Znany na świecie od ponad 2500 lat czystek właśnie przeżywa w Polsce renesans. Sławę zawdzięcza przede wszystkim dużej zawartości antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki, hamują rozwój stanów zapalnych, zwalczają wirusy i bakterie oraz wspierają funkcjonowanie układu odpornościowego.
Czystek rośnie w krajach o gorącym klimacie, przede wszystkim w Grecji, Turcji, Albanii i występuje w 16 gatunkach, które często się krzyżują.
Najbardziej znany ze skuteczności jest Cistus incanus, pochodzący z Cypru. Roślina ta jest jednym z najbogatszych źródeł polifenoli – związków fenolowych, należących do grupy substancji roślinnych o działaniu antyoksydacyjnym i wspierającym układ immunologiczny człowieka.
Polifenole mają własności antybiotyczne, działają:
- przeciwzapalnie,
- przeciwwirusowo,
- przeciwbakteryjnie,
- przeciwgrzybiczo,
- hamują uwalnianie histaminy.
To też silne przeciwutleniacze neutralizujące wolne rodniki, których nadmiar w organizmie przyczynia się do przedwczesnego starzenia się komórek i powstania wielu chorób, w tym nowotworowych. Działają ochronnie na naczynia krwionośne, hamują utlenianie się „złego” cholesterolu LDL, zapobiegając tworzeniu się blaszek miażdżycowych.
Czytaj więcej: Czystek - właściwości, zastosowanie i działanie
Jak działa czystek na odporność?
Już analizując skład chemiczny czystka, można założyć, że będzie on wspomagał odporność organizmu. Dowody na to, że czystek zwalcza wirusy przeziębienia i grypy, zawdzięczamy niemieckim naukowcom.
W 1999 roku w Instytucie Friedrich – Loeffler w Tubingen przeprowadzono badania, polegające na umieszczeniu około 400 tys. wirusów, wydzielanych przez człowieka podczas kichania w dwóch próbkach: jednej z ekstraktem czystka, drugiej pustej. Okazało się, że w pierwszej ilość drobnoustrojów znacząco spadła. W drugiej nic takiego się nie wydarzyło.
Kolejne podobne badanie odbyło się na Uniwersytecie Munster w 2005 roku. Profesor Stefan Ludwig dowiódł, że już po 24 godzinach w próbce z ekstraktem z czystka było o sto razy mniej wirusów niż w fiolce, w której go nie było.
Naukowcy wykazali, że roślina ta działa w ten sposób, że polifenole, znane także jako witamina P, budują barierę w postaci białek powierzchniowych, które otaczają i unieszkodliwiają intruza. To jedyny w tej chwili na rynku środek, który w prawie stu procentach chroni komórki przed intruzami. Nie wywołuje skutków ubocznych i nie stwierdzono żadnych działań niepożądanych nawet po przedawkowaniu.
Czytaj też: Tran dla dzieci, dorosłych i w ciąży - nie tylko na odporność
Czystek – sposób stosowania
Preparaty z czystka możemy spotkać w formie:
Ta ostatnia jest bardzo popularna, ale nie wszyscy wiedzą, że sporadyczne jej spożywanie nie przynosi wymiernych korzyści. Aby tak się stało, należy pić cztery – pięć filiżanek w ciągu dnia. Efekty działania kuracji są odczuwalne dopiero po czterech tygodniach.
Zobacz też: Dieta na wzmocnienie odporności
Warto pamiętać, że zioła czystka najlepiej kupować w aptece bądź sklepie zielarskim. Wybierajmy susz cięty, a nie mielony. Najlepszy jest z liśćmi, bo mają więcej substancji odżywczych niż łodygi. Kupując gotowe herbatki w supermarketach, trzeba liczyć się z tym, że mogą mieć mniejszą wartość.
Co ważne, na liczbę związków czynnych w powstałym naparze mają również wpływ warunki, w jakich jest on przygotowywany, takie jak temperatura i twardość wody. Chociaż napój z czystka można pić po około 10 minutach (standardowo łyżeczkę suszu zalewamy szklanką wrzącej wody), to największe stężenie flawonoidów było obserwowane po parzeniu naparu przez godzinę w 95 stopniach Celsjusza. Czystek może powodować lekkie uczucie suchości w ustach – jest to spowodowane zawartością składników antywirusowych.
Autor: Marzena Maciejczyk
Czytaj też: Domowe sposoby na wzmocnienie odporności