Wszyscy o nich słyszeli, ale niewiele osób wie, z jakich składników trzeba je przygotować, aby herbaty rozgrzewające naprawdę spełniły swoje zadanie. Stanie się tak, gdy ich bazą będą przyprawy i zioła pobudzające krążenie krwi. Polecamy: imbir, kardamon, cynamon, pokrzywę, krwawnik, miętę, które rozgrzewają i dodatkowo odchudzają.
Napój z cynamonu i cytryny
Składniki:
- łyżeczka sproszkowanego cynamonu,
- szklanka wrzącej wody,
- plasterek cytryny,
- łyżka miodu.
Przygotowanie: cynamon zalewamy wrzątkiem, czekamy, aby napój ostygł do temperatury poniżej poniżej 40 stopni Celsjusza i słodzimy miodem. Podajemy z cytryną.
Herbata z krwawnika
Składniki:
- łyżeczka krwawnika,
- szklanka wrzątku,
- plasterek cytryny.
Przygotowanie: łyżeczkę ziela zaparzyć w szklance wody i pozostawić na pięć minut do naciągnięcia. Dodać cytryną i ewentualnie dosłodzić.
Czytaj także: Rozgrzewające zupy w sezonie jesienno-zimowym - przepisy
Herbata z goździkami i imbirem
Składniki:
- torebka ulubionej herbaty,
- 3 utłuczone goździki,
- szklanka wrzątku.
Przygotowanie: zalewamy herbatę z goździkami wrzątkiem i parzymy przez pięć minut. Wyjmujemy herbatę, dodajemy miód i cytrynę.
Napój rozgrzewający z przyprawami
Składniki:
- 1,5 l wody,
- torebka ulubionej czarnej herbaty,
- plaster cytryny,
- 3 plasterki surowego imbiru,
- szczypta startego cynamonu,
- szczypta sproszkowanego imbiru,
- szczypta sproszkowanego kardamonu,
- 3 łyżki miodu,
- garść suszonej żurawiny,
- pół jabłka,
- odrobina soku z cytryny i malin.
Przygotowanie: zaparzamy herbatę, dodajemy sproszkowany cynamon, imbir, kardamon oraz kilka plasterków świeżego imbiru. Wyjmujemy herbatę, dodajemy sok z cytryny, trochę malinowego syropu, kawałki jabłka i żurawinę. Dosładzamy miodem – ta herbata smakuje najlepiej, gdy jest dość słodka.
Rozgrzewająca herbatka z mlekiem
Składniki:
- szklanka ulubionej herbaty,
- pół szklanki mleka,
- łyżeczka cynamonu,
- szczypta pieprzu,
- pół łyżeczki sproszkowanego imbiru,
- pół łyżeczki cukru brązowego,
- opcjonalnie: inne przyprawy korzenne, np. kardamon.
Przygotowanie: mleko z dodatkiem cynamonu, pieprzu i imbiru podgrzewamy w rondlu, dodajemy zaparzoną herbatę i dosładzamy napój cukrem.
Czytaj także: Zioła i rośliny na przeziębienie jakie wybrać?
Rozgrzewający napój z kurkumą
Składniki:
- 2 szklanki gorącej wody,
- cytryna,
- 2-centymetrowy kawałek imbiru,
- łyżeczka kurkumy (można dać więcej),
- szczypta pieprzu (najlepiej cayenne),
- łyżka miodu.
Przygotowanie: do rondla z wodą wlewamy sok z cytryny, dodajemy starty imbir, kurkumę i pieprz. Napój zagotowujemy, pozostawiamy do ostygnięcia, słodzimy miodem i dokładnie mieszamy. Pijemy napój, gdy jest ciepły.
Rozgrzewająca herbata ze świeżym imbirem
Składniki:
- szklanka ulubionej herbaty,
- 3-centymetrowy kawałek imbiru,
- łyżeczka miodu,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- łyżeczka soku z cytryny,
- pół łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Przygotowanie: obieramy imbir ze skórki i wrzucamy go do zaparzonej herbaty. Po trzech minutach przecedzamy płyn, dodajemy do tego startą gałkę muszkatołową, sok z cytryny i skórkę z pomarańczy.
Gotujemy przez pięć minut. Jeśli ktoś lubi, można dosłodzić miodem.
Rozgrzewająca herbata z czarnym bzem
Składniki:
- ulubiona herbata,
- pół litra wody,
- 2 ziarna kardamonu,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 2 ziarna pieprzu czarnego,
- łyżka miodu,
- łyżka syropu z czarnego bzu,
- 2 plasterki świeżego imbiru,
- 2 plasterki cytryny.
Przygotowanie: herbatę zaparzamy trzy – cztery minuty w 95 stopniach Celsjusza. Dodajemy przyprawy: kardamon, ziele angielskie oraz pieprz, przykrywamy i parzymy przez dwie – cztery minuty. Dodajemy imbir oraz miód wymieszany z syropem z bzu.
Sprawdź też: Nagietek lekarski – właściwości herbaty i olejku
Herbata miętowa z cytryną
Składniki:
- szklanka wrzątku,
- pół plasterka cytryny,
- gałązka mięty.
Przygotowanie: miętę myjemy, zalewamy wrzątkiem. Pod przykryciem parzymy sześć – osiem minut. Następnie dodajemy cytrynę. Liście mięty możemy wyciągnąć, albo – jeśli komuś nie przeszkadza – zostawić aż do wypicia.
Rozgrzewająca herbata z pokrzywą i imbirem
Składniki:
- łyżeczka suszu z pokrzywy,
- szczypta skórki cytryny,
- plaster świeżego imbiru.
Przygotowanie: składniki zalewamy wodą o temperaturze około 90 stopni Celsjusza (lekko przestudzona), parzymy pod przykryciem pięć minut.
Czytaj też: Pokrzywa zwyczajna - właściwości i działanie soku i herbaty
Herbata zielona z cytryną i imbirem
Składniki:
- łyżeczka zielonej herbaty,
- skórka z cytryny,
- plaster świeżego imbiru.
Przygotowanie: składniki zalewamy wodą o temperaturze 90 stopni Celsjusza (lekko przestudzona), parzymy pod przykryciem pięć minut.
Autor: Marzena Maciejczyk
Zobacz: Olejek z drzewa herbacianego - zastosowanie i właściwości