rozgrzewająca herbata

Wszyscy o nich słyszeli, ale niewiele osób wie, z jakich składników trzeba je przygotować, aby herbaty rozgrzewające naprawdę spełniły swoje zadanie. Stanie się tak, gdy ich bazą będą przyprawy i zioła pobudzające krążenie krwi. Polecamy: imbir, kardamon, cynamon, pokrzywę, krwawnik, miętę, które rozgrzewają i dodatkowo odchudzają.

 

Napój z cynamonu i cytryny

Składniki: 

  • łyżeczka sproszkowanego cynamonu,
  • szklanka wrzącej wody,
  • plasterek cytryny,
  • łyżka miodu.

Przygotowanie: cynamon zalewamy wrzątkiem, czekamy, aby napój ostygł do temperatury poniżej poniżej 40 stopni Celsjusza i słodzimy miodem. Podajemy z cytryną.

Herbata z krwawnika

Składniki:

  • łyżeczka krwawnika,
  • szklanka wrzątku,
  • plasterek cytryny.

Przygotowanie: łyżeczkę ziela zaparzyć w szklance wody i pozostawić na pięć minut do naciągnięcia. Dodać cytryną i ewentualnie dosłodzić.

Czytaj także: Rozgrzewające zupy w sezonie jesienno-zimowym - przepisy

Herbata z goździkami i imbirem

Składniki:

  • torebka ulubionej herbaty,
  • 3 utłuczone goździki,
  • szklanka wrzątku.

Przygotowanie: zalewamy herbatę z goździkami wrzątkiem i parzymy przez pięć minut. Wyjmujemy herbatę, dodajemy miód i cytrynę.

Napój rozgrzewający z przyprawami

Składniki:

  • 1,5 l wody,
  • torebka ulubionej czarnej herbaty,
  • plaster cytryny,
  • 3 plasterki surowego imbiru,
  • szczypta startego cynamonu,
  • szczypta sproszkowanego imbiru,
  • szczypta sproszkowanego kardamonu,
  • 3 łyżki miodu,
  • garść suszonej żurawiny,
  • pół jabłka,
  • odrobina soku z cytryny i malin.

Przygotowanie: zaparzamy herbatę, dodajemy sproszkowany cynamon, imbir, kardamon oraz kilka plasterków świeżego imbiru. Wyjmujemy herbatę, dodajemy sok z cytryny, trochę malinowego syropu, kawałki jabłka i żurawinę. Dosładzamy miodem – ta herbata smakuje najlepiej, gdy jest dość słodka.

Rozgrzewająca herbatka z mlekiem

Składniki:

  • szklanka ulubionej herbaty,
  • pół szklanki mleka,
  • łyżeczka cynamonu,
  • szczypta pieprzu,
  • pół łyżeczki sproszkowanego imbiru,
  • pół łyżeczki cukru brązowego,
  • opcjonalnie: inne przyprawy korzenne, np. kardamon.

Przygotowanie: mleko z dodatkiem cynamonu, pieprzu i imbiru podgrzewamy w rondlu, dodajemy zaparzoną herbatę i dosładzamy napój cukrem.

Czytaj także: Zioła i rośliny na przeziębienie jakie wybrać?

Rozgrzewający napój z kurkumą

Składniki:

  • 2 szklanki gorącej wody,
  • cytryna,
  • 2-centymetrowy kawałek imbiru,
  • łyżeczka kurkumy (można dać więcej),
  • szczypta pieprzu (najlepiej cayenne),
  • łyżka miodu.

Przygotowanie: do rondla z wodą wlewamy sok z cytryny, dodajemy starty imbir, kurkumę i pieprz. Napój zagotowujemy, pozostawiamy do ostygnięcia, słodzimy miodem i dokładnie mieszamy. Pijemy napój, gdy jest ciepły.

Rozgrzewająca herbata ze świeżym imbirem

Składniki:

  • szklanka ulubionej herbaty,
  • 3-centymetrowy kawałek imbiru,
  • łyżeczka miodu,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • pół łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Przygotowanie: obieramy imbir ze skórki i wrzucamy go do zaparzonej herbaty. Po trzech minutach przecedzamy płyn, dodajemy do tego startą gałkę muszkatołową, sok z cytryny i skórkę z pomarańczy.

Gotujemy przez pięć minut. Jeśli ktoś lubi, można dosłodzić miodem.

Rozgrzewająca herbata z czarnym bzem

Składniki:

  • ulubiona herbata,
  • pół litra wody,
  • 2 ziarna kardamonu,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 ziarna pieprzu czarnego,
  • łyżka miodu,
  • łyżka syropu z czarnego bzu,
  • 2 plasterki świeżego imbiru,
  • 2 plasterki cytryny.

Przygotowanie: herbatę zaparzamy trzy – cztery minuty w 95 stopniach Celsjusza. Dodajemy przyprawy: kardamon, ziele angielskie oraz pieprz, przykrywamy i parzymy przez dwie – cztery minuty. Dodajemy imbir oraz miód wymieszany z syropem z bzu. 

Sprawdź też: Nagietek lekarski – właściwości herbaty i olejku

Herbata miętowa z cytryną

Składniki:

  • szklanka wrzątku,
  • pół plasterka cytryny,
  • gałązka mięty.

Przygotowanie: miętę myjemy, zalewamy wrzątkiem. Pod przykryciem parzymy sześć – osiem minut. Następnie dodajemy cytrynę. Liście mięty możemy wyciągnąć, albo – jeśli komuś nie przeszkadza – zostawić aż do wypicia. 

Rozgrzewająca herbata z pokrzywą i imbirem

Składniki:

  • łyżeczka suszu z pokrzywy,
  • szczypta skórki cytryny,
  • plaster świeżego imbiru.

Przygotowanie: składniki zalewamy wodą o temperaturze około 90 stopni Celsjusza (lekko przestudzona), parzymy pod przykryciem pięć minut.

Czytaj też: Pokrzywa zwyczajna - właściwości i działanie soku i herbaty

Herbata zielona z cytryną i imbirem

Składniki:

  • łyżeczka zielonej herbaty,
  • skórka z cytryny,
  • plaster świeżego imbiru.

Przygotowanie: składniki zalewamy wodą o temperaturze 90 stopni Celsjusza (lekko przestudzona), parzymy pod przykryciem pięć minut.

Autor: Marzena Maciejczyk

Zobacz: Olejek z drzewa herbacianego - zastosowanie i właściwości

 

 

share-icon Podziel się artykułem ze znajomymi
Komentarze
chevron-down