Chlorella to glon ze słodkich wód, który cechuje się wieloma zdrowotnymi właściwościami. Przede wszystkim usuwa on z organizmu wszelkie toksyny. To również skuteczny środek w walce ze zbędnymi kilogramami. Ze względu na dużą zawartość błonnika może powodować problemy układu trawiennego.
Chlorella zaliczana jest do grona tzw. żywności superfoods, czyli takiej, która ma bogatą wartość odżywczą i poprawia funkcjonowanie organizmu.
Jest to alga, która zyskała wielu sympatyków na całym świecie, również w Polsce. Wpływ na to mają jej właściwości lecznicze, a także szereg zastosowań. Między innymi oczyszcza organizm z toksyn oraz przyspiesza metabolizm.
Chlorella – czym jest?
Alga chlorella swoją nazwę zawdzięcza chlorofilowi, czyli zielonemu barwnikowi. Odpowiedzialny jest on nie tylko za zielony kolor algi, ale także dba o promienny wygląd skóry.
W swoim składzie oprócz chlorofilu ma również nienasycone kwasy tłuszczowe oraz liczne związki chemiczne, takie jak:
- błonnik,
- wapń,
- żelazo,
- luteina.
Najpopularniejszym rodzajem jest tzw. chlorella zwyczajna. W krajach azjatyckich jest stosowana już od setek lat. Jest bardzo popularna m.in. w Japonii, dlatego warto wiedzieć, iż nie jest to produkt wyłącznie modny, ale przede wszystkim skuteczny.
Czytaj też: Pokrzywa zwyczajna - właściwości i działanie soku i herbaty
Chlorella – właściwości
Chlorella nazywana jest superfood właśnie dzięki swoim leczniczym właściwościom.
Co cennego ma w swoim składzie chlorella?
- jest bogata w witaminę B12 – jej rolą jest przede wszystkim zapobieganie niedokrwistości, czyli popularnej anemii. Dodatkowo ułatwia działanie układu nerwowego, przyspiesza metabolizm i zwiększa przyswajalność żelaza,
- zawiera cenny chlorofil – wpływa on korzystnie na wygląd i kondycję cery, sprawiając, że wygląda ona młodziej i promienniej. Oczyszcza organizm z toksyn, a także zawiera cenne składniki odżywcze. Warto wiedzieć, że chlorofil również ma za zadanie oczyszczania układu pokarmowego oraz wydalniczego,
- ponad połowa składu to białko – odgrywa niezwykle ważną rolę we właściwym działaniu organizmu. Jest budulcem tkanek i ważnym źródłem energii. Białko chlorelli ma w sobie aż 19 aminokwasów, dlatego też często porównywane jest z białkiem zwierzęcym. Poleca się stosowanie go przez wegetarian i wegan,
- ¼ składu to węglowodany – są one przede wszystkim źródłem energii i wpływają na odpowiednie działanie układu nerwowego. Dodatkowo, zwiększają przyswajalność wapnia. Ich niedobór skutkuje szybkim zmęczeniem oraz brakiem energii pomimo wypoczynku,
- zawiera prowitaminę A, czyli beta-karoten – wzmacnia odporność, dlatego należy pamiętać o jej suplementacji zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Beta-karoten przede wszystkim przyspiesza proces opalania, ale także redukuje przebarwienia oraz osłania organizm przed nadmierną dawką promieniowania UV. Poprawia również wzrok, a dzięki zawartości karotenoidów, niweluje ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej.
Dodatkowo, chlorella ma w swoim składzie kilkanaście mikroelementów, niezbędnych do funkcjonowania organizmu, takich jak cynk czy żelazo.
Chlorella – zastosowanie
Szereg właściwości chlorelli umożliwia jej szerokie spektrum zastosowań. Warto po nią sięgnąć, kiedy mamy:
- problemy z koncentracją,
- trudności z zapamiętywaniem,
- obniżoną odporność organizmu,
- obecność infekcji, bądź stanów zapalnych,
- nadwaga.
Prócz wymienionych wyżej zastosowań, chlorella usuwa także nadmiar toksyn z organizmu, dotlenia go, jak również ma działanie bakteriobójcze, przeciwwirusowe oraz przeciwnowotworowe.
Chlorella polecana jest również pomocniczo, przy takich schorzeniach, jak:
- cukrzyca,
- reumatyzm,
- grzybica,
- problemy z trawieniem,
- dna moczanowa.
Przed jej regularnym stosowaniem, warto skonsultować się z lekarzem, gdyż chlorella posiada również skutki uboczne i przeciwwskazania do stosowania.
Czytaj: Jesteś ciągle głodny? Odkryj przyczyny nadmiernego głodu
Chlorella – skutki uboczne
Chlorella jest uważana za bezpieczną, ale jak każdy preparat nie powinna być stosowana zbyt długo, gdyż może wywołać skutki uboczne, takie jak:
- biegunka,
- gazy,
- wzdęcia,
- ból brzucha,
- problemy z trawieniem.
Warto wiedzieć, iż chlorella może być odpowiedzialna za wystąpienie reakcji alergicznych, skutkując m.in. trudnościami z oddychaniem. Powinny na nią uważać osoby nadwrażliwe na promienie słoneczne, gdyż w skrajnych przypadkach mogą doprowadzić do wystąpienia na ciele bąbli, rumieni i podrażnienia skóry.
Chlorella – dawkowanie
Dawkowanie chlorelli zależy od jej stężenia w zakupionym preparacie. Nie powinno się jej stosować dłużej, niż regularnie przez okres 2 miesięcy. Najczęściej dostępna jest w formie proszku lub tabletek.
Zaleca się spożywanie 2-3g chlorelli w ciągu dnia – przed lub po posiłku – popijając dużą ilością wody.
Autor: Katarzyna Pawlik
Czytaj też: