Miłorząb japoński nie bez przyczyny jest symbolem wytrzymałości i długowieczności. Ma właściwości hamujące śmierć komórek mózgowych, zapobiegając chorobom neurodegeneracyjnym. Wpływa także na ukrwienie organizmu, dzięki czemu poprawia pamięć i koncentrację. Działanie antyoksydacyjne opóźnia starzenie się skóry.
Miłorząb japoński (Ginko biloba) to jedno z najstarszych drzew na Ziemi. Rośnie od wielu milionów lat w niezmienionej formie. Jest odporny na choroby, pasożyty i czynniki zewnętrzne. Nazwa drzewa jest myląca, ponieważ naturalnie występuje tylko w Chinach. Miłorząb kwitnie dopiero po 40 latach, dlatego też często nazywane jest „drzewem dziadka”.
Miłorząb japoński – właściwości lecznicze
Miłorząb japoński zawiera wiele pozytywnie wpływających na funkcjonowanie organizmu substancji aktywnych m.in.:
- flawonoidy
- laktony terpenowe
- biflawony
- hydrokwasy
- steroidy
Substancje lecznicze miłorzębu zawarte są w jego liściach. Zbierane są jesienią, gdy zżółkną. Suszy się je w temperaturze pokojowej.
Miłorząb japoński – działanie
Mnogość substancji aktywnych zawartych w liściach miłorzębu japońskiego zapewnia jego szerokie zastosowanie.
Flawonoidy mają działanie antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne. Glikozydy flawonowe wspomagają koncentrację, natomiast bilobalid, należący do terpenów hamuje śmierć komórek nerwowych, co jest niezwykle ważne w leczeniu chorób neurodegeneracyjnych takich jak Alzheimer oraz choroba Parkinsona.
Ponadto substancje zawarte w miłorzębie mają działanie:
- rozszerzające naczynia krwionośne, zarówno kończyn, wieńcowe, jak i mózgu,
- przeciwzakrzepowe,
- przeciwobrzękowe,
- przeciwrodnikowe,
- rozszerzają oskrzela, łagodząc objawy astmy,
- zwiększają wydolność fizyczną i psychiczną, przez lepsze ukrwienie mózgu i całego organizmu.
Miłorząb japoński – wskazania
Dobroczynne działanie miłorzębu japońskiego wykorzystywane jest w leczeniu:
- zaburzeń pamięci i dysfunkcji zapamiętywania
- migreny
- miażdżycy
- stwardnienia rozsianego
- zawrotów głowy
- uszkodzenia słuchu
- depresji
- lęków
- choroby Alzheimera
- problemów z koncentracją
- zaburzeń krążenia
- osłabienia serca
- zawału serca
- udaru mózgu
- bólu i obrzęków kończyn
Miłorząb japoński – przeciwwskazania
Stosowanie miłorzębu japońskiego pozytywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. Należy jednak być bardzo ostrożnym w przypadku stosowania leków przeciwzakrzepowych. Działanie rozszerzające naczynia krwionośne miłorzębu wraz z rozrzedzającymi krew medykamentami mogą powodować krwawienia.
Pozostałe przeciwwskazania to:
- Ciąża
- Karmienie piersią
- Zabiegi chirurgiczne
- Hemofilia
Przed zastosowaniem preparatów zawierających wyciąg z miłorzębu japońskiego należy skonsultować się z lekarzem.
Sprawdź też: Sok z czarnego bzu – właściwości, dawkowanie i przepis
Miłorząb japoński – skutki uboczne
Miłorząb japoński ze względu na mnogość zawartych w nim substancji czynnych może wywoływać reakcje alergiczne skóry. Mogą pojawić się dolegliwości ze strony układu pokarmowego, a także bóle głowy.
Dlatego też przed zastosowaniem preparatów z miłorzębu należy skonsultować się z lekarzem w celu wykluczenia przeciwwskazań oraz ustalenia dawki.
Miłorząb japoński – preparaty
Ekstrakt z miłorzębu japońskiego może występować w wielu postaciach:
- Herbaty
- Tabletek
- Nalewki
- Płynnego ekstraktu
- Liści do samodzielnego przygotowania preparatu np. herbaty lub nalewki
Herbata z miłorzębu jest prosta w przygotowaniu. Wystarczy zaparzyć łyżkę pokruszonych liści w szklance wrzącej wody. Następnie po 30 min odcedzić i wypić. Można dodawać do naparu miód, cytrynę lub sok malinowy.
Własnoręcznie można przygotować również nalewkę. Należy zastosować proporcję;
- 1 szklanki suszonych liści oraz 5 szklanek alkoholu 40-50% i odstawić na dwa tygodnie.
- Liście można przygotować samodzielnie lub kupić w aptece albo sklepie zielarskim.
Na rynku dostępne są różne preparaty, warto jednak pamiętać, że samodzielne przygotowanie naparu (według dawkowania lekarza) jest najbardziej naturalnym sposobem na korzystanie z dobroczynnego działania miłorzębu japońskiego.
Autor: Dominika Rusek
Zobacz też: Nagietek lekarski – właściwości herbaty i olejku