Owoce dla cukrzyka – tak, ale tylko wybrane i w odpowiedniej ilości. A w dodatku surowe, nie przetworzone termicznie lub w jakikolwiek inny sposób. Zobacz, które owoce są bezpieczne dla cukrzyka typu 1 i 2 i dlaczego lepiej jeść owoce niż pić sok.

owoce-dla-cukrzyka

Owoce dla cukrzyka

Owoce dla cukrzyka mogą się znaleźć w codziennym jadłospisie, a niektóre z nich – jak na przykład jabłka czy truskawki – są wręcz wskazane. Mimo jednak przekonania o zdrowotnym oddziaływaniu diety opartej na warzywach i owocach, z produktami tego typu należy postępować ostrożnie. Cukrzyca jest bowiem skomplikowaną chorobą, w której mniej liczą się witaminy i składniki mineralne (tych w owocach nie brak nigdy), a bardziej proporcje dotyczące węglowodanów, białek i tłuszczy, a także kaloryczność i tak zwany indeks glikemiczny. To wszystko sprawia, że część owoców jest niewskazana na nawet zabroniona, zwłaszcza jeśli zostały w jakikolwiek sposób przetworzone.

Przykładowo: suszone owoce dla cukrzyka praktycznie nie powinny istnieć. Podobnie rzecz wygląda w przypadków owoców z puszki. Cukrzycy nie powinni też pić soków owocowych, w których znajduje się bardzo dużo szkodliwej w nadmiarze fruktozy, i które dodatkowo są bardzo kaloryczne oraz charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym.

Owoce dla cukrzyka typu 2

Cukrzyca typu 2 stanowi blisko 90 procent wszystkich przypadków choroby, a głównym czynnikiem w jej patogenezie jest niewłaściwa dieta, powodująca zmniejszoną wrażliwość tkanek na insulinę, czyli hormon metabolizujący węglowodany. Tym samym, skonstruowanie specjalnej diety cukrzycowej należy do podstawowych procedur leczniczych, w wydatny sposób wspomagając terapię farmakologiczną. Osoby z cukrzycą typu 2 mogą bez ograniczeń jeść tylko wybrane owoce. Inne są dozwolone w niewielkich ilościach, a jeszcze inne całkowicie zabronione.

  • Wskazane owoce dla cukrzyka typu 2: jabłka, truskawki, jagody, borówki, wiśnie, cytrusy (w tym pomarańcze, grapefruity, cytryny), brzoskwinie, nektarynki, kiwi, awokado, arbuzy, ananasy.
  • Owoce, których spożycie należy miarkować: śliwki i gruszki, soki owocowe
  • Owoce zakazane dla cukrzyka typu 2: banany i winogrona, a także wszystkie owoce z puszki, wszystkie owoce suszone, wszystkie owoce bardzo dojrzałe lub rozgotowane (w przypadku obróbki termicznej).

Owoce dla cukrzyka typu 1

Cukrzyca typu 1 ma odmienny charakter - spowodowana jest zaburzeniem funkcji wydzielania insuliny przez trzustkę (mechanizm autoimmunologiczny), co również prowadzi do przecukrzenia. Cukrzycę typu 1 leczy się przede wszystkim za pomocą insulinoterapii.

Dieta jest w tym przypadku równie istotna, przy czym wzmożoną uwagę zwraca się nie tylko na to co jemy i w jakiej ilości, ale też jaką należy w związku z tym dobrać dawkę insuliny. Jeśli chodzi o wskazania i zakazy odnośnie konkretnych produktów, są one zbliżone do tych, które formułuje się w przypadku cukrzycy typy 2. Dobrze widziane są między innymi jabłka, truskawki, pomarańcze, arbuzy, zaś wysoce niewskazane między banany.

Do tej wiedzy dołożyć jednak należy rozbudowany pakiet informacji dotyczący dawek żywienia  i dobieranych do niej dawek insuliny. W tym celu niezbędna jest zaawansowana pomocą diabetologa i dietetyka. Dla uproszczenia wyliczeń stosuje się tak zwane wymienniki węglowodanowe (WW), a także białkowe, tłuszczowe i białkowo-tłuszczowe.

Jakie owoce dla cukrzyka mają wymienniki węglowodanowe?

Poniżej podajemy wymienniki węglowodanowe dla przykładowo wybranych owoców, pamiętając, że 1 WW, to porcja produktu zawierająca 10 gram węglowodanów przyswajalnych. Tak więc 1 wymiennik węglowodanowy to:

  • 100 gram jabłek (jedna sztuka średniej wielkości),
  • 100 gram jagód (2/3 szklanki),
  • 100 gram świeżego ananasa (półtora plasterka),
  • 100 gram świeżej brzoskwini (jedna średnia sztuka),
  • 120 gram arbuza (1 mały plaster),
  • 150 gram truskawek (16 sztuk normalnej wielkości),
  • 170 gram cytryny (2 sztuki średniej wielkości),
  • 160 gram czerwonych porzeczek (1 szklanka).

Indeks glikemiczny wybranych owoców dla cukrzyka

Oprócz zawartości węglowodanów, białek i tłuszczy, a także kaloryczności, dla cukrzyków istotny jest również tzw. indeks glikemiczny, czyli wskaźnik obrazujący tempo wzrostu stężenia glukozy we krwi po spożyciu porcji pokarmu zawierającej 50 gram węglowodanów. Wartości mierzy się w przedziale 0-100, przy czym indeks poniżej 50 uważany jest za niski, pomiędzy 51 a 75 – średni, zaś od 76 w górę – wysoki. Większość surowych owoców ma niski lub co najwyżej średni indeks glikemiczny. Przykładowo:

  • jabłko - 39,
  • pomarańcza 40,
  • truskawka – 40,
  • gruszka – 43,
  • grapefruit – 47,
  • mango – 51,
  • kiwi – 57,
  • czereśnie – 58,
  • banan – 62,
  • ananas – 65,
  • arbuz – 76.

Autor: Piotr Brzózka

Czytaj też:

Źródła:

  • Dieta w cukrzycy typu 1 – Szpital Uniwersytecki w Krakowie, www.su.krakow.pl/dietetyczny-plan-na-zdrowie
  • Dieta w cukrzycy typu 2 – Szpital Uniwersytecki w Krakowie, www.su.krakow.pl/dietetyczny-plan-na-zdrowie

share-icon Podziel się artykułem ze znajomymi
Komentarze
chevron-down