Witamina K odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi, bierze udział w wapnieniu kości, zapobiega osteoporozie. Witamina K uchodzi za niezbędną do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zastanawiasz się, jaka jest różnica pomiędzy witaminą K a witaminą K2? Co to jest witamina K2 MK7? Koniecznie przeczytaj ten artykuł.
Witamina K - właściwości
Witamina K to grupa związków chemicznych, do której należą: witamina K1 występująca przede wszystkim w produktach pochodzenia roślinnego, witamina K2 wytwarzana przez bakterie układu pokarmowego i występująca w mięsie i produktach pochodzenia zwierzęcego oraz syntetyczna witamina K3.
Witaminy K1 i K2 to naturalne witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, natomiast witamina K3 jest syntetyczna i rozpuszcza się w wodzie lub tłuszczach.
Witamina K (K1 i K2) jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ponieważ bierze udział w wytwarzaniu protrombiny przez wątrobę oraz innych czynników regulujących krzepliwość krwi. Innymi słowy funkcją witaminy k jest utrzymanie procesu krzepnięcia krwi na właściwym poziomie. Poza tym witamina K ma wpływ na prawidłowy metabolizm kości, a co za tym idzie zapobiega powstawaniu osteoporozy.
Wiele mówi się także o przeciwnowotworowym działaniu witaminy K. Przeprowadzono szereg badań, które potwierdziły, że witamina K może hamować rozwój raka piersi, jajników, wątroby, żołądka oraz nerek. Witamina K chroni także noworodki przed chorobą krwotoczną.
Czytaj też: Witamina PP i B3 (niacyna) – występowanie i właściwości
Witamina K2 MK7
Wapń jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nieprawidłowy metabolizm wapnia prowadzi do osteoporozy i chorób sercowo-naczyniowych. Najnowsze badania wskazują, że witamina K2, a dokładnie jeden z jej typów - K2 MK7, jest kluczowym czynnikiem regulującym poziom wapnia w organizmie.
Witamina K2 MK7 jest odpowiedzialna za aktywację białek MGP, które transportują wapń w organizmie. Innymi słowy aktywne białka MGP sprawiają, że wapń trafia do kości, a nieaktywne, że osadza się w naczyniach krwionośnych doprowadzając do miażdżycy i innych chorób sercowo-naczyniowych.
Witamina K2 D3
Do niedawna uważano, że dla zachowania zdrowych i mocnych kości niezbędne są wapń, magnez oraz witamina D. Badania nad witaminą K pokazały jednak, że to nie wystarczy. Bez witaminy K2 wapń nie jest bowiem transportowany do kości. Jeżeli chcemy zwiększyć wytrzymałość kości, musimy zatem razem z witaminą D3 przyjmować witaminę K2.
Witamina K dla niemowląt
Witamina K dla niemowląt jest niezwykle ważna, gdyż jej niedobór może doprowadzić do choroby krwotocznej u noworodków. Witamina K odpowiada za prawidłowy proces krzepnięcia krwi. O ile dzieci starsze i osoby dorosłe odpowiedni poziom witaminy K zawdzięczają prawidłowo zbilansowanej diecie i bakteriom bytującym w jelicie grubym, o tyle noworodki przychodzą na świat z pozbawionym bakterii przewodem pokarmowym.
Mleko matki także nie zapewnia im odpowiedniej dawki witaminy K, chodzi przede wszystkim o witaminę K2. Dlatego noworodki dostają w pierwszych pięciu godzinach życia witaminę k w domięśniowym zastrzyku.
Niedobór witaminy K
Niedobór witaminy k w organizmie może prowadzić do następujących dolegliwości:
- słaba krzepliwość krwi,
- krwotoki wewnętrzne i zewnętrzne,
- problem z gojeniem się ran,
- osteoporoza,
- zapalenie jelita,
- biegunka,
- większe ryzyko rozwoju nowotworów.
Witamina K2 - występowanie
Witamina K występuje naturalnie w mięsie, produktach pochodzenia zwierzęcego oraz warzywach, szczególnie zielonych. Witaminę K znajdziecie w:
- wątróbce gęsiej, kurzej i cielęcej,
- boczku,
- mięsie kurzym i gęsim,
- salami,
- łososiu i makreli,
- żółtku jaja,
- maśle,
- serach,
- kapuście kiszonej,
- szpinaku,
- zielonym groszku,
- awokado,
- brokułach.
Należy pamiętać, że witamina K1 występuje przede wszystkim w warzywach, owocach, ziarnach i olejach roślinnych, a witamina K2 w serach, mięsie, żółtku jaja czy maśle. Natomiast witamina K2 MK7 występuje naturalnie w natto, czyli sfermentowanej soji, używanej w kuchni japońskiej.
Czytaj też: Witamina E - występowanie, działanie i właściwości