Czosnek nazywany jest naturalnym antybiotykiem, gdyż wykazuje silnie działanie bakteriobójcze, bakteriostatyczne oraz przeciwgrzybicze. To jednak nie jedyne właściwości czosnku. Zawarta w jego bulwach allicyna działa także antyoksydacyjne oraz zwiększa produkcję enzymów wątrobowych. Jednak jedzony w nadmiarze może podrażnić wątrobę. Sprawdź, czy czosnek i chora wątroba to dobre połączenie.

czosnek-a-watroba

Prozdrowotne właściwości czosnku doceniano już w czasach starożytnych. Pierwsze wzmianki o jego wzmacniającym działaniu pojawiły się już w piśmie klinowym Babilonu. Czosnek został rozpowszechniony w Chinach i Indiach. Uprawiali go Rzymianie, Egipcjanie, Grecy i Hebrajczycy. W starożytnym Egipcie był przedmiotem kultu religijnego. Rzymianie wierzyli, że podnosi sprawność bojową. Hipokrates polecał czosnek jako lekarstwo na schorzenia układu pokarmowego, oddechowego oraz jako środek moczopędny. W XVII wieku był stosowany jako lek na dżumę. Do Polski trafił dzięki Tatarom.

Polska medycyna wsi rozpropagowała czosnek jako lek na robaczycę, żółtaczkę, tyfus, bóle zębów i głowy, a także choroby serca. Do dzisiaj jest stosowany jako naturalne lekarstwo wspomagające obronę organizmu przed bakteriami i grzybami, co zostało potwierdzone przez badania naukowe prowadzone w XX wieku. Coraz więcej mówi się także o korzystnym działaniu czosnku na dolegliwości wątrobowe.

Czosnek a wątroba

Fitoncydy to substancje występujące w roślinach, które wykazuję silne właściwości bakteriobójcze, bakteriostatyczne oraz przeciwgrzybicze.

Można je znaleźć między innymi w:

  • czosnku,
  • cebuli,
  • porze,
  • czarnej porzeczce,
  • jałowcu,
  • szałwii,
  • anyżu,
  • imbirze,
  • marchewce.

Najsilniejsze działanie antybiotyczne wykazują czosnek, cebula oraz por, które należą do rodzaju Allium. Prym wśród nich wiedzie czosnek, który zawiera substancję czynną allinę. Po rozgnieceniu czosnku allina przekształca się w allicynę. To właśnie allicyna wykazuje wyjątkowo silne działanie bakteriobójcze i przeciwgrzybicze.

Niszczy wiele rodzajów drobnoustrojów, m.in.:

  • Aerobacter,
  • Bacillus,
  • Clostridium,
  • Enterobacter,
  • Escherichia,
  • Helicobacter,
  • Klebsiella,
  • Proteus,
  • Pseudomonas

Allicyna znana jest też z działania przeciwzapalnego, antyoksydacyjnego, wspomagającego układ odpornościowy oraz regenerującego komórki wątrobowe.

Jak czosnek działa na wątrobę?

Alkohol, dieta wysokotłuszczowa, a także wirusy wyniszczają hepatocyty, czyli komórki wątrobowe. Ich regenerację może wspomóc zawarta w czosnku allicyna, która wykazuje działanie antyoksydacyjne. Z badań prowadzonych na ludziach i zwierzętach wynika, że głównym czynnikiem doprowadzającym do uszkodzenia hepatocytów jest stres oksydacyjny.

Czosnek zawiera też siarczki di i trialliowe, będące metabolitami allicyny, które zwiększają produkcje enzymów odpowiedzialnych za metabolizm leków. Ponadto znajdująca się w czosnku s-allil-l-cysteina, powstająca na szlaku rozpadu allicyny, obniża poziom złego cholesterolu, który produkowany jest wątrobie.

Surowy czosnek a wątroba

Czosnek najlepiej jeść w postaci surowej, gdyż gotowany, pieczony lub duszony traci część swoich właściwości. Jedynie surowy rozgnieciony czosnek zawiera allicynę, a także inne cenne składniki, takie jak:

  • flawonoidy,
  • flawony,
  • witaminy A,B i C,
  • selen,
  • potas,
  • wapń,
  • fosfor,
  • żelazo,
  • magnez.

Czy czosnek na wątrobę można jeść bez ograniczeń?

Surowy czosnek ma działanie prozdrowotne, ale nie można przesadzać z jego ilością. Znajdująca się w czosnku allicyna może bowiem utlenić żelazo zawarte w hemie, ale żeby do tego doszło trzeba zjeść bardzo dużą ilość czosnku – ponad 20 tysięcy razy większą od standardowej dawki. Czosnek zawiera też siarkę, która można obciążać wątrobę, dlatego nie powinno się jeść go w nadmiarze. Zalecana dawka to jeden ząbek czosnku dziennie.

Można go także spożywać w suplementach diety. Zwykle dawka dzienna wynosi 500 mg dla osoby dorosłej i 350 dla dziecka powyżej roku.

Należy pamiętać, że czosnek nie jest zalecany pacjentom z zapaleniem, marskością i niewydolnością wątroby. Surowego czosnku nie powinny też spożywać dzieci do pierwszego roku życia, kobiety w ciąży oraz karmiące piersią. Ponadto może on nasilać działanie leków przeciwzakrzepowych.

Inne zioła i przyprawy na chorą wątrobę

Oprócz czosnku dobroczynne działanie na wątrobę mają także inne zioła, takie jak:

  • ostropest plamisty – stymuluje regenerację nowych komórek wątrobowych, wspomaga odbudowę miąższu u pacjentów cierpiących na marskość wątroby oraz wykorzystywany jest w leczeniu wirusowych zapaleń wątroby;
  • czarna rzodkiew – pobudza wydzielanie żółci;
  • sok z brzozy – wspomaga oczyszczanie wątroby z toksyn;
  • mniszek lekarski – stymuluje czynności wątroby;
  • karczoch – zwiększa wydzielanie żółci, wspomaga pracę wątroby, działa ochronnie na hepatocyty oraz niweluje stłuszczenie wątroby;
  • kwiat jaśminu – działa ochronnie na miąższ wątroby.

Autor: Joanna Woźniak

Czytaj też:

Bibliografia:

  • Hartleb M., Simon K., Lipiński M., Drobnik J., Woroń J., Rydzewska G., Mastalerz-Migas A., Rekomendacje postępowania u chorych z zaburzeniami czynności wątroby i kamicą
  • dróg żółciowych dla lekarzy POZ, Lekarz POZ 4/2017.
  • Bukol-Krawczyk K., Niealkoholowe stłuszczenie wątroby — leczyć czy nie leczyć?, Forum Zaburzeń Metabolicznych 2010, tom 1, nr 1, 66–72.

 

share-icon Podziel się artykułem ze znajomymi

Joanna Woźniak...

Komentarze
chevron-down