Jarzębina, czyli jarząb zwyczajny jest w Polsce bardzo popularna. To roślina z rodziny różowatych o szeregu właściwości zdrowotnych - wspomaga odporność, pomaga na zaparcia i wzdęcia. Sprawdź, jakie ma jeszcze jarzębina właściwości lecznicze.
Jarzębina to popularne drzewo nie tylko ze względu na swój ciekawy wygląd, ale przede wszystkim na łatwe warunki uprawy. Już wiele lat temu sadzono ją przy szkołach, parkach oraz wzdłuż ulic. Jest odporna na mróz i suszę, a rośnie zarówno w cieniu, jak i słońcu. Najpopularniejsze rodzaje jarzębiny to:
- fastigiata – odmiana charakteryzująca się powolnym wzrostem i wysokością ok. 8 m,
- pendula – ten typ jest bardziej dekoracyjny o kilkumetrowej szerokości korony,
- edulis – preferowana głównie w celach kulinarnych, gdyż rośnie najszybciej i jest to jarzębina jadalna. Ma czerwono-pomarańczowe owoce o słodko-kwaśnym smaku, nie zaleca się jeść jej w postaci surowej, ale np. w formie przetworów, inaczej może powodować biegunki i wymioty.
Właściwości lecznicze jarzębiny w dużej mierze opierają się na wysokiej zawartości witaminy C, która podnosi odporność organizmu.
Sprawdź: Nasiona chia – właściwości nasion szałwii hiszpańskiej
Jarzębina – co to jest?
Jarząb pospolity to roślina, która osiąga od 5 do 10 m wysokości, dając długie korzenie i żyjąc nawet 90 lat. Jest drzewem z rodziny różowatych o smukłej koronie i ciemnozielonych liściach. Kwitnie głównie od maja do czerwca. Jeśli chodzi o owoce jarzębiny to można znaleźć je na roślinie od początku lata do października. Najlepiej zrywać je, gdy ich kolor jest już czerwony, a nie żółty czy pomarańczowy.
Czerwona jarzębina nie powinna być spożywana w formie surowej, gdyż jej owoce mają wtedy szkodliwe substancje, które są eliminowane pod wpływem temperatury, dlatego najchętniej z jarzębiny robi się przetwory.
Poznaj: Olejek arganowy – zastosowanie w kosmetyce i pielęgnacji
Owoc jarzębiny – właściwości
Jarzębina właściwości lecznicze zawdzięcza głównie swoim owocom. Warto wiedzieć, że mają one więcej karotenu niż popularna marchewka. Dodatkowo, są bogate w witaminę C, dlatego jarzębina jest chętnie wykorzystywana, jako naturalne lekarstwo na walkę z przeziębieniem czy grypą. Przede wszystkim warto zażywać ją w okresie obniżonej odporności, by w ten sposób wspomóc organizm i uniknąć niechcianej infekcji.
Owoce jarzębiny zawierają:
- garbniki,
- kwasy organiczne,
- witamina P i KK,
- sole mineralne,
- witaminy A,C,E,
- witamina B,
- cukry.
Ponadto w owocach jarzębiny znajdziemy także antocyjany, które są barwnikami o cechach antyoksydacyjnych. Dzięki temu osłaniają organizm przed niechcianymi zmianami
o charakterze nowotworowym.
Czytaj: Zioła na trawienie - domowe sposoby na niestrawność
Jarzębina – właściwości
Jarzębina czerwona słynie również z właściwości leczniczych jej kwiatów. Przede wszystkim cechuje je działanie lekko przeczyszczające, co pozytywnie wpływa na pracę układu trawiennego, a także pomaga w usprawnieniu funkcjonowania metabolizmu.
Właściwości jarzębiny:
- przeczyszczające,
- moczopędne,
- przeciwzapalne.
Jarzębina dzięki działaniu moczopędnemu, zalecana jest osobom, które borykają się z problemami nerek, jak: kamica nerkowa, stany zapalne nerek. Zalecana jest również tym, którzy cierpią na nieżyt żołądka oraz zapalenie wątroby.
Dowiedz się: Kozieradka - jak stosować na włosy
Jarzębina – zastosowanie
Co można zrobić z owoców jarzębiny?
- Suszona jarzębina – w tej formie można dodawać ją do herbaty, sosów czy nalewek. Suszone owoce działają w schorzeniach wątroby oraz nerek, chronią przed brakiem witaminy C w organizmie, a także m.in. stymulują jelita do prawidłowej pracy.
Z naparów można również robić płukanki jamy ustnej w czasie występowania chrypki. - Jarzębina do herbaty – zalecana przede wszystkim w okresie obniżonej odporności
i podatności na przeziębienia. Wystarczy 2 łyżeczki suszonej jarzębiny zalać wrzącą wodą i odstawić na całą noc. Dla lepszego efektu warto wymieszać ją razem z dziką różą oraz czarną porzeczką, - Przetwory z jarzębiny – w łatwy sposób można przygotować marmoladę z owoców jarzębiny. Należy 0,5 kg owoców zalać wodą i zagotować aż będą miękkie. Następnie przetrzeć przez sitko, dodać 0,5 kg cukru i gotować jak każdy rodzaj marmolady. Proporcje można dobierać według indywidualnych preferencji.
- Popularnością cieszy się też nalewka z jarzębiny, którą można pić po jednej łyżeczce, 3 razy w ciągu doby. 250 g owoców należy zalać 1 l wody, a następnie odstawić w zacienione miejsce na 2 tygodnie. Po tym czasie wystarczy ją przecedzić.
Poznaj: Olej z dziurawca - zastosowanie, na kręgosłup
Czy jarzębina jest trująca?
Jak już wcześniej wspomniano, jarzębiny nie należy spożywać w postaci surowej, ze względu na zawartą w niej szkodliwą substancję o nazwie sorbina. Może ona prowadzić do wymiotów oraz biegunek.
Należy pamiętać, iż owoce jarzębiny po obróbce cieplnej nie są trujące i można ją bezpiecznie stosować.
Czytaj również: Sok z aloesu – przeciwskazania, właściwości