Ksylitol fiński uchodzi za jeden z najzdrowszych cukrów na świecie. W ostatnich latach, wraz z rozwojem świadomości żywieniowej Polaków, wzrosło także zainteresowaniem ksylitolem. Coraz więcej osób rezygnuje z cukru białego i wybiera ksylitol fiński (cukier brzozowy) lub inne substancje słodzące. Czym właściwie jest ksylitol fiński? Czym różni się od cukru buraczanego? A także który ksylitol warto kupić - ksylitol fiński czy chiński?
Ksylitol fiński - co to jest?
Ksylitol fiński, inaczej cukier brzozowy, należy do alkoholi cukrowych (polioli). Poliole to zamienniki cukru białego, które można znaleźć w produktach oznaczonych jako fit. Alkohole cukrowe charakteryzują się niższą kalorycznością i niższym indeksem glikemicznym w porównaniu z cukrem buraczanym. Do grupy polioli zalicza się też erytrytol, sorbitol oraz inne, ostatnio modne substancje słodzące.
Ksylitol naturalnie znajduje się w owocach i warzywach, między innymi w malinach i truskawkach. Ksylitol fiński natomiast pozyskuje się z brzozy. Można go znaleźć w wielu produktach spożywczych - na przykład w gumach do żucia czy słodyczach. Ksylitol fiński można także kupić w czystej postaci i stosować jako słodzik.
Ksylitol ma w kuchni takie same zastosowanie jak cukier, spokojnie można zastąpić nim cukier biały i bez wątpienia wpłynie to korzystnie na nasze zdrowie. Co więcej, ksylitol nie dość, że słodzi tak samo jak cukier, bez skutków ubocznych w postaci dodatkowych kilogramów, to jeszcze ułatwia organizmowi przyswajanie minerałów. Szczególnie wpływa na lepsze wchłanianie wapnia przez kości, dlatego na ksylitol powinny się przestawić osoby chorujące na osteoporozę. To także cukier zalecany przez stomatologów, gdyż wzmacnia szkliwo zębów i zmniejsza ryzyko rozwoju próchnicy.
Czytaj też: Ksylitol - ile ma kalorii? Czy jest szkodliwy? Rodzaje
Ksylitol fiński a cukier biały
Coraz więcej osób rezygnuje z białego cukru na rzecz ksylitolu fińskiego. Różnica dla organizmu jest znacząca. Ksylitol fiński ma prawie dwa razy mniej kalorii w porównaniu z białym cukrem. Przyjrzyjmy się liczbom. W jednej łyżeczce białego cukru znajdziemy 27 kcal, a w jednej łyżeczce ksylitolu o 13 kalorii mniej. Ponadto ksylitol ma wielokrotnie niższy indeks glikemiczny niż cukier buraczany, dlatego jest zalecany diabetykom. Indeks glikemiczny cukru wynosi 70, a ksylitolu - 8.
Ksylitol fiński - cena
Wadą ksylitolu fińskiego jest jego cena. Za kilogram cukru brzozowego trzeba zapłacić około 35 - 40 złotych. Kupując ksylitol fiński należy mieć na uwadze, że w sklepach mogą pojawić się podróbki. Jeśli znajdziemy ksylitol fiński w dużo niższej cenie, warto dokładnie przeczytać co jest napisane na jego opakowaniu. W pierwszej kolejny należy sprawdzić skąd ksylitol pochodzi oraz jak został pozyskany.
Czytaj także: Słodka alternatywa dla cukru
Ksylitol fiński (cukier brzozowy) a inne substancje słodzące
Cukier biały można zastąpić nie tylko ksylitolem fińskim, ale także innymi słodzikami - np. stewią lub erytrytolem. Stewia to roślina z rodziny astrowatych rosnąca w Ameryce Środkowej oraz Południowej. Słodziki dostępne w sklepach to sproszkowane liście tej rośliny. Stewia jest jeszcze mniej kaloryczna niż ksylitol fiński - właściwie jest niekaloryczna. Ilość kalorii w jedynym gramie wynosi 0. Indeks glikemiczny stewii także wynosi 0. Co więcej stewia jest znacznie słodsza od ksylitolu, cukru i innych słodzików razem wziętych. Szacuje się, że jest 300 razy słodsza od cukru buraczanego.
Erytrytol występuje naturalnie w owocach, kwiatach, wodorostach i czerwonym winie. Erytrytol, który znajdziemy na sklepowych półkach jest otrzymywany z gliceryny odpadowej lub glukozy na drodze fermentacji przez niektóre gatunki drożdży. Jest mniej słodki od cukru białego, ale za to prawie bezkaloryczny (1g erytrytolu ma 0,2 kalorie), a jego indeks glikemiczny jest równy 0.
Ksylitol fiński czy chiński?
Kupując ksylitol należy zwrócić uwagę na jego pochodzenie, gdyż w sklepach coraz częściej pojawiają się podróbki oryginalnego ksylitolu pochodzącego z Finlandii. Odpowiedź na pytanie ksylitol fiński czy chiński brzmi - tylko i wyłącznie fiński. Ksylitol chiński w przeciwieństwie do oryginalnego ksylitolu z brzozy jest pozyskiwany z kukurydzy, w dodatku modyfikowanej genetycznie. W sklepach można też znaleźć ksylitol pochodzący z innych krajów, wyprodukowany z kukurydzy. W wielu przypadkach jest to ksylitol importowany z Chin. Warto zapamiętać, że oryginalny ksylitol pochodzi z Finlandii i jest otrzymywany z brzozy. Za taki ksylitol trzeba zapłacić około 40 złotych za kilogram. Niska cena ksylitolu powinna być sygnałem, że mamy do czynienia z chińską podróbką.
Czytaj też: Sok z brzozy - właściwości, przeciwwskazania
Autor: Joanna Woźniak