Anyż gwiazdkowy to nie tylko popularna przyprawa świąteczna o charakterystycznym gwieździstym kształcie, ale także skarbnica właściwości leczniczych. Doskonale sprawdza się w leczeniu niestrawności, uporczywego kaszlu i grypy, a także trądziku i innych niedoskonałości skórnych. Zatem jak stosować anyż gwiazdkowaty?

 Anyż gwiazdkowaty

Anyż gwiazdkowy stosowany jest w ziołolecznictwie już od starożytności, jednak w Polsce znany jest od czasów średniowiecza, spopularyzowali go Benedyktyni. Posiada wiele właściwości leczniczych, a jego korzenny smak i zapach sprawia, że chętnie wykorzystywany jest do potraw, szczególnie tych świątecznych.

Anyż gwiazdkowy – co to jest?

Anyż gwiazdkowy to suszone owoce drzewa badian właściwy. To wiecznie zielone drzewo rośnie na terenach południowo-wschodniej Azji. Owoc ma charakterystyczny kształt ośmioramiennej gwiazdy, wypełnionej nasionami, po wysuszeniu ma brunatny kolor.

Wykorzystywany jest nie tylko jako przyprawa, ale również jako składnik leków i kosmetyków.

Przeczytaj: Olej z dziurawca - zastosowanie, na kręgosłup

Anyż gwiazdkowy a anyżek

Anyż gwiaździsty bardzo często jest mylony z anyżkiem, czyli owocami innej rośliny - biedrzeńca anyżu, która należy do rodziny selerowatych i pochodzi z basenu Morza Śródziemnego.

Różni je rodzaj owoców. Anyż gwiazdkowy ma brunatny, natomiast anyżek szaro-zielony kolor. Łączy je jednak składnik olejku, czyli anetol. Dzięki temu obie rośliny mają właściwości wiatropędne, przeciwbólowe i antyseptyczne.

Sprawdź: Olejek arganowy – zastosowanie w kosmetyce i pielęgnacji

Anyż gwiazdkowy – właściwości

Anyż gwiazdkowy ma wiele właściwości leczniczych oraz kosmetycznych:

  • działa rozkurczowo i wiatropędnie, pobudza wydzielanie soków trawiennych;
  • działa wykrztuśnie, pobudzając wydzielanie śluzu;
  • zawarty w anyżu kwas szikimowy wspomaga leczenie grypy;
  • działa moczopędnie oczyszczając organizm z toksyn;
  • wspiera laktację u kobiet w okresie połogu;
  • kwas szikimowy ma właściwości złuszczające naskórek;
  • anetol, który jest składnikiem olejku ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwbólowe.

Dzięki tym licznym właściwościom anyż jest składnikiem wielu leków i kosmetyków.

Dowiedz się: Olej z awokado – dlaczego warto mieć go w swoim domu?

Anyż gwiazdkowy – zastosowanie

Anyż w kosmetologii dzięki swoim właściwościom jest stosowany jako składnik kosmetyków i leków przeciwtrądzikowych. Zwalcza niedoskonałości skóry, jednocześnie nie podrażniając naskórka. Zapobiega przebarwieniom, a dodatkowo wygładza i rozświetla cerę.

Anyż gwiazdkowaty doskonale sprawdza się również u osób z problemami żołądkowymi. Skutecznie eliminuje objawy niestrawności, dzięki działaniu wiatropędnym i wspomagającym wydzielanie soków trawiennych. Wspiera również prawidłowe wchłanianie składników pokarmowych. Stosowany jest jako składnik leków lub w formie herbatek na trawienie.

Trzecim częstym zastosowaniem anyżu jest leczenie grypy i kaszlu. Należy jednak pamiętać, że działa on wykrztuśnie, dlatego tych leków nie powinno się stosować wieczorem.

Kobiety w połogu mające problemy z apetytem i laktacją również powinny zainteresować się działaniem tej przyprawy. Warto zapytać lekarza o odpowiednie zastosowanie.

Zobacz: Olejek cytrynowy – gdzie się sprawdzi?

Anyż gwiazdkowy – jak stosować w kuchni?

Anyż gwiazdkowy ma korzenny, słodkawy smak i zapach. Można go dodawać w całości
w postaci charakterystycznej gwiazdki lub zmielony bezpośrednio przed użyciem.

W Polsce wykorzystywany jest głównie w czasie świąt Bożego narodzenia do wypieków oraz mięs. Na jego bazie przyrządza się również likiery oraz rozgrzewające syropy do herbaty. Można dodawać go także do kompotów (przede wszystkim z suszu i śliwek), dżemów i konfitur.

Jednak w kuchni orientalnej ma on zdecydowanie szersze zastosowanie. Jest popularnym składnikiem mieszanki przypraw o pięciu smakach do kurczaka i wołowiny oraz zup. Bez anyżu nie może się obyć również orientalna herbata masala chai. 

Sprawdź: Sok z karczocha - wyciąg na cholesterol i odchudzanie

Anyż gwiazdkowy – przechowywanie

Anyż gwiazdkowy, tak jak większość przypraw nie lubi wilgoci, wysokiej temperatury oraz słońca, dlatego najlepiej przechowywać go w zamkniętym szklanym pojemniku.

Anyż powinien być przechowywany w całości, gdyż wtedy nawet przez długie miesiące utrzymuje swoje walory smakowe, zapachowe, a także wszystkie właściwości lecznicze.

Czytaj także: Liście manuka – właściwości, zastosowanie w kosmetyce

Autor: Dominika Rusek

share-icon Podziel się artykułem ze znajomymi
Komentarze
chevron-down