Jedzenie zbyt obfitych i tłustych posiłków może doprowadzić do pojawienia się zgagi. W zwalczeniu, jak i zapobieganiu tej przypadłości pomoże odpowiednia dieta. Jak i co jeść, aby uniknąć lub szybko pozbyć się zgagi?
Jaka dieta na zgagę?
Jeśli dokucza zgaga, ograniczmy spożycie tłuszczów oraz produktów, które mogą przyczynić się do pojawienia się tej przypadłości. Należą do nich przede wszystkim:
- kawa,
- alkohol,
- mocna herbata,
- ostre przyprawy,
- napoje gazowane,
- cytrusy,
- czosnek,
- cebula,
- pomidory.
Zamiast jeść dużo i rzadko, jedzmy częściej, a mniej. Zastosowanie się do tej zasady pozytywnie wpłynie na procesy trawienne. Nie spożywajmy posiłków tuż przed położeniem się spać lub planowanym wysiłkiem fizycznym. Nie jedzmy w pośpiechu i dokładnie przeżuwajmy każdy kęs. Warto poznać domowe sposoby na zgagę.
Dieta na zgagę i refluks
Zdarza się, że przyczyną zgagi jest refluks żołądkowo-przełykowy. Choroba ta polega na zaburzeniu działania zwieracza znajdującego się między przełykiem a żołądkiem. Na skutek jego dysfunkcji dochodzi do cofania się treści pokarmowej z żołądka do przełyku, co podrażnia błonę śluzową przełyku i wywołuje stan zapalny.
W przypadku tego schorzenia również ważne jest zachowanie odpowiedniej, lekkostrawnej diety. Powinna być ona bogata w:
- warzywa, takie jak marchew, ziemniaki, buraki i ogórki,
- dojrzałe owoce,
- chude mięso,
- mleko,
- ryby,
- kefiry,
- maślanki,
- pszenne pieczywo.
Zamiast herbaty warto pić napary z rumianku lub kminku. Nie można zapominać także o piciu wody niegazowanej.
Dieta na zgagę - jadłospis
Poniżej prezentujemy przykładowy trzydniowy jadłospis diety na zgagę.
Dzień pierwszy:
- Śniadanie: dwie nieduże kromki pieczywa pszennego, masło, twaróg z ogórkiem świeżym i koperkiem
- Przekąska: pieczone jabłko
- Obiad: pulpety z indyka w sosie koperkowym, ziemniaki gotowane, buraczki
- Podwieczorek: banan
- Kolacja: zupa-krem z kalafiora
Dzień drugi:
- Śniadanie: dwie nieduże kromki pieczywa pszennego, masło, jajko na miękko, plaster wędliny drobiowej, rzodkiewka
- II śniadanie: jogurt naturalny z wybranym owocem, np. bananem
- Obiad: ryba pieczona w folii, puree ziemniaczane, brokuł i marchew gotowane na parze
- Podwieczorek: kisiel owocowy
- Kolacja: zupa jarzynowa
Dzień trzeci:
- Śniadanie: dwie nieduże kromki pszennego pieczywa, jajecznica na maśle ze szczypiorkiem
- II śniadanie: serek homogenizowany
- Obiad: mięso pieczone w folii lub gotowane na parze, gotowany kalafior, surówka z marchwi
- Podwieczorek: gotowany ryż z przetartym, prażonym jabłkiem
- Kolacja: krupnik
Dieta na zgagę - przepisy
Dieta na zgagę nie jest skomplikowana ani droga. Proponowane potrawy są proste i szybkie w przygotowaniu, a niektórych dań (zwłaszcza zup) wystarczy na parę dni, co zmniejszy czas spędzany w kuchni. Oto przepisy na dwie pyszne potrawy, które świetnie sprawdzą się w diecie na zgagę.
Pstrąg pieczony w folii z warzywami i ziemniaczanym puree
Składniki:
- 1 pstrąg
- 20 g masła
- natka pietruszki
- sól, pieprz, rozmaryn
- 3 średnie ziemniaki
- 50 ml mleka
- 2 łyżki masła
- szczypta gałki muszkatołowej
- mieszanka warzyw (może być mrożona: brokuły, marchew, kalafior)
- oliwa extra vergine
Porcję warzyw rozmrażamy i osuszamy. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy z łyżką oliwy. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na której będziemy piec rybę.
Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni Celsjusza. Pstrąga opłukujemy i suszymy, robimy kilka nacięć nożem na jednym boku, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą rozmarynu. Kładziemy rybę na blaszce, ponacinaną stroną do góry. Polewamy ją rozpuszczonym masłem z dodatkiem posiekanej natki pietruszki.
Pstrąga z warzywami wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut. W międzyczasie przygotowujemy puree. Do ugotowanych, odcedzonych ziemniaków dodajemy mleko, masło i szczyptę gałki muszkatołowej i ugniatamy na gładką masę. Podajemy razem z pieczoną rybą i warzywami.
Domowy kisiel
Składniki:
- 2 szklanki dowolnych owoców, np. borówek amerykańskich
- 3 szklanki zimnej wody
- 3 łyżeczki cukru
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Do rondelka wkładamy owoce, zalewamy 2 i 1/2 szklanką wody, dodajemy cukier i zagotowujemy, po czym gotujemy przez 2 minuty. W pozostałej połowie szklanki wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną. Miksturę dodajemy do gotujących się owoców, ponownie doprowadzamy do wrzenia, po czym zdejmujemy z ognia i studzimy.
Dieta na zgagę w ciąży
Zgaga to przypadłość, która dotyczy wielu ciężarnych kobiet – w trzecim trymestrze z tą dolegliwością zmaga się aż 70% przyszłych mam. Choć niektóre leki na zgagę można stosować w okresie ciąży, najważniejsze to zadbać o zdrową dietę.
Kobiety ciężarne powinny zastosować się do ogólnych zasad żywienia przeciwko zgadze i wprowadzić w życie jadłospis opisywany powyżej. Jeśli zgaga będzie wyjątkowo dokuczliwa, warto omówić z lekarzem skorzystanie z farmaceutyków, warto jednak pamiętać, że najlepszym i najzdrowszym rozwiązaniem będzie zmiana nawyków żywieniowych.
Przyczyny zgagi
Jeśli zgaga dokucza często, to znak, że trzeba wybrać się do lekarza. Być może jej przyczyną nie są złe nawyki żywieniowe, a choroba refluksowa. Na pojawienie się zgagi wpływ mają także niektóre leki.
Z reguły zgaga dokucza jednak tym, którzy nadużywają tłuszczów, węglowodanów i ostrych przypraw lub zbyt często spożywają produkty powodujące obniżenie pH soku żołądkowego, np. kawę i soki
z owoców cytrusowych. Zastosowanie odpowiedniej diety oraz przestrzeganie określonych zasad związanych z żywieniem, szybko złagodzi związane ze zgagą dolegliwości.
Autor: Olga Szymkowiak
Czytaj też:
- Zgaga przyczyny - co jest przyczyną zgagi (nadkwasoty)?
- Leki osłonowe na żołądek - tabletki i naturalna osłona
- Zioła na trawienie - domowe sposoby na niestrawność
- Niestrawność – leki i sposoby na niestrawność żołądka
- Co to jest niedokwasota żołądka? Objawy, leczenie, dieta