Jelitówka i grypa jelitowa to potoczne nazwy zakażenia pokarmowego, które jest wywoływane przez wirusy. Jakie są objawy jelitówki u dziecka i jak należy ją leczyć? Co podać do jedzenia dziecku choremu na jelitówkę?

jelitowka-u-dziecka

Jelitówka u dziecka

Za jelitówką u dzieci najczęściej stoją rotawirusy grupy A, rzadziej adeno- i norowirusy. Dotyczy to zwłaszcza maluszków do 3. roku życia, jednak jelitówka u dziecka 6,5 czy 4-letniego także się zdarza.

Szczyt zachorowań na grypę jelitową przypada na okresy przejściowe – jesienno-zimowe i zimowo-wiosenne. Jako, że rotawirusy są przenoszone drogą kropelkową oraz przez układ pokarmowy, dość łatwo się nimi zarazić. Wystarczy bezpośredni kontakt z chorą osobą, a nawet dotykanie przedmiotów wcześniej przez nią używanych. Warto wiedzieć, że dzieci karmione piersią są mniej podatne na zakażenie rotawirusem, a jeśli już do niego dojdzie, przechodzą one jelitówkę znacznie łagodniej.

Jelitówka u dziecka – objawy

Jelitówka u dzieci zwykle ma ostry przebieg – zwłaszcza, jeśli jest spowodowana przez rotawirusy. Podstawowym objawem tej choroby jest biegunka. Stolec zmienia wówczas konsystencje na luźną lub wręcz płynną, a wypróżnienia są znacznie częstsze niż zazwyczaj. Zmienić może się także ich barwa – zwykle jest ona zielono-żółta. Pozostałe objawy jelitówki u dzieci to nudności, wymioty, bolesne skurcze żołądka, gorączka (nawet powyżej 39 stopni Celsjusza) i ogólnie osłabienie. Maluszek chory na grypę jelitową będzie markotny, niespokojny i rozdrażniony. Pod wpływem gorączki mogą pojawić się również dreszcze oraz spierzchnięte usta. Ze względu na zwiększoną częstotliwość wypróżnień oraz brak apetytu, może dojść do utraty wagi dziecka.

Ile trwa jelitówka u dziecka?

Jelitówka dziecka trwa zwykle kilka dni, chociaż niektóre jej objawy mogą przedłużyć się do tygodnia, a nawet do 10 dni. W wielu przypadkach grypa jelitowa ustępuje sama i nie wymaga specjalnej terapii, jednak jelitówka długo utrzymująca się lub o ostrym przebiegu będzie wymagać hospitalizacji, a co za tym idzie dożylnego podawania płynów i elektrolitów. Inne wskazania do leczenia w szpitalu to uporczywe wymioty, nieskuteczne nawadnianie dziecka oraz drgawki.

Jak leczyć jelitówkę u dziecka?

Niestety nie istnieje lek na jelitówkę u dziecka. Jeśli temperatura przekracza 38 stopni Celsjusza, maluszkowi należy podać leki przeciwgorączkowe dostosowane do jego wieku. W celu odbudowania flory bakteryjnej jelit dziecku można zaaplikować probiotyki, jednak najlepiej wdrożyć je już po ustąpieniu biegunki. Bez konsultacji z lekarzem nie wolno stosować leków działających zapierająco. Najważniejsze, to zapewnić maluchowi prawidłowy stan nawodnienia jego organizmu. W tym celu dziecku należy podawać do picia niegazowaną wodę mineralną, napar z rumianku i słabe herbatki, przy czym ilość płynów to około 150-200 ml na kg masy ciała. Podczas jelitówki rezygnujemy z jakichkolwiek słodkich napojów, gdyż mogą one nasilić biegunkę.

Co dać do jedzenia dziecku z jelitówką?

Dieta przy jelitówce powinna być lekkostrawna. Odpowiednie będą zupy, kaszki, kleiki ryżowe, kisiel (najlepiej domowy), sucharki czy gotowana marchewka z rozgotowanym ryżem. Potrawy powinny być łatwe do pogryzienia i gotowane w wodzie lub na parze. W początkowej fazie choroby (zwłaszcza podczas gorączki) dziecko może nie mieć apetytu. Niektórzy specjaliści uważają, że jeśli w tym czasie dziecko będzie mieć ochotę na posiłek, który nie będzie spełniał wszystkich wymogów diety przy jelitówce, warto mu go podać – bardzo ważne jest bowiem, by dziecko jadło podczas choroby. Gdy infekcja zacznie ustępować, należy wrócić do normalnej diety dziecka. Doda mu ona sił i przyspieszy okres rekonwalescencji.

Jak zapobiec jelitówce u dziecka?

Aby nie dopuścić do rozwoju jelitówki u dziecka, warto zastanowić się nad zaszczepieniem go przeciwko rotawirusom. Szczepienie to jest w Polsce nieobowiązkowe, znajduje się jednak na liście szczepień zalecanych. Wykonuje się je między 6. a 24. tygodniem życia dziecka, a odporność uzyskuje się zwykle po serii składającej się z 2 lub 3 dawek. Koszt jednej dawki to średnio 250 zł. Istotną częścią profilaktyki jest również przestrzeganie zasad higieny. Dotyczy to szczególnie mycia rąk, a także naczyń, warzyw i owoców.

Autor: Olga Szymkowiak

Zobacz także:

share-icon Podziel się artykułem ze znajomymi

Olga Szymkowiak...

Komentarze
chevron-down