Stan podgorączkowy, drapanie w gardle, uczucie rozbicia i osłabienie – objawy przeziębienia potrafią być naprawdę bardzo dokuczliwe. Nie ma wprawdzie leku leczącego tę chorobę, ale istnieje kilka sprawdzonych domowych sposobów, dzięki którym łatwiej ją przetrwać.
Sok z cebuli - zmniejsza kaszel
Ścieramy cebulę na tarce, odciskamy sok, dodajemy do niego sok z jednej cytryny i odrobinę miodu. Pijemy łyżkę soku dwa razy dziennie. Taki syrop zmiejsza kaszel.
Imbirowy syrop - ma działanie wykrztuśne
Pół szklanki cukru zagotowujemy z dziesięcioma łyżkami wody i kilkoma kroplami octu winnego. Zmniejszamy ogień i ogrzewamy płyn, aż powstanie gęsty syrop. Dodajemy pokrojony w paski korzeń imbiru, odstawiamy na godzinę, a następnie podgrzewamy syrop przez kwadrans, nie dopuszczając do wrzenia. Pijemy łyżeczkę raz dziennie.
Zobacz też: Acerola – właściwości i zawartości witaminy C
Napój z imbiru - nawilża śluzówkę
Cienko pokrojony kawałek korzenia imbiru (ok. 5 cm) zalewamy wodą, gotujemy na małym ogniu przez kwadrans. Przecedzamy, pijemy szklankę wywaru rano i wieczorem.
Herbatka lipidowa z sokiem malinowym - obniża gorączkę
Torebkę ekspresowej herbaty lipowej zalewamy filiżanką wrzątku i pozostawiamy pod przykryciem przez 15 minut. Dodajemy łyżkę soku z malin, plasterek cytryny i pijemy od razu całą porcję. Stosujemy trzy–cztery razy dziennie.
Zobacz produkty z kategorii: Zioła i harbaty
Napar z bzu - działa przeciwbólowo
Łyżkę suszonych kwiatów bzu zalewamy szklanką wrzątku i pijemy po pół szklanki co dwie godziny.
Mleko z kurkumą - niszczy wirus
Do litra ciepłego mleka dodajemy łyżkę kurkumy, łyżkę miodu, pół łyżeczki cynamonu, łyżeczkę startego imbiru, gwiazdkę anyżu, odrobinę wanilii (mleko potęguje wchłanianie się kurkumy). Pijemy kilka razy dziennie na ciepło. Płukanka z solą morską. Zmniejsza obrzęk gardła. Wystarczy rozpuścić pół łyżeczki soli w szklance ciepłej wody, wymieszać, aż sól się rozpuści i płukać gardło kilka razy dziennie.
Zupa z siemienia lnianego - łagodzi ból gardła
Do garnka z trzema szklankami wrzącej wody wrzucamy trzy ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę i gotujemy 10 minut. Następnie dodajemy cztery pokrojone ząbki czosnku. Po kolejnych pięciu minutach wsypujemy dwie łyżki siemienia lnianego. Gotujemy zupę pod przykryciem na małym ogniu przez pół godziny, doprawiamy solą, pieprzem i śmietaną. Jemy gorącą w dowolnej ilości.
Maść majerankowa - leczy podrażniony katarem naskórek
Łyżeczkę sproszkowanego majeranku mieszamy z łyżeczką oleju kokosowego. Odstawiamy w chłodne miejsce na dziesięć godzin. Po tym czasie roztapiamy masę w kąpieli wodnej, odstawiamy do wystudzenia i smarujemy nią okolice nosa przynajmniej dwa razy dziennie.
Inhalacja z olejku eukaliptusowego - odblokowuje zatkany nos
Do litra wrzątku dodajemy trzy posiekane gałązki eukaliptusa, gotujemy pięć minut. Głowę przykrywamy ręcznikiem, pochylamy się nad wywarem i wdychamy ulatniającą się woń przez kwadrans.
Zobacz też: Inhalacje na katar z soli i nie tylko – jak stosować?
Napój czosnkowy - wzmacnia barierę ochronną organizmu
Pięć obranych ząbków czosnku zalewamy szklanką letniej wody, dodajemy sok z połowy cytryny. Płyn przelewamy do słoika, który następnie szczelnie zamykamy i wstawiamy do lodówki na dwa dni. Po tym czasie przecedzamy sok i pijemy dwie łyżeczki wieczorem.
Ciepły okład na czoło - likwiduje ból głowy
Ręcznik zmoczony w ciepłej wodzie (co pięć minut zanurzamy go i mocno wykręcamy) przykładamy na czoło na kwadrans.
Napój chrzanowy - zmniejsza obrzęk gardła
Łyżkę utartego korzenia chrzanu zalewamy szklanką przegotowanej wody. Odstawiamy na noc. Rano przecedzamy i pijemy kilka razy w ciągu dnia po łyżeczce.
Surówka z rzepy - pobudza pracę układu odpornościowego
Rzepę ścieramy, dodajemy posiekaną nać pietruszki, startą marchew, stary seler, jogurt naturalny, doprawiamy solą i pieprzem lub innymi ulubionymi przyprawami. W trakcie infekcji jemy codziennie.
Autor: Marzena Maciejczyk
Czytaj też: Rozgrzewające zupy w sezonie jesienno-zimowym - przepisy