Szafran to najdroższa przyprawa na świecie. Ma wyjątkowy smak i kolor. Stosowana jest w kuchni, jednak jej liczne właściwości sprawiły, że trafiła również do medycyny i kosmetologii. Należy pamiętać, że dozwolone jest spożywanie tylko niewielkich ilości szafranu, gdyż może wywołać poważne dolegliwości. Jakie są właściwości i zastosowanie szafranu?
Szafran znany był już w starożytności. Wykorzystywano go nie tylko do ulepszania smaku potraw, ale również do leczenia wielu chorób oraz barwienia tkanin. Obecnie jest to bardzo droga i ceniona na całym świecie przyprawa.
Zobacz: Olejki eteryczne - rodzaje i zastosowanie
Co to jest szafran?
Szafran pozyskiwany jest z wysuszonych słupków krokusa, charakteryzuje się niezwykłym jaskrawopomarańczowym kolorem. Jego wysoka cena uwarunkowana jest sposobem pozyskiwania, aby wyprodukować 1 kilogram tej drogocennej przyprawy potrzebne jest ponad 150 tys. kwiatów zbieranych ręcznie.
Najliczniejsze uprawy szafranu znajdują się na terenie Turcji, Iranu, Hiszpanii oraz Indii. Sprzedawany jest w formie nitek lub proszku.
Poznaj: Zioła na trawienie - domowe sposoby na niestrawność
Szafran – właściwości lecznicze i działanie
Szafran oprócz charakterystycznej barwy i intensywnego aromatu posiada również wiele właściwości leczniczych:
- wspomaga trawienie,
- działa rozkurczowo,
- pobudza apetyt,
- działa przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie,
- podnosi libido (jest znanym od starożytności afrodyzjakiem),
- działa przeciwnowotworowo,
- wspiera układ krążenia, regulując ciśnienie krwi i poziom cholesterolu,
- zwiększa stężenie dopaminy i serotoniny w organizmie (dlatego stosowany jest również szafran na depresję),
- zawiera liczne mikroelementy i witaminy – potas, miedź, cynk, kwas foliowy, witaminę C i A,
- zawiera liczne antyoksydanty, chroniące przed działaniem wolnych rodników.
Te liczne zdrowotne właściwości szafranu sprawiły, że stosowany jest nie tylko w kuchni, ale także w medycynie i kosmetyce.
Dowiedz się: Olej z awokado – dlaczego warto mieć go w swoim domu?
Szafran – zastosowanie
Właściwości szafranu sprawiają, że stosowany jest w medycynie jako składnik leków ziołowych na depresje i poprawę nastroju. Dodatkowo działa łagodząco przy zespole napięcia przedmiesiączkowego i bólach menstruacyjnych.
Stosowany jest również wspomagająco w chorobach nowotworowych, reumatyzmie, chorobach krążenia oraz migrenach.
Ze względu na liczne antyoksydanty wykorzystywany jest w kosmetyce do produkcji kosmetyków z serii odmładzających.
Ponadto mimo swej wysokiej ceny na Wschodzie szafran wciąż jest wykorzystywany do barwienia tkanin.
Sprawdź: Olejek arganowy – zastosowanie w kosmetyce i pielęgnacji
Szafran – przyprawa
Jak smakuje szafran? Ma intensywny, korzenno-miodowy smak z charakterystyczną goryczką. Należy bardzo uważać z ilością tej przyprawy, gdyż zbyt duża jej ilość może spowodować gorzki smak całego dania. Ponadto, nadużywanie szafranu może mieć poważne konsekwencje zdrowotne. Na całe danie wystarczą dwie nitki przyprawy. Szafran dostępny jest również w formie proszku.
Smak szafranu wzbogaca potrawy zarówno europejskie, jak i orientalne. Doskonale sprawdza się jako przyprawa do:
- dań rybnych,
- zup rybnych,
- owoców morza,
- dań kuchni hiszpańskiej,
- dań kuchni indyjskiej,
- dań kuchni tureckiej,
- dań z ryżu i makaronu,
- likierów alkoholowych,
- ciast np. szarlotki.
Oprócz nadania odpowiedniego smaku potrawie, szafran dodaje również charakterystycznego, pomarańczowego koloru daniom.
Sprawdź: Sok z karczocha - wyciąg na cholesterol i odchudzanie
Szafran na odchudzanie – herbata z szafranem
Szafran działa również pozytywnie na utratę zbędnych kilogramów. Dzięki zwiększeniu poziomu serotoniny we krwi, która jest nazywana hormonem szczęścia zmniejsza potrzebę podjadania, która jest związana ze stresem. Oprócz tego szafran wspomaga trawienie, co również wpływa na spadek wagi.
W walce ze zbędnymi kilogramami często wykorzystywana jest herbata z szafranem. Można ją przygotować samodzielnie lub kupić gotową mieszankę np. w sklepie zielarskim.
Herbatę z szafranem można spożywać 1-2 razy dziennie, również w przypadku łagodzenia objawów PMS oraz dolegliwości menstruacyjnych.
Przeczytaj: Olej z dziurawca - zastosowanie, na kręgosłup
Szafran – skutki uboczne
Szafran oprócz wielu właściwości leczniczych i wyjątkowego smaku może powodować także wystąpienie skutków ubocznych. Zepsucie smaku potrawy to najłagodniejsze z nich. Nadmierne stosowanie może wywołać następujące dolegliwości:
- biegunkę,
- wymioty,
- bóle brzucha,
- zawroty głowy,
- krwawienie z dróg rodnych u kobiet.
Powyższe dolegliwości mogą wystąpić już po zjedzeniu 1 grama szafranu, natomiast około 20 gram może spowodować nawet śmierć.
Szafranu nie powinny spożywać kobiety w ciąży bez konsultacji lekarza, gdyż w nadmiernych ilościach może wywołać poronienie. Unikać szafranu powinny również dzieci.
Jeśli przyprawa jest składnikiem leku należy stosować się do zaleceń lekarza lub producenta zawartych w dołączonej ulotce.
Czytaj także Liście manuka – właściwości, zastosowanie w kosmetyce
Autor: Dominika Rusek