dieta, dziecko, odstawianie

 

Odstawienie dziecka od piersi to ważny moment w życiu malucha. Jak bezpiecznie przejść weaning time? Jak wprowadzać nowe pokarmy do jadłospisu dziecka?


Czym jest weaning time?

Słowo „wean” w języku angielskim ma dwa znaczenia: „oduczać” i „odstawiać od piersi”. W kontekście „weaning time” łączą się one w jedno. Mianem tym nazywamy okres w życiu niemowlęcia, w którym oducza się ono dotychczasowego sposobu karmienia poprzez stopniowe odstawianie od piersi.

Mleko matki powoli zostaje zastępowane dietą charakterystyczną dla kręgu społecznego, w którym dziecko wzrasta. W związku z tym, niemowlę po raz pierwszy w swoim życiu próbuje zupełnie nowych, nieznanych mu wcześniej, pokarmów. Według Światowej Organizacji Zdrowia proces ten powinien mieć miejsce między 6 a 18-24 miesiącem życia.

Jest to intensywny czas w rozwoju małego człowieka: swoimi zmysłami poznaje nowe smaki i zapachy, a jego układ odpornościowy i pokarmowy wystawione są na działanie szeregu bodźców, z którymi nigdy wcześniej nie miały do czynienia. To w tym czasie, zależnie od składu diety niemowlęcia, stabilizuje się mikroflora jego jelita grubego.

Właściwe przeprowadzenie dziecka przez weaning time wymaga od rodziców dużej uwagi, delikatności i przestrzegania kilku podstawowych zasad. Należy pamiętać o ograniczonych możliwościach nie w pełni rozwiniętej flory bakteryjnej i nie bombardować jej ogromną różnorodnością spożywanych produktów. Konieczne jest działanie w sposób przemyślany i z zachowaniem wszelkich zasad higieny.

Jak wprowadzać nowe pokarmy do jadłospisu?

Nowe pokarmy w jadłospisie dziecka należy wprowadzać pojedynczo. Najlepiej, żeby były one jednoskładnikowe i nie pojawiały się częściej niż raz na kilka dni. W ten sposób łatwiej nam będzie ocenić jego tolerancję na nie, a w przypadku ewentualnych reakcji alergicznych – prostsze stanie się określenie ich źródeł.

Trzeba pamiętać o tym, że nowe pokarmy są dla dziecka przede wszystkim potencjalnym źródłem antygenów. Dlatego też należy unikać pokarmów, które powszechnie ocenia się jako silnie alergizujące: czekolad, orzechów, cytrusów. Zaleca się je podawać najwcześniej około 12 miesiąca życia.

Nieco wcześniej można zaserwować dziecku mleko krowie. Szczególną uwagę należy zwrócić na odpowiedni czas wprowadzenia glutenu. Zgodnie z zaleceniami Zespołu Ekspertów powołanego przez Konsultanta Krajowego ds. Pediatrii powinno to mieć miejsce między piątym a siódmym miesiącem życia. Uważa się, że pominięcie tego etapu może w przyszłości skutkować alergią dziecka na gluten. Pokarmy rodzime powinny być wprowadzane stopniowo w drugim roku życia.

Na co uważać? Sposób karmienia, forma podania, konsystencja produktu...

Nie bez znaczenia dla przebiegu weaning time jest również sposób karmienia – nieco inaczej będzie wyglądał u dzieci karmionych naturalnie, a inaczej u tych karmionych sztucznie. Konieczne jest również dostosowywanie wszystkich zmian w diecie dziecka do jego indywidualnych potrzeb, na które wpływ wywierają różnorakie czynniki genetyczne i środowiskowe. Od nich w głównej mierze zależy tempo wzrastania dziecka i jego rozwój psychomotoryczny, a co za tym idzie możliwości przyswajania nowych pokarmów.

Nie można zapominać o tym, że zarówno konsystencja, jak i forma podania, powinny być dostosowane do wieku dziecka. Ich zadaniem jest stymulowanie żucia oraz rozwój umiejętności motorycznych dziecka.

Weaning time  okres w rozwoju dziecka

Zadaniem weaning time jest zmiana sposobu odżywiania, która niesie ze sobą również rozwój flory jelitowej, układu odpornościowego, umiejętności żucia i psychomotoryki dziecka. Staje się ono bardziej samodzielne i niezależne.

Odstawienie od piersi może być trudnym doświadczeniem zarówno dla niemowlęcia, jak i jego matki. Niemniej jednak właściwie przeprowadzone jest gwarantem prawidłowego rozwoju.



share-icon Podziel się artykułem ze znajomymi
Komentarze
chevron-down