Gdy dokuczają objawy nadkwasoty, konieczna jest zmiana diety. Jakich produktów unikać? Jak powinien wyglądać codzienny jadłospis przy nadkwasocie?

dieta-przy-nadkwasocie

Dieta przy nadkwasocie

Aby nie podrażniać dodatkowo i tak już wrażliwego żołądka, z codziennego jadłospisu powinniśmy wyeliminować:

  • alkohol,
  • kawę,
  • ostre przyprawy,
  • potrawy smażone na dużej ilości tłuszczu.

Kawę możemy zastąpić „zbożówką”, pikantne przyprawy ziołami takimi, jak koperek czy natka pietruszki, a zamiast smażyć potrawy, powinniśmy gotować je na parze, dusić lub piec z niedużym dodatkiem tłuszczu.

Napoje w diecie przy nadkwasocie powinny zobojętniać kwas solny w żołądku. Dozwolone jest spożycie:

  • słabej herbaty,
  • niegazowanej wody mineralnej,
  • rozcieńczonych soków owocowych i warzywnych,


Całkowicie rezygnujemy z napojów gazowanych. Istotną zasadą jest ograniczenie spożycia błonnika. Może się to wydawać dziwne, ponieważ pozytywnie wpływa on na trawienie, jednak długo zalega on w żołądku, przez co pobudza wydzielanie soków trawiennych, czego przy nadkwasocie chcemy przecież uniknąć. Właśnie dlatego zamiast pełnoziarnistego pieczywa należy spożywać pszenne, a warzywa i owoce najlepiej jest gotować lub piec.

Dieta przy nadkwasocie żołądka – jakie warzywa i owoce?

Gotowana marchew, szparagi, szpinak czy buraki to warzywa jak najbardziej wskazane do spożycia w diecie na nadkwasotę.

Zrezygnować należy natomiast z:

  • warzyw kapustnych,
  • nasion roślin strączkowych,
  • cebuli,
  • czosnku,
  • szczawiu,
  • kalarepy.

Ziemniaki jemy przede wszystkim w formie purée. Owoce spożywamy bez skórki. Muszą być one dojrzałe, soczyste i jak najmniej kwaśne. Jabłka warto uprażyć na patelni lub upiec w piekarniku.

Do diety można włączyć także:

  • banany,
  • brzoskwinie,
  • nektarynki,
  • jagody

Zdecydowanie ograniczamy gruszki, śliwki, czereśnie, wiśnie, agrest, a także orzechy i owoce suszone. Cierpiąc z powodu nadkwasoty warto ograniczyć spożywanie mięsa, zwłaszcza wieprzowiny, dziczyzny i podrobów. Dozwolony jest drób, cielęcina i królik.

Do diety warto włączyć ryby: dorsza, pstrąga, mintaja, solę czy flądrę. Łososia i halibuta spożywamy sporadycznie. Na jakiś czas odstawiamy konserwy mięsne i rybne.

Zasady diety przy nadkwasocie i refluksie

W diecie na nadkwasotę ważne jest, aby się nie przejadać. Zbyt duży posiłek rozciąga bowiem ściany żołądka, a to prosta droga do nadprodukcji kwasu solnego.

Istotne jest regularne spożywanie posiłków – najlepiej pięciu dziennie, przy czym nie powinny być one ani za gorące, ani za zimne. Dobrze sprawdzą się wszelkiego rodzaju zupy i koktajle – dzięki temu, że nie będą one zbyt długo zalegać w żołądku, wydzieli on mniej kwasu solnego. Z tego samego powodu warto pamiętać o dokładnym przeżuwaniu pokarmów i nie łykaniu zbyt dużych kęsów.

W diecie przy nadkwasocie nie powinno zabraknąć źródeł białka i tłuszczy. Do codziennego jadłospisu warto zatem włączyć jajka i nabiał, najlepiej w postaci białego sera, mleka i jogurtów naturalnych. Dobrym źródłem tłuszczu będą z kolei: masło, śmietana oraz oleje: słonecznikowy, rzepakowy i lniany.

Dieta przy nadkwasocie i zgadze – przykładowy jadłospis na 1 dzień

  1. Śniadanie: bułka pszenna, jajecznica z dwóch jaj usmażona na łyżeczce masła, pomidor bez skórki, kawa zbożowa z mlekiem
  2. II śniadanie: jogurt naturalny z garścią jagód lub brzoskwinią
  3. Obiad: pulpety drobiowe, purée z ziemniaków, starte gotowane buraki
  4. Podwieczorek: pieczone jabłko
  5. Kolacja: zupa-krem z marchwi na wywarze wegetariańskim

Dieta przy nadkwasocie - przepisy

Przepis na zupę-krem z marchwi

Składniki:

  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 500 g marchewki,
  • 300 g ziemniaków,
  • 500 ml bulionu jarzynowego,
  • 200 ml mleka,
  • sól, pieprz.

W garnku roztapiamy masło z oliwą, dodajemy obraną i pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. W międzyczasie doprawiamy warzywa solą. Warzywa zalewamy gorącym bulionem, zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem około 15 minut do miękkości warzyw. Dodajemy mleko i miksujemy na gładki krem.

Dlaczego dochodzi do nadkwasoty żołądka?

Nadkwasota żołądka to stan, w którym dochodzi do nadmiernego wydzielania się soków żołądkowych, zwłaszcza kwasu solnego. Choć jest on niezbędny do prawidłowego przebiegu procesu trawienia, posiada żrące właściwości. Aby zneutralizować jego działanie, żołądek jest pokryty grubą warstwą śluzu. Niestety pod wpływem działania niektórych czynników może dojść do jej uszkodzenia.

Właśnie wtedy pojawiają się objawy nadkwasoty:

  • kwaśne odbijanie,
  • zgaga,
  • nudności,
  • wzdęcia,
  • uczucie pieczenia za mostkiem,
  • zaparcia.

Pojawienie się tych symptomów powinno nas zmobilizować do zmiany diety. Choć w leczeniu nadkwasoty stosuje się także leki zobojętniające kwasy lub hamujące ich wydzielanie, to właśnie modyfikacja nawyków żywieniowych jest najważniejsza.

Autor: Olga Szymkowiak

Zobacz także:

 

share-icon Podziel się artykułem ze znajomymi

Olga Szymkowiak...

Komentarze
chevron-down