Siarka organiczna stanowi remedium na słabe włosy i paznokcie. Właściwości siarki organicznej pozwalają z jej pomocą zadbać o kondycję starzejącej się skóry, zmniejszyć dolegliwości bólowe i stany zapalne stawów, a nawet zapewnić ochronę wątrobie. Zobacz, jak dawkować siarkę organiczną w proszku i w tabletkach, sprawdź, czy substancja ta ma istotne skutki uboczne.

siarka-organiczna

Siarka organiczna

Siarka organiczna jest naturalnie występującym związkiem siarki, znanym też pod innymi nazwami, w tym przede wszystkim jako Metylosulfonylometan (w skrócie MSM). Dawniej wykorzystywana głównie w przemyśle chemicznym, od połowy XX wieku intensywnie badana pod kątem właściwości biologicznych i oddziaływania na organizm ludzki.

Cel: znalezienie zastosowań terapeutycznych oraz wykrycie ewentualnych skutków ubocznych. Testy laboratoryjne potwierdziły jej właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe oraz regeneracyjne. Dlatego dziś siarka organiczna stanowi składnik popularnych suplementów diety, które stosować można w postaci tabletek lub proszku. Poznajmy zatem bliżej właściwości siarki organicznej, jej zastosowanie, sposoby aplikacji, dawkowanie oraz skutki uboczne.

Właściwości siarki organicznej

Siarka organiczna to potoczna nazwa związku chemicznego o wzorze C2H6O2S. Tak zwany Metylosulfonylometan uchodzi za łatwo przyswajalną formę siarki, jednego z kluczowych pierwiastków dla funkcjonowania organizmu ludzkiego.

Właściwości siarki organicznej pozwalają znaleźć szerokie zastosowania lecznicze:

  • poprawa kondycji włosów, paznokci i skóry,
  • działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe w dolegliwościach stawowych,
  • oczyszczanie organizmu z toksyn,
  • ochrona wątroby,
  • poprawa trawienia i krążenia,
  • zwiększenie odporności.

Siarka organiczna stanowi jeden z głównych składników kolagenu, głównego białka tkanki łącznej, należącego do podstawowych komponentów m.in. ścięgien i skóry. Wchodzi też w skład keratyny, białka służącego do budowy skóry, włosów i paznokci. Siarka organiczna hamuje procesy zapalne w organizmie oraz zmniejsza dolegliwości bólowe. Badania przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że może łagodzić efekty uszkodzenia wątroby, między innymi lekami takim jak paracetamol (M. Chinifroush,  Effect of Methylsulfonylmethane).

Siarka organiczna w proszku

Siarka organiczna występuje w pokarmie, który dostarczamy do organizmu w codziennej diecie. Związek ten znajduje się między innymi w takich produktach spożywczych, jak:

  • krowie mleko,
  • herbata,
  • produkty zbożowe,
  • warzywa i owoce.

Jednocześnie jednak uważa się, że znaczne ilości siarki znajdującej się w pożywieniu nigdy nie docierają do komórek ludzkiego organizmu, jest ona bowiem niszczona w procesie przetwarzania żywności (gotowania, pasteryzacji, zamrażania). Stąd rosnąca popularność suplementów diety zawierających MSM.

Dostępne są w dwóch formach, jako:

  • siarka organiczna w proszku,
  • tabletki z siarką organiczną.

Tabletki z siarką organiczną

Tabletki z siarką organiczną zawierają określone dawki – zazwyczaj w przedziale 0,4 – 1 gramów (400-1000 mg). Jeśli więc stosowane są zgodnie z zaleceniami producenta (1 kapsułka dziennie), ich spożycie nie powoduje naruszenia, uznanej za bezpieczną, granicy 4 g dziennie.  Sprzedawane są w opakowaniach o różnej wielkości, w cenie od kilkunastu do nawet 60-70 zł. Przyjąć jednak można, że przeciętny koszt za około 100 kapsułek mieści się w granicach 15-20 zł. Opakowania droższe zawierają 250 do 400 porcji. Jeśli chodzi natomiast o siarkę organiczną w proszku, przeznaczona jest ona do picia po zmieszaniu z wodą lub sokiem. Opakowanie 1000 gramów kupić można za około 25-35 złotych.

Dawkowanie siarki organicznej

Jak powinno wyglądać dawkowanie siarki organicznej? Źródła naukowe zazwyczaj podają, że bezpieczny dla ogółu populacji próg wynosi około 4 gramy na dobę (M. Butawan i inni: Methylsulfonylmethane: Applications and Safety of a Novel Dietary Supplement). Uważa się, że istnieje wówczas ryzyko niewielkich najwyżej skutków ubocznych. Producenci najczęściej zalecają rozpoczęcie kuracji siarką organiczną od małych dawek rzędu 0,2 do 1,0 grama, a następnie stopniowe ich zwiększanie. W skrajnych przypadkach dopuszcza się chwilowe osiągnięcie pułapu 10-15 g na dobę, po to by jednak później ograniczyć spożycie do 1-5 g. Zaleca się przed rozpoczęciem suplementacji zasięgnięcie konsultacji lekarskiej.

Skutki uboczne siarki organicznej

Jak podaje Joanna Wojsiat, dotąd nie stwierdzono występowania poważniejszych skutków ubocznych siarki organicznej, jeśli jest ona stosowana w granicach określonych przez naukowców oraz zawartych w ulotkach informacyjnych produktów. Jedyną dolegliwością, która pojawia się u niewielkiego odsetka osób przyjmujących MSM jest „lekki dyskomfort jelitowy”. Uważa się, że śmiertelną dawką siarki organicznej jest pułap 1,5 kilograma, a więc 1500 razy więcej, niż mieści się w jednej przeciętnej kapsułce MSM. Osiągnięcie takiego poziomu w praktyce jest trudne do osiągnięcia, tym bardziej, że siarka organiczna jest na bieżąco wykorzystywana przez komórki organizmu, a jej nadmiar zostaje wydalony z moczem w ciągu najwyżej 96 godzin.

Autor: Piotr Brzózka

Czytaj też:


Źródła:

  • Joanna Wojsiat, Kliniczne aspekty stosowania siarki organicznej (MSM), Biotechnologia.pl, 12.09.2018
  • Matthew Butawan 1 , Rodney L. Benjamin 2 and Richard J. Bloomer, Methylsulfonylmethane: Applications and Safety of a Novel Dietary Supplement, Nutrients 2017, 9
  • Mahdi Chinifroush, Effect of Methylsulfonylmethane, Iranian Journal of Basic Medical Sciences
  • Tomasz Woźniak, Terapia siarką MSM i inne naturalne środki eliminujące ból, stany zapalne i choroby przewlekłe, Wydanie I, Białystok 2018, wydawnictwo Vital

 

 

share-icon Podziel się artykułem ze znajomymi
Komentarze
chevron-down