Rzewień to nic innego, jak znany wszystkim rabarbar. Korzeń rzewienia wykorzystywany jest od tysięcy lat w tradycyjnej medycynie. Natomiast niezwykłe walory smakowe łodygi sprawiają, że nadaje się rzewień na kompot, do ciast, konfitur i galaretek, a także jako dodatek do mięs. Dodatkowo może być stosowany rzewień na włosy – służy do ich rozjaśniania.
Co to jest rzewień?
Rzewień, inaczej rabarbar, to roślina z rodziny rdestowatych. Zbiorcza nazwa rzewień obejmuje około 60 gatunków roślin o podobnej charakterystyce. Najbardziej rozpowszechnione z nich to rzewień lekarski, rzewień dłoniasty a także rzewień kędzierzawy i ogrodowy. W stanie naturalnym rzewień występuje w południowych i centralnych rejonach Azji, w Chinach i Rosji. W medycynie chińskiej stosowany był już 3 tysiące lat temu. Do Europy został sprowadzony około 500 lat temu, a legenda głosi, że osobiście odpowiedzialny za to był słynny podróżnik Marco Polo.
Rzewień – owoc czy warzywo
Rzewień dłoniasty, często znany jako rabarbar, bywa przedmiotem sporu odnośnie tego, czym właściwie jest – owocem czy warzywem. Większość z nas kojarzy rzewień z kompotów i ciast o wyjątkowych walorach smakowych, co sprawia, że często jest brany za owoc. Jednakże, w botanicznej systematyce roślin zazwyczaj klasyfikowany jest jako warzywo. Co ciekawe, w Stanach Zjednoczonych rzewień ma oficjalny status owocu, nadany decyzją Sądu Najwyższego.
Czytaj również: Rokitnik (pospolity, zwyczajny) - formy, właściwości
Korzeń rzewienia
Korzeń rzewienia stanowi cenny surowiec zielarski, od wieków wykorzystywany w medycynie ludowej a także do produkcji niektórych wyrobów kosmetycznych, na przykład płukanek do rozjaśniania włosów. Natomiast łodyga rzewienia jest niezwykle popularnym i cenionym składnikiem kulinarnym, znajdującym dziesiątki zastosowań w kuchniach całego świata. Inne części rzewienia, jak kwiaty i owoce, nie stanowią większej wartości.
Sprawdź: Szałwia lekarska - właściwości. Czy można ją pić?
Rzewień – źródło witamin i minerałów
Rzewień, znany również jako rabarbar, jest bogatym źródłem witamin, składników mineralnych i innych substancji. Korzeń rzewienia obfituje w potas, wapń i fosfor, a także witaminy C, B3, E oraz prowitaminy A. Znajdują się w nim również kwas foliowy (witamina B9), garbniki, rapontygenina i rapontycyna. Korzeń rzewienia jest także bogaty w błonnik, co sprawia, że bywa polecany osobom odchudzającym się, pod warunkiem, że nie będą poprawiać jego kwaśnego smaku cukrem1.
Rzewień dłoniasty (Rheum palmatum) oraz rzewień lekarski (Rheum officinale) są najczęściej stosowanymi gatunkami w medycynie naturalnej. Preparaty zawierające rzewień wykazują działanie przeczyszczające, co wynika z obecności antrachinonów. Stosowanie korzenia rzewienia może pomóc w leczeniu problemów żołądkowo-jelitowych, a także wykazuje właściwości antybakteryjne i antyoksydacyjne.
Uwaga – rzewień zawiera również szkodliwy kwas szczawiowy, dlatego powinien być spożywany z umiarem. Przeciwwskazania do stosowania rzewienia obejmują zapalenie wyrostka robaczkowego, schorzenia nerek oraz owrzodzenia jelit.
