Jedzenie zbyt obfitych i tłustych posiłków może doprowadzić do pojawienia się zgagi. W zwalczeniu, jak i zapobieganiu tej przypadłości pomoże odpowiednia dieta. Jak i co jeść, aby uniknąć lub szybko pozbyć się zgagi?

dieta-na-zgage

Jaka dieta na zgagę?

Jeśli dokucza zgaga, ograniczmy spożycie tłuszczów oraz produktów, które mogą przyczynić się do pojawienia się tej przypadłości. Należą do nich przede wszystkim:

  • kawa,
  • alkohol,
  • mocna herbata,
  • ostre przyprawy,
  • napoje gazowane,
  • cytrusy,
  • czosnek,
  • cebula,
  • pomidory.

Zamiast jeść dużo i rzadko, jedzmy częściej, a mniej. Zastosowanie się do tej zasady pozytywnie wpłynie na procesy trawienne. Nie spożywajmy posiłków tuż przed położeniem się spać lub planowanym wysiłkiem fizycznym. Nie jedzmy w pośpiechu i dokładnie przeżuwajmy każdy kęs. Warto poznać domowe sposoby na zgagę.

Dieta na zgagę i refluks

Zdarza się, że przyczyną zgagi jest refluks żołądkowo-przełykowy. Choroba ta polega na zaburzeniu działania zwieracza znajdującego się między przełykiem a żołądkiem. Na skutek jego dysfunkcji dochodzi do cofania się treści pokarmowej z żołądka do przełyku, co podrażnia błonę śluzową przełyku i wywołuje stan zapalny.

W przypadku tego schorzenia również ważne jest zachowanie odpowiedniej, lekkostrawnej diety. Powinna być ona bogata w:

  • warzywa, takie jak marchew, ziemniaki, buraki i ogórki,
  • dojrzałe owoce,
  • chude mięso,
  • mleko,
  • ryby,
  • kefiry,
  • maślanki,
  • pszenne pieczywo.

Zamiast herbaty warto pić napary z rumianku lub kminku. Nie można zapominać także o piciu wody niegazowanej.

Dieta na zgagę - jadłospis

Poniżej prezentujemy przykładowy trzydniowy jadłospis diety na zgagę.

Dzień pierwszy:

  1. Śniadanie: dwie nieduże kromki pieczywa pszennego, masło, twaróg z ogórkiem świeżym i koperkiem
  2. Przekąska: pieczone jabłko
  3. Obiad: pulpety z indyka w sosie koperkowym, ziemniaki gotowane, buraczki
  4. Podwieczorek: banan
  5. Kolacja: zupa-krem z kalafiora

Dzień drugi:

  1. Śniadanie: dwie nieduże kromki pieczywa pszennego, masło, jajko na miękko, plaster wędliny drobiowej, rzodkiewka
  2. II śniadanie: jogurt naturalny z wybranym owocem, np. bananem
  3. Obiad: ryba pieczona w folii, puree ziemniaczane, brokuł i marchew gotowane na parze
  4. Podwieczorek: kisiel owocowy
  5. Kolacja: zupa jarzynowa

Dzień trzeci:

  1. Śniadanie: dwie nieduże kromki pszennego pieczywa, jajecznica na maśle ze szczypiorkiem
  2. II śniadanie: serek homogenizowany
  3. Obiad: mięso pieczone w folii lub gotowane na parze, gotowany kalafior, surówka z marchwi
  4. Podwieczorek: gotowany ryż z przetartym, prażonym jabłkiem
  5. Kolacja: krupnik

Dieta na zgagę - przepisy

Dieta na zgagę nie jest skomplikowana ani droga. Proponowane potrawy są proste i szybkie w przygotowaniu, a niektórych dań (zwłaszcza zup) wystarczy na parę dni, co zmniejszy czas spędzany w kuchni. Oto przepisy na dwie pyszne potrawy, które świetnie sprawdzą się w diecie na zgagę.

Pstrąg pieczony w folii z warzywami i ziemniaczanym puree

Składniki:

  • 1 pstrąg
  • 20 g masła
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, rozmaryn
  • 3 średnie ziemniaki
  • 50 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • mieszanka warzyw (może być mrożona: brokuły, marchew, kalafior)
  • oliwