Kiełki pszenicy, za sprawą zawartych w nich witamini składników mineralnych, należą do tzw. super żywności (superfood). Kiełki pszenicy poprawiają pracę serca, wspomagają układ odpornościowy oraz opóźniają proces starzenia. Jakie jeszcze mają kiełki pszenicy właściwości? Jak wyhodować w domu kiełki pszenicy? Jak jeść kiełki pszenicy?
Kiełki pszenicy - właściwości
Kiełki pszenicy to istna bomba witaminowa - zawierają bowiem mnóstwo witamin z grupy B oraz witaminy A, C i E. W kiełkach pszenicy znajduje się też dużo składników mineralnych: magnez, żelazo, wapń, potas, sód, fosfor, selen, jod, miedź, krzem oraz cynk. Dużo? To zaledwie wierzchołek całej góry wartości odżywczych, które mają kiełki pszenicy.
Kiełki tego zboża zawierają dużo białka. Zaledwie w 100 gramach kiełków można znaleźć około 8 gramów białka. Kiełki pszenicy są także źródłem naturalnych antyoksydantów, które spowalniają procesy starzenia się skóry oraz zapobiegają rozwojowi nowotworów. Jakie jeszcze mają kiełki pszenicy właściwości? Dzięki fitosterolom obniżają poziom złego cholesterolu oraz wpływają na pracę układu krwionośnego - obniżają ciśnienie krwi, poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych. Kiełki pszenicy mają także drogocenny wpływ na układ odpornościowy, gdyż zawierają dużo kwasu foliowego oraz kwasów omega-3.
Kiełki pszenicy wpływają korzystnie na układ trawienny, a to za sprawą zawartego w nich błonnika, który poprawia metabolizm. Kiełki mogą być jedzone przez osoby z cukrzycą, gdyż regulują poziom glukozy we krwi. To nie koniec. Kiełki pszenicy wpływają także pozytywnie na układ nerwowy, pomagają złagodzić skutki stresu, na przykład napięcie mięśniowe.
Zobacz: Kwiat lipy - właściwości. Syrop, miód, sok, nalewka
Kiełki pszenicy - jak wyhodować?
Kiełki pszenicy można kupić w sklepie albo wyhodować w domu. Żeby wyhodować kiełki, należy kupić nasiona przeznaczone do kiełkowania. Można je dostać w sklepach ze zdrową żywnością. Do wyhodowania kiełków potrzebna będzie kiełkownica, którą także można nabyć w sklepach ze zdrową żywnością. Jeśli nie mamy kiełkownicy, wystarczy słoik, gaza i gumka recepturka.
Aby wyhodować kiełki wystarczy nasiona pszenicy włożyć do słoika, zalać letnią przegotowaną wodą i moczyć przez około 10 godzin. Następnie nasiona pszenicy należy odsączyć i opłukać. W tym celu słoik należy przykryć gazą, a gazę przymocować za pomocą gumki. Wodę wylewamy, a nasiona przepłukujemy. Następnie słoik odstawiamy do góry dnem na kilka dni. W tym czasie dobrze jest nasiona przepłukiwać dwa razy dziennie. Najlepszą temperaturą do wzrostu jest temperatura pokojowa. Uznaje się, że kiełki są gotowe do spożycia, jeśli ich długość osiągnęła długość ziarna.
Czytaj także: Olej z pestek winogron - właściwości i wartości odżywcze
Kiełki pszenicy - jak jeść?
Warto zaznaczyć, że produkty z pszenicy nie zawierają tych samych składników odżywczych co kiełki. Dlatego zamiast produktów z mąki pszennej, lepiej zjeść kiełki pszenicy. Jak jeść kiełki? Można jej dodawać do surówek, sałatek, twarogu, jogurtu, płatków zbożowych, posypywać nimi kanapki czy dodawać do ostatnio modnych proteinowych koktajli. Kiełki stanowią także świetny dodatek do zup, można posypać nimi leczo czy gulasz.
Sprawdź też: Guarana - w proszku i mielona. Właściwości, działanie
Kiełki pszenicy - przepisy
Jajecznica z kiełkami pszenicy
- jajka - 5 sztuk
- kiełki pszenicy - 100 gramów
- pół cebuli
- sól
- pieprz
Na patelni podsmażamy cebulkę, następnie dodajemy kiełki na patelnię i chwilę smażymy. Jajka wbijamy do naczynia, doprawiamy solą oraz pieprzem, roztrzepujemy i wlewamy na patelnię. Całość mieszamy i czekamy aż jajka się zetną. Jajecznicę podajemy z razowym chlebem.
Twarożek z kiełkami pszenicy
- chudy twaróg - 250 gramów
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- pęczek szczypiorku
- 6 rzodkiewek
- pół ogórka zielonego
- kiełki pszenicy (według uznania)
- sól
- pieprz
Do naczynia wkładamy chudy twaróg. Dodajemy dwie łyżki jogurtu naturalnego. Szczypiorek, ogórka i rzodkiewkę drobno kroimy, a następnie dodajemy do twarogu. Wsypujemy kiełki, dodajemy sól i pieprz. Wszystkie składniki mieszamy. Twarożek może służyć jako pasta do smarowania pieczywa.
Frittata z kiełkami pszenicy
- kiełki pszenicy
- 6 jajek
- pomidorki koktajlowe - 8 sztuk
- cebula
- starty ser żółty
- garść szpinaku
- zioła: oregano, tymianek, bazylia
- sól
- pieprz
- oliwa do smażenia
Cebulę dusimy na patelni z oliwą z oliwą aż się zeszkli. Jajka wbijamy do naczynia, dodajemy kiełki, a następnie doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Do cebuli dodajemy szpinak i dusimy pod przykryciem przez trzy minuty. Następnie cebulę ze szpinakiem dodajemy do jajek i wszystko razem mieszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wlewamy masę jajeczną.
Patelnię przykrywamy i smażymy jajka na małym ogniu przez trzy minuty. Następnie układamy na wierzchu przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i smażymy przez 7 minut. Frittatę przerzucamy na drugą stronę i smażymy kolejne 5 minut, jajka powinny być już ścięte. Przed podaniem obracamy do góry nogami, aby pomidorki koktajlowe były na wierzchu.