acerola

Acerola posiada najwięcej witaminy C ze wszystkich owoców, dlatego warto sięgać po nią regularnie, gdyż w 100 g znajduje się ok. 1,7 tysiąca mg kwasu askorbinowego. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C w zależności od wieku i płci, waha się w granicach 750-900g.

Ilość kwasu askorbinowego w świeżej aceroli może się różnić ze względu na miejsce, w którym dojrzewała. Miejsca nasłonecznione dają większe dawki witaminy C, ale ich zawartość maleje również z upływem czasu, dlatego najlepiej jeść świeże owoce, gdyż po kilkunastu dniach od zerwania, zawartość witaminy C może spaść nawet o połowę. 

By pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu na kwas askorbinowy, wystarczy spożycie zaledwie 2-3 owoców aceroli.

Poznaj: Dieta na wzmocnienie odporności

Acerola – co to jest?

Co to jest acerola? To krzew lub niewielkie drzewko, inaczej nazywane wiśnią z Barbados. Jej owoce przypominają niewielkie wiśnie. Pochodzi z Ameryki Środkowej, a w ciepłym klimacie ma ona owoce przez cały rok.

Świeże owoce mają krótki termin przydatności, gdyż po kilkunastu dniach tracą prawie połowę zawartości witaminy C. Acerola może być hodowana w domu na parapecie, ale warto wiedzieć, że pierwsze owoce mogą pojawić się dopiero po kilku latach.

Dowiedz się: Domowe sposoby na przeziębienie – naturalne leczenie

Witamina C – acerola a inne produkty

Porównując owoc aceroli z innymi produktami spożywczymi, łatwo zobaczyć jej przewagę, jeśli chodzi o zawartość witaminy C.

Dużą zawartość kwasu askorbinowego mają również czarna porzeczka czy natka pietruszki. W porównaniu do aceroli,  która zawiera 1700 mg kwasu askorbinowego w 100g, w pozostałych produktach jego zawartość nie jest tak znacząca:

  • natka pietruszki – ok. 133 mg kwasu askorbinowego w 100g,
  • czarna porzeczka – ok. 180 mg kwasu askorbinowego w 100g,
  • papryka – ok. 240 mg kwasu askorbinowego w 100g,
  • jarmuż – ok. 120 mg kwasu askorbinowego w 100g,
  • cytryna – ok. 50 mg kwasu askorbinowego w 100g.

Acerola – właściwości

Acerola, poza wysoką zawartością witaminy C ma jeszcze szereg innych, cennych właściwości zdrowotnych. Zaliczyć można do nich m.in.:

  • beta-karoten – wpływa odmładzająco na skórę, poprawiając jej elastyczność i koloryt. Dodatkowo wzmacnia odporność oraz pozwala na właściwe działanie narządu wzroku,
  • witamina B1 (tiamina)jej brak powoduje senność, zmęczenie, zaburzenie trawienia oraz ogólne rozdrażnienie. Dodatkowo może dojść do nieprawidłowego funkcjonowania pracy serca, dlatego niezwykle ważne jest dbanie o jej właściwy poziom w organizmie,
  • witamina B2 (ryboflawina) – przede wszystkim zwiększa odporność organizmu, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia zaćmy. Działa korzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi,
  • witamina B3 (niacyna)reguluje poziom cholesterolu, obniża zawartość trójglicerydów, wpływa na właściwe funkcjonowanie mózgu oraz wpływa na produkcję erytrocytów,
  • antocyjany – to cenny przeciwutleniacz, który nadaje aceroli charakterystyczną, czerwoną barwę. Przede wszystkim zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, wzmacniając naczynia włosowate oraz są sprzymierzeńcem prawidłowej masy ciała.

Ponadto, zawarta w aceroli witamina C chroni przed niechcianym przeziębieniem, a także ma w sobie cenne antyoksydanty o działaniu przeciwnowotworowym.

Acerola – sok

Sok z aceroli to najpopularniejsza forma owocu dostępna w Polsce. Ze względu na jej krótki czas przechowywania, najczęściej spożywana jest w postaci soku z aceroli.

Warto przyglądać się składowi soku i zwracać uwagę, by w 100% była to właśnie acerola w płynie, bez dodatkowych ulepszaczy. Zwykle sok z aceroli jest dostępny do kupienia w aptekach oraz w sklepach ze zdrową żywnością.

Poza sokiem, acerola występuje również w następujących postaciach:

  • acerola w proszku,
  • acerola suszona.

Sok z aceroli dla dzieci

Acerolę warto podawać dzieciom, gdy mają szczególne zapotrzebowanie na witaminę C, na przykład sezonie jesienno-zimowym, kiedy panują przeziębienia. Uznaje się ją za najlepiej przyswajalną formę witaminy C w przypadku dzieci.

Acerola – dawkowanie dla dzieci:

  • 500-1000 mg dziennie – w zależności od wagi i wieku dziecka,
  • w czasie karmienia piersią, witamina C obecna jest w pokarmie matki, dlatego dodatkowa suplementacja zwykle nie jest konieczna.

Przed regularnym podawaniem witaminy C dziecku, należy skonsultować się z lekarzem.

Acerola w ciąży

Spożywanie aceroli w ciąży jest bezpieczne, jednak przed jej regularnym zażywaniem, warto skonsultować się z lekarzem.

Przyjmowanie aceroli w ciąży ma korzystne działanie na płód, zmniejsza ryzyko powikłań ciąży. Dzięki dużej dawce witaminy C acerola zapobiega przeziębieniom, a także łatwiej zaspokoić dzienne zapotrzebowanie właśnie na kwas askorbinowy, który u ciężarnych powinien wynosić 1,5 mg/1 kg masy ciała.

Autor: Katarzyna Pawlik

Czytaj też:

 

share-icon Podziel się artykułem ze znajomymi
Komentarze
chevron-down