija, co przekłada się na brak problemów z przyswajaniem wiedzy.
Podsumowując - kwasy DHA są niezwykle istotne przede wszystkim podczas wzmożonego rozwoju płodu, w okresie niemowlęctwa oraz dla dzieci starszych, które nadal potrzebują energii, witamin oraz innych składników do prawidłowego rozwoju.
Zajrzyj tutaj: Jak zadbać o odporność dziecka?
DHA – suplement
Najbardziej naturalną metodą dostarczania kwasu DHA organizmowi jest spożywanie ryb - przede wszystkim tłustych odmian takich jak np.:
- łosoś,
- tuńczyk,
- śledź,
- sardynki,
- halibut,
- oleju rybnego i wszelkich owoców morza.
Niestety, w Polsce średnia ilość spożywanych ryb nadal jest dość niska, dlatego warto uzupełniać zapotrzebowanie na kasy omega-3 odpowiednimi suplementami. DHA suplementy to przede wszystkim wyciąg z oleju rybnego. Można je kupić w każdej aptece.
Kwas DHA
Najważniejsze informacje o kwasie DHA:
- zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej i miażdżycy,
- poprawia odporność organizmu,
- gwarantuje prawidłowy rozwój tkanki mózgowej,
- dobrze wpływa na rozwój narządu mowy,
- zapewnia prawidłowy rozwój narządu wzroku, siatkówki oraz umiejętności ostrego widzenia,
- wpływa na ilość produkowanej serotoniny przez mózg,
- zmniejsza ryzyko wystąpień powikłań okołoporodowych,
- zmniejsza ryzyko wystąpienia śmierci łóżeczkowej,
- prawidłowa dawka dzienna dla kobiet w ciąży to ok. 500 mg DHA dziennie.