Czytaj także: Dziewanna - właściwości, zastosowanie i działanie
Rzewień lekarski – zastosowanie w medycynie
Rzewień w medycynie tradycyjnej znajduje szerokie zastosowanie w leczeniu lub wspomaganiu leczenia wielu schorzeń i zaburzeń. Stosowanie korzenia rzewienia może pomóc w problemach żołądkowo-jelitowych. W zależności od przyjętej dawki, rzewnień ma działanie przeczyszczające (duża ilość) lub zatwardzające (mała dawka). Rzewień zwiększa wydzielanie soków żołądkowych i śliny, co poprawia trawienie. Jest podawany na niedokwaśność i poprawę perystaltyki jelit.
Rzewień ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne i antyalergiczne. Uważa się, że spowalnia podziały komórek nowotworowych, za co odpowiedzialna jest zawarta w jego składzie rapontygenina. Z kolei rapontycyna jest korzystna dla kobiet cierpiących na niedobór estrogenów.
Czytaj też: Leki na biegunkę dla dziecka i dorosłego
Preparaty z rzewieniem
Rzewień lekarski można przyjmować w różnych formach w celach leczniczych. Jedną z popularnych opcji są tabletki z rzewienia, czyli suplementy diety zawierające ekstrakt z korzenia tej rośliny. Tabletki z rzewienia kosztują zaledwie kilka złotych i przeważnie są używane w celu łagodzenia dolegliwości żołądkowych, takich jak biegunka lub zatwardzenie1.
Oprócz tabletek, można również kupić korzeń rzewienia do samodzielnego zaparzenia. Stosowanie korzenia rzewienia w formie naparu może być pomocne w leczeniu problemów żołądkowo-jelitowych oraz poprawie trawienia. Preparaty zawierające rzewień są dostępne w różnych formach, w tym jako proszki, kapsułki i ekstrakty.
Inną formą spożycia tego produktu leczniczego jest wykorzystanie go w kuchni. W tym przypadku stosuje się nie korzeń, a łodygę rzewienia, która jest popularnym składnikiem kompotów i ciast. Rzewień ogrodowy jest często używany w kuchni ze względu na swoje wyjątkowe walory smakowe.
Zobacz: Łopian (korzeń łopianu) - właściwości lecznicze, działanie
Rzewień na kompot
Rzewień na kompot? Jak najbardziej! Kompot z rabarbaru uchodzi za jeden z najsmaczniejszych, a do tego doskonale chłodzi i gasi pragnienie. Wiele osób kojarzy również smak ciasta albo drożdżówek z rabarbarem – za sprawą rzewienia są one niepowtarzalnie kwaskowe. Rzewień możemy także używać do przygotowania kisielu, galaretki oraz konfitur.
Wiele osób wykorzystuje również rzewień jako wyrafinowany dodatek do mięs, ryb i sałatek. Warto pamiętać, że rabarbar doskonale komponuje się z truskawkami. Do jego słodzenia warto używać miodu, co podkreśli jego naturalny smak.
Rzewień na włosy
Rzewień jest również stosowany na włosy, szczególnie do ich rozjaśniania. Korzeń rzewienia jest polecany głównie posiadaczkom włosów blond, zwłaszcza w odcieniu mysim. Rzewień na włosy tego typu stosuje się, aby nadać im więcej wyrazu oraz słonecznych i miodowych refleksów.
Preparat z rzewienia na włosy można przyrządzić samodzielnie, wykorzystując sproszkowany rzewień, oliwę z oliwek i ewentualnie cytrynę. Całość należy rozcieńczyć w niewielkiej filiżance gorącej wody, wymieszać i nanieść na włosy. Zabieg powtarzamy kilka razy, aby uzyskać pożądany efekt..
Czytaj też: Kocanka – właściwości lecznicze i zastosowania
Źródła:
Vitapedia.pl, "Rabarbar: wartości odżywcze, właściwości, przeciwwskazania" - https://vitapedia.pl/rabarbar
WP abcZdrowie, "Rzewień - charakterystyka, właściwości lecznicze, środki ostrożności, rzewień na włosy" - https://portal.abczdrowie.pl/rzewien-charakterystyka
JakNaturalnie.pl, "Rzewień na włosy | Jak naturalnie rozjaśnić włosy?" - https://jaknaturalnie.pl/rzewien-na-wlosy-jak-naturalnie-rozjasnic-wlosy