Kocanka w średniowieczu używana była do zwalczania chorób pasożytniczych. Medycyna ludowa już od dawna wykorzystuje kocankę do zwalczania chorób reumatycznych. Kocanka była stosowana jako środek moczopędny i żółciopędny. Należy jednak zawsze pamiętać, iż kocanka rosnąca w swoim naturalnym środowisku jest pod ochroną. Można ją zbierać jedynie na polach uprawnych.
Kocanka
Kocanka to roślina z rodziny astrowatych, występująca na terenie większości krajów Europy i na Syberii. Łacińska nazwa tej rośliny to Helichrysum (helios-słońce, chrysos-złoto).
Dzięki bogatemu składowi, kocanka posiada wiele właściwości leczniczych. Związki bioaktywne, które posiadają kocanki zawierają pochodne flawonolu, flawanonu i chalkonu, a te niewątpliwie zwiększają moc leczniczą kocanki. Wyróżniają ją na tle roślin, stosowanych na przykład w przypadkach problemów z wątrobą. Działanie kwiatów kocanki znane już było w starożytnej Grecji.
Kocanka – gdzie i kiedy zbierać?
W Polsce kocankę można spotkać na glebach piaszczystych i suchych. Głownie rośnie na wydmach, nieużytkach, ugorach czy też polnych drogach. Głównym surowcem kocanki o właściwościach leczniczych jest wyciąg z jej kwiatów. Pojedyncze pędy tej rośliny, wyrastają z kłącza do wysokości 30 cm. Zakończone są żółto-pomarańczowymi kwiatami, które układają się w charakterystyczne koszyczki. Kocanka kwitnie od lipca do października. Ale w celach leczniczych powinna być zbierana na początku kwitnienia. Zbyt późno zbierane kwiatostany rozpadają się bowiem podczas suszenia. Najlepiej suszyć kocankę w cieniu, w temperaturze nie przekraczającej 35 stopni. Kilogram suszu można już uzyskać z 4 kilogramów świeżych kwiatów.
Czytaj także: Jeżówka – odmiany, herbata, działanie, dla dzieci, preparaty
Kocanka - właściwości lecznicze
Kwiatostan kocanki, który głównie zawiera flawonoidy, olejki eteryczne i woski posiada ogrom zalet. Działanie kocanki ma przede wszystkim ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie wątroby i reguluje problemy trawienne.
Do podstawowych właściwości leczniczych kocanki zalicza się:
- wspomaga wątrobę, powoduje nawet regenerację wątroby przy zatruciach powszechnymi związkami toksycznymi (zawartymi np. w pokarmach),
- odtruwa i tym samym oczyszczaja organizm,
- ma właściwości rozkurczowe, zmniejszaja napięcie jelit i dróg żółciowych,
- działa żółciotwórczo i żółciopędnie,
- działa moczopędnie i bakteriobójczo (o charakterze lekkim),
- zapobiega powstawaniu stresu oksydacyjnego,
- pobudza wydzielanie soków trawiennych (co ma duży wpływ na poprawę apetytu i polepszanie trawienia).
Kocanka posiada również ogromne właściwości jako składnik wykorzystywany przy pielęgnacji skóry. W tym zakresie kocanka stosowana jest w postaci oleju. Do podstawowych właściwości pielęgnacyjnych tej rośliny zaliczamy:
- obkurczające naczynka krwionośne,
- regeneracyjne dla skóry,
- antybakteryjne,
- przeciwgrzybiczne,
- przeciwwirusowe,
- redukujące zapalenia i stany alergiczne skóry,
- natłuszczające, wygładzające i nawilżające skórę,
- wzmacniające barierę lipidową naskórka,
- zwalczające wodne rodniki i tym samym opóźniające procesy starzenia.
Kocanka – zastosowanie
Kocanka ma przede wszystkim zastosowanie u osób, które borykają się z niewydolnością wątroby. Zastosowanie kocanki przynosi ogromna ulgę w stanach zapalnych i skurczowych dróg żółciowych oraz w kamicy żółciowej. Badania wykazały, iż kocanka działa rozkurczowo i udrażniająco na ścianki przewodów żółciowych, śledziony i samej wątroby. Kocanka ma pozytywne oddziaływanie na osoby, które mają problemy z trawieniem i przemianą materii, wynikające z zastoju żółci. W tym zakresie kocanka pobudza ruchy perystaltyczne.
Warto również, aby stosowały ją osoby z zaburzeniami apetytu. Kocanka poprawia trawienie poprzez wzmaganie wydzielania soku żołądkowego. Stwierdzono również, iż stosowanie kocanki po przebytych operacjach dróg żółciowych przynosi także pozytywne rezultaty. Wyciągi z kwiatów kocanki mają zastosowanie u osób, cierpiących na artretyzm. Systematycznie przyjmowana kocanka stymuluje funkcje trzustki. Bardzo często kocanka jest stosowana z widocznymi efektami przez osoby cierpiące na reumatoidalne zapalenie stawów czy reumatyzm.
Ekstrakt z kocanki bardzo sprzyja szybkiemu zanikowi siniaków, obtłuczeń i różnorakich zaczerwień skóry. Tu ogromna rolę odgrywa jej działanie obkurczające i zmniejszające opuchnięcia. Stosowanie kocanki szczególnie polecane jest osobom z cerą z poszerzonymi naczynkami lub z trądzikiem różowatym. Warto również zastosować kocankę na okolice oczu w przypadku opuchnięć, obwódek lub cieni. Dzięki właściwościom regeneracyjnym kocanka sprzyja redukowaniu istniejących blizn (w szczególności ran pourazowych), minimalizuje rozstępy i ślady po trądziku. Dobroczynne działanie kocanki potwierdzają tez osoby, walczące ze stanami alergicznymi skóry. Kocanka sprawdza się także we wszelkiego rodzaju kuracjach układu oddechowego. Szczególnie polecana jest w stanach zapalnych gardła czy kaszlu.
Zobacz: Anyż gwiazdkowaty - zastosowanie i właściwości, co to jest
Kocanka - odmiany
Najbardziej popularne są dwie odmiany kocanki;
- kocanka piaskowa,
- kocanka włoska.
Kocanka piaskowa – zastosowanie
Kocanka piaskowa przede wszystkim ma celu wzmocnienie wątroby. Polecana jest sceptykom, którzy nawet nie wierzą w działanie leków chemicznych na wątrobę. Jest ona cennym i szeroko wykorzystywanym surowcem zielarskim. Najprostszy sposób przygotowania odwaru z kocanki polega na zalaniu 3 łyżek suszu z kocanki 2 szklankami przegotowanej, ciepłej wody. Następnie należy doprowadzić tylko do wrzenia, dłużej już nie gotując. Wskazane jest spożywać 1 do 3 szklanek odwaru 2-3 razy dziennie. Można również sporządzić napar z kocanki. Wtedy należy zalać 1 łyżkę suszu kocanki szklanką wrzącej wody i pozostawić pod przykryciem na 15 minut. Warto jest pić taką swoistą herbatę z kocanki przez 14 dni po 3 szklanki dziennie.
Kocanka włoska - właściwości
Kocanka włoska to idealny składnik do pielęgnacji skóry. Olej z kocanki o dużych właściwościach przeciwbakteryjnych jest doskonałym naturalnym lekarstwem na trądzik. Wyciąg olejowy z kocanki sporządzany jest z suszu kwiatów kocanki, połączonego z oliwą z oliwek bądź innym olejem. Należy pamiętać, iż proporcja tutaj wynosi 1:1 lub maksymalnie 1:2. Na rynku dostępnych jest wiele produktów na bazie kocanki do pielęgnacji skóry, uzyskiwanych poprzez destylację kwiatów kocanki parą wodną. Hydrolat z kocanki włoskiej można stosować jako samodzielny tonik do przemywania czy kompres łagodzący dla zmęczonych oczu i podrażnionych oczu.
Zastosowanie kocanki jest przydatne w leczeniu wielu chorób. Jest ona niewątpliwie rośliną o wielu właściwościach zdrowotnych i kosmetycznych. Dzięki swemu bogactwu składnikowemu może stanowić potężne źródło ochrony organizmu przed wieloma dolegliwościami.
Czytaj też: Kminek zwyczajny – na odchudzanie, właściwości, w ciąży