szpinak, dania ze szpinakiem

 

O oryginalnych i łatwych do przyrządzenia daniach ze szpinaku pisaliśmy już kilkakrotnie. Ale moda na to warzywo trwa nieprzerwanie od lat, a ilość potraw, jakie możemy przygotować z jego udziałem jest naprawdę spora. Oto kilka kolejnych przepisów na zdrowy i dający wielkie możliwości kulinarne szpinak.


Warto krótko przypomnieć o właściwościach zdrowotnych szpinaku. Pełen żelaza, magnezu, beta-karotenu oraz witamin z grupy B, C, K, E, PP, działa przeciwnowotworowo, chroni przed miażdżycą, wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego. Zawiera kwas foliowy, szczególnie niezbędny dzieciom i kobietom w ciąży.

Sałatka za szpinakiem i parmezanem

Składniki:

  • opakowanie małych liści szpinaku,
  • 20 dag sera parmezan w kawałku,
  • 30 dag pomidorków cherry,
  • łyżka octu balsamicznego,
  • 100 ml oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz.


Przygotowanie: Oliwę z oliwek i ocet balsamiczny mieszamy razem, doprawiamy solą i pieprzem. Szpinak myjemy, suszymy. Układamy na talerzu szpinak, pomidorki cherry kroimy w ćwiarteczki. Polewamy wszystko sosem z octu i z oliwy, ścieramy wiórki parmezanu.

Babeczki szpinakowe

Składniki:

  • 300 g liści szpinaku,
  • 200 g ryżu,
  • 2 łyżki masła,
  • przepiórcze jaja,
  • pomidorki koktajlowe do dekoracji.


Przygotowanie: Szpinak umyć, gotować w osolonym wrzątku około 3 minuty, osączyć i posiekać. Rozgrzać masło na patelni, wrzucić szpinak i odparować resztę wody. W osolonym wrzątku ugotować ryż, połączyć ze szpinakiem i od razu napełniać wysmarowane masłem foremki (filiżanki, kubeczki). Jeszcze ciepłe wyłożyć na półmisek, udekorować ugotowanymi na twardo połówkami jaj przepiórczych, pomidorkami i listkami szpinaku.

Makaron zapiekany ze szpinakiem

Składniki:

  • 15 dag makaronu typu wstążki,
  • 10 g masła,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 15 dag szpinaku,
  • pół łyżeczki mąki,
  • 3 łyżki śmietany, sól,
  • gałka muszkatołowa,
  • 10 dag sera ementaler.


Przygotowanie: Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody, odcedzić, przelać zimną wodą. Posmarować tłuszczem żaroodporne naczynie i włożyć makaron. Cebulę oraz czosnek drobno posiekać, podsmażyć na tłuszczu  nie rumienić. Dodać sparzony szpinak. Wymieszać mąkę z kwaśną śmietaną i zagęścić szpinak. Gotować 5 minut na małym ogniu. Przyprawić solą i tartą gałką muszkatołową. Masę szpinakową ułożyć na makaronie. Na szpinaku położyć plasterki sera i zapiekać 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C.

Autor: Edyta Jóźwiak

share-icon Podziel się artykułem ze znajomymi
Komentarze
chevron-down