Cynk to pierwiastek bez którego ciężko żyć i się rozwijać. Skąd bierzemy cynk, w czym jest cynk? W zdrowej diecie. Najwięcej cynku mają ostrygi i krewetki, ryby, chude mięso, kasza, zboża, zielone warzywa. Uwaga: niedobór cynku stwarza duże zagrożenie dla człowieka, szczególnie w najmłodszych latach. Niedobór cynku może odpowiadać między innymi za rozwój wad genetycznych, zahamowanie tempa wzrostu i rozwoju intelektualnego.
W czym jest cynk?
Cynk to pierwiastek chemiczny z grupy cynkowców, w Azji wykorzystywany już 3,5 tysiąca lat temu, w Europie poznany trzy wieki temu.
W czym jest cynk? Występuje naturalnie w skorupie ziemskiej w postaci minerałów takich jak blenda cynkowa i smitsonit. Złoża rud cynku są także w Polsce, cynk wydobywa się między innymi w rejonie Olkusza.
Związki cynku dostępne są – co będzie nas bardziej interesować - również w żywności i to takiej, która z wielu powodów uchodzi za zdrową:
- w ostrygach,
- krewetkach,
- chudym mięsie,
- rybach,
- drobiu,
- kaszy,
- chlebie pełnoziarnistym,
- serze żółtym,
- pestkach dyni,
- migdałach,
- kapuście,
- zielonym groszku.
Czytaj też: Selen – właściwości i niedobory. W czym jest?
Cynk - właściwości
Charakterystyczne dla cynku właściwości znajdują bardzo szerokie zastosowanie. Na przykład w przemyśle cynk w wykorzystywany jest między innymi do pokrywania blach, w celu zabezpieczenia ich przed korozją. Ale co istotniejsze, cynk jest obecny w organizmie człowieka i jest w nim jednym z najważniejszych mikroelementów. Jest to wiedza stosunkowo młoda, ponieważ fakt ten potwierdzono dopiero sześćdziesiąt lat temu.
Cynk wchodzi w skład około 200 enzymów, biorących między innymi udział w przemianach metabolicznych. Cynk pobudza pracę trzustki i prostaty. Bierze udział w mineralizacji kości. Ułatwia gojenie się ran. Podnosi sprawność układu odpornościowego. Reguluje ciśnienie krwi i pracę serca, a nawet wpływa pozytywnie na produkcję plemników.
Niedobór cynku - objawy
Zaleca się, aby optymalna dzienna dawka cynku, który trafia do organizmu, mieściła się w przedziale 15-20 mg, a u osób po 75 roku życia – około 50 mg. Za niezbędne minimum uważa się pułap 5 mg.
Co jeśli w organizmie występuje niedobór cynku? Objawy mogą być bardzo niepokojące.
Niedobór cynku w organizmie powoduje:
- Niedokrwistość
- Wady wrodzone
- Spowolnienie gojenia ran
- Spowolnienie tempa wzrostu w okresie dziecięcym
- Spowolnienie rozwoju intelektualnego
- Obniżenie odporności
- Łuszczycę
- Łamliwość paznokci, występowanie białych plam na paznokciach
- Zapalenie skóry
- Łysienie
- Utratę nastroju, poczucie zmęczenia, znużenia
- Biegunkę i utratę apetytu
- Zaburzenia smaku i węchu
- Kurzą ślepotę
- Miażdżycę
Niedobór cynku w organizmie może wynikać ze stosowania diety ubogiej w ten pierwiastek, dlatego zaleca się spożywanie produktów weń bogatych, takich jak ryby, chude mięso, czy kasza.
Trzeba też pamiętać, że przyjmowanie cynku przez organizm ułatwiają białka i kwas cytrynowy, ale utrudniają miedź i żelazo - jak więc widać, cynk jest dość kapryśny i nie tak łatwo zbilansować dietę, aby zapewnić sobie właściwą dawkę tego pierwiastka. Co ważne - poziom cynku obniża też regularne picie alkoholu oraz przyjmowanie tabletek antykoncepcyjnych.
Nadmiar cynku – przedawkowanie cynku
Nadmiar cynku w organizmie może doprowadzić do podrażnienia układu pokarmowego, a w szczególności – błony śluzowej żołądka. Objawem przedawkowania cynku mogą więc być ból brzucha i biegunka. Nadmiar cynku może też być odpowiedzialny za ból głowy. Na szczęście przedawkowanie cynku w praktyce jest prawie niewykonalne, jako że pierwiastek ten jest szybko wydalany przez nerki i przez układ wydalniczy.
Zobacz też: Ostropest – dawkowanie, stosowanie i właściwości
Cynk na włosy
Cynk jest niezbędny dla zdrowego wyglądu naszej głowy. Jest jednym z niezbędnych składników odżywczych dla włosów. Niedobór cynku jest jedną z przyczyn wypadania włosów oraz zahamowania ich wzrostu. Cynk kontroluje metabolizm aminokwasów, wpływając na tworzenie keratyny i wchłanianie witaminy A, poprawia też funkcjonowanie gruczołów łojowych. Zapewnienie odpowiedniej dawki cynku w organizmie będzie więc procentować zdrowym wyglądem włosów, przełoży się na ich gęstość, sprężystość i połysk.
Cynk dla dzieci
Niedobór cynku może mieć wpływ na rozwój wad genetycznych, dlatego tak ważne jest zapewnienie odpowiedniego poziomu tego pierwiastka już w czasie życia płodowego oraz w pierwszych miesiącach po narodzinach.
Cynk dla dzieci jest tak istotny również z tego względu, że jego niski poziom będzie wpływać hamująco na rozwój fizyczny, w tym na wzrost. Uważa się też, że niedobór cynku w organizmie ma negatywne konsekwencje dla rozwoju intelektualnego dziecka.
Cynk w diecie
Cynk zazwyczaj dostarczamy do organizmu w sposób naturalny – w diecie bogatej w chude mięso, ryby, kaszę, zboża. Najwięcej cynku zawierają ostrygi – około 16 mg na 100 gram produktu. Pszenica ma 12 mg na 100 gram, podobnie jak wątroba cielęca. Nasiona dyni i sezamu – 10 mg; podobną ilość cynku znajdziemy w wołowinie i gorzkiej czekoladzie.
Cynk – produkty suplementujące
Jeżeli z jakiś powodów nie jesteśmy w stanie dostarczyć odpowiedniej dawki cynku do organizmu w sposób naturalny, można skorzystać z suplementów. Są one dostępne w aptekach w postaci tabletek, lub syropu dla dzieci.
Czytaj też: Witamina B6 (pirodyksyna) - nadmiar, występowanie i właściwości