Syrop z czosnku w naturalny sposób może wzmocnić odporność i przyspieszyć proces zdrowienia. Receptura jest bardzo prosta, a przygotowana mikstura świetnie sprawdzi się zarówno u dorosłych, jak i dzieci. Przeczytaj artykuł i poznaj sprawdzone przepisy. 

Jak działa syrop z czosnku? Właściwości 

Czosnek od wieków znajduje zastosowanie w domowych recepturach leczniczych. Wyróżniają go właściwości bakteriobójcze, dzięki którym działa jak naturalny antybiotyk 

Zawdzięcza je przede wszystkim allicynie, ale bogaty jest także w związki flawonoidowe i witaminy: A, B1, B2, PP oraz C. Z powodzeniem stosowany jest ponadto w przypadku infekcji wirusowych i grzybiczych.  

Wśród innych właściwości czosnku warto wymienić obniżenie ciśnienia krwi, hamowanie odkładania cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych oraz działanie odtruwające i antyoksydacyjne. 

Aby w pełni wykorzystać dobroczynne właściwości czosnku, nie powinien być on poddawany obróbce termicznej. Dlatego tradycyjny, babciny syrop przygotowywany był z surowego czosnku. Również dzisiaj warto skorzystać z dawnych receptur, tym bardziej, że potrzebne składniki znajdują się w każdej kuchni.  

Takie produkty, jak miód czy cytryna, dodatkowo wzmacniają bakteriobójcze właściwości syropu z czosnku i pomagają budować odporność organizmu. 

 

Zastosowanie syropu z czosnku. Na co pomaga? 

Osoby przygotowujące syrop z czosnku najczęściej dobrze wiedzą, na co pomaga i chcą dzięki niemu wspomóc organizm w walce z przeziębieniem i grypą.  

Choroby układu oddechowego to najczęstsza dolegliwość, na którą taki syrop jest stosowany, ponieważ pomaga zwalczać chorobotwórcze wirusy i bakterie, wspiera rozgrzewanie organizmu oraz obniżanie gorączki. Dodatkowo może ułatwiać odkrztuszanie oraz pomagać zwalczyć stan zapalny gardła czy zatok.  

Warto sięgnąć po syrop z czosnku, gdy tylko pojawią się pierwsze objawy przeziębienia. Dorośli mogą przyjmować jedną łyżkę specyfiku trzy razy dziennie.  

Syrop z czosnku warto stosować nie tylko podczas choroby, ale także profilaktycznie, by wzmocnić swoją odporność. Witaminy i mikroelementy w nim zawarte, w połączeniu z właściwościami antybakteryjnymi czosnku, pomogą ustrzec się przeziębień, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.  

 

Jak zrobić domowy syrop z czosnku? Przepisy i warianty 

Osoby zastanawiające się, jak zrobić syrop z czosnku, bez trudu znajdą przepis odpowiadający ich preferencjom oraz zawartości kuchennych szafek. W każdym z nich główną rolę gra czosnek, ale istnieje wiele wariantów, w których dodatkowe składniki odpowiadają nie tylko za smak, ale także właściwości.  

Jednym z najpopularniejszych przepisów jest z pewnością syrop z czosnku, miodu i cytryny, który świetnie może sprawdzić się przy przeziębieniach oraz wspomaganiu odporności. Decydując się na przygotowanie mikstury z cebuli i czosnku, otrzymamy produkt, który może łagodzić kaszel. Z kolei dodatek imbiru i kurkumy wzmocni działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne.  

Samodzielne przygotowanie domowego syropu z czosnku na przeziębienie nie musi być trudne, ani czasochłonne. Poniżej znajdziesz receptury, które są na to dowodem. 

Przepis na syrop z czosnku, miodu i cytryny 

Składniki: 

  • 3 główki czosnku,  
  • 3 cytryny, 
  • 6 łyżek naturalnego miodu,  
  • 1 szklanka przegotowanej, chłodnej wody. 

Przygotowanie syropu rozpoczynamy od obrania czosnku i przeciśnięcia go przez praskę. Następnie należy wycisnąć sok z cytryn i połączyć go z miodem. Wszystkie składniki mieszamy, stopniowo dodając wodę. Tak przygotowany syrop odstawiamy na około 24-48 godzin w ciemne miejsce.   

Przepis na syrop z czosnku, cebuli i miodu 

Składniki: 

  • 2 cebule, 
  • 5 ząbków czosnku, 
  • 100 gramów miodu. 

Syrop najlepiej przygotowywać w słoiku, układając warstwami wszystkie składniki: posiekaną cebulę, pokrojony w cienkie talarki czosnek oraz miód. Miksturę należy odstawić w ciepłe miejsce, żeby cebula mogła puścić sok. Po kilku godzinach syrop jest gotowy.  

 

Syrop z czosnku dla dzieci - bezpieczeństwo i dawkowanie 

Syrop z czosnku to naturalny produkt, który może skutecznie pomóc w leczeniu przeziębienia u dziecka. Warunkiem jego bezpiecznego stosowania jest brak alergii na składniki mikstury. Rodzice często zastanawiają się również, od jakiego wieku można go podawać - przy odpowiednim dawkowaniu można stosować go u dzieci, które ukończyły 2. rok życia. Rekomenduje się podawanie łyżeczki syropu 1-2 razy dziennie, jednak w przypadku młodszych dzieci w pierwszej kolejności warto skonsultować się z pediatrą.  

Czosnek ze względu na swój smak i zapach zwykle nie jest lubiany przez najmłodszych. Dlatego dla dzieci warto przygotować syrop z dodatkiem miodu i cytryny, które pomogą zneutralizować ostry smak. 

 

Przeciwwskazania i skutki uboczne stosowania syropu z czosnku 

Mimo iż syrop z czosnku, cytryny i miodu bazuje na naturalnych składnikach, istnieją przeciwwskazania do jego stosowania.  

Warto by zrezygnowały z niego przede wszystkim kobiety w ciąży oraz karmiące piersią. W pierwszym przypadku czosnek może nasilać zgagę i powodować problemy żołądkowe. U młodych mam przyczynia się do zmiany smaku mleka, co może skutkować problemami z karmieniem maluszka. 

Warunkiem bezpiecznego stosowania syropu z czosnku jest brak alergii – w przeciwnym wypadku na skórze może pojawić się wysypka. Po tradycyjny specyfik nie powinny też sięgać osoby cierpiące z powodu wrzodów żołądka i dwunastnicy oraz zapalenia błony śluzowej żołądka. Czosnek może nasilić u nich dolegliwości bólowe. 

 

Przechowywanie i trwałość syropu z czosnku 

Przygotowany w domu syrop z czosnku nie zawiera substancji konserwujących, dlatego pojawiają się pytania, ile czasu można go przechowywać i w jakich warunkach.  

Ponieważ można go pić przez długi czas w celach profilaktycznych, należy zadbać, by mikstura znajdowała się w ciemnym i chłodnym miejscu (najlepiej w lodówce), nie dłużej niż dwa tygodnie. Po tym czasie lepiej przygotować nową porcję.  

 

 

Bibliografia: 

  1. Andualem B., Combined antibacterial activity of stingless bee (Apis mellipodae) honey and garlic (Allium sativum) extracts against standard and clinical pathogenic bacteria, dostępny online: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3757282/ [dostęp 9.10.2024 r.]
  2. Kędzia A., Przeciwdrobnoustrojowe działanie czosnku (Allium sativum L.), Postępy Fitoterapii 1/2010 
  3. Kwiecień M. i in., Czosnek jako zioło kształtujące właściwości prozdrowotne, Problemy Higieniczno-Epidemiologiczne 92/2011
  4. Lutomski J., Właściwości lecznicze czosnku, Wiadomości Zielarskie 42/2000 
  5. Simmonds M., Howes M. J., Irwing J., Przewodnik po roślinach leczniczych, Warszawa 2018 
Dagmara Pawlik
Dagmara Pawlik

Absolwentka kierunku filologia polska Uniwersytetu Jagiellońskiego. Na co dzień łączy pracę copywriterki, dziennikarki oraz bibliotekarki. W życiu zawodowym związanym z pisaniem tekstów sięgała już po różne tematy — od architektury przez kulturę i turystykę po dziennikarstwo medyczne. Lubi zgłębiać nowe zagadnienia i przekazywać zdobytą wiedzę innym, korzystając ze strategii poprawy widoczności treści pisanych w sieci....