Pieczenie w żołądku i przełyku, częste odbijanie, ból za mostkiem – objawy refluksu przełyku nie należą do najprzyjemniejszych. W ich złagodzeniu pomoże odpowiednia dieta. Jakie produkty są wskazane, a jakie należy wówczas odstawić?

owoce-przy-refluksie

Jakie owoce przy refluksie?

W diecie stosowanej przy refluksie można jeść wiele owoców, ważne jednak, by były one dojrzałe i soczyste. Unikać należy owoców kwaśnych (głównie cytrusowych), a także soków z nich zrobionych.

Sięgnąć można po:

  • banany,
  • gruszki,
  • brzoskwinie,
  • nektarynki,
  • melony,
  • mango.

Dobrze, by w diecie antyrefluksowej znalazły się również kasze oraz pszenne pieczywo, które jest lekkostrawne i lepiej przyswajalne od wypieków pełnoziarnistych. Ograniczyć należy natomiast potrawy tłuste i smażone na dużej ilości tłuszczu. Produkty takie, jak masło, śmietana czy ser żółty w przebiegu choroby refluksowej spożywamy sporadycznie.

Zasady diety przy refluksie

W chorobie refluksowej ważne jest nie tylko to, co jemy, ale też w jaki sposób jemy. Posiłki powinny być spożywane powoli i bez pośpiechu, a kęsy dokładnie przeżuwane. Bezpośrednio po jedzeniu nie wolno się kłaść, schylać ani podejmować wysiłku fizycznego, a ostatni posiłek należy zjeść na 3-4 godziny przed snem.

W przebiegu refluksu warto spożywać mniejsze porcje, ale częściej – nawet 5 razy dziennie, gdyż wywiera to pozytywny wpływ na trawienie. Jeżeli mamy ochotę sięgnąć po coś słodkiego, niech nie będą to desery bogate jednocześnie w cukier i tłuszcz, takie jak ciastka i ciasta przekładane kremami.

Zabronione jest kakao i wszelkiego rodzaju wyroby czekoladowe, gdyż ich spożycie rozluźnia zwieracz dolny przełyku. Słodką przekąskę najlepiej przygotować samemu. Niech będą to na przykład muffiny z dodatkiem banana, ze zmniejszoną ilością cukru i tłuszczu.

Refluks przełyku a dieta

W diecie przy chorobie refluksowej trzeba ograniczyć spożycie:

  • kawy,
  • alkoholu,
  • mocnej herbaty,
  • słodyczy,
  • ostrych przypraw,
  • napojów gazowanych.

Codzienny jadłospis trzeba natomiast wzbogacić o warzywa takie jak:

  • marchew,
  • ziemniaki,
  • buraki,
  • dynię,
  • kalafiora,
  • pietruszkę

– najlepiej spożywać je po ugotowaniu. Jeśli będziemy chcieli zjeść je na surowo, wówczas należy zetrzeć je tarce o drobnych oczkach i przyrządzić z nich surówkę. Taka obróbka pozwoli na zmniejszenie ilości błonnika zawartego w warzywach. Przez to, iż zalega on długo w żołądku, wzmaga wydzielanie kwasu solnego i sprzyja zarzucaniu treści żołądkowej do przełyku.

Osobom borykającym się z refluksem nie zaszkodzi również chude mięso oraz gotowana wędlina z kurczaka lub indyka. Do diety warto wprowadzić również ryby i chudy nabiał oraz jajka. Nie można zapominać także o piciu wody niegazowanej - najlepiej 1,5 litra dziennie. Szklankę płynu warto wypijać na 15 minut przed każdym posiłkiem.

Dieta przy refluksie – doprawianie posiłków

Cierpiąc z powodu refluksu, posiłków lepiej nie doprawiać tymiankiem, kminkiem, kurkumą, czosnkiem i papryczką chili.

Warto natomiast wykorzystywać w kuchni:

  • koperek,
  • bazylię,
  • oregano,
  • majeranek,
  • słodką paprykę,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy.

Kolacje przy refluksie powinny być lekkie i zawierać niewielką ilość tłuszczu. Na ostatni posiłek w ciągu dnia można przygotować na przykład kanapki z chudym serem białym lub chudą wędliną z dodatkiem sałaty, ogórka lub papryki. Dobrym pomysłem na kolację będzie również zupa-krem lub porcja warzyw podduszonych na patelni z wodą i łyżeczką oleju.

Czym jest refluks przełyku?

Refluks przełyku to zaburzenie działania zwieracza znajdującego się między przełykiem a żołądkiem. Na skutek jego dysfunkcji dochodzi do cofania się treści pokarmowej z żołądka do przełyku, co podrażnia błonę śluzową przełyku i wywołuje stan zapalny.

Objawia się on pieczeniem w żołądku i przełyku, odbijaniem, bólem za mostkiem i chrypką. Nieleczony refluks może poskutkować uszkodzeniem przełyku i perforacją żołądka, dlatego koniecznie należy go leczyć. Wspomóc terapię warto jednak odpowiednią dietą. Wykluczenie pewnych produktów przyniesie ulgę i zminimalizuje przykre dolegliwości.

Autor: Olga Szymkowiak

Zobacz także:

 

share-icon Podziel się artykułem ze znajomymi

Olga Szymkowiak...

Komentarze
chevron-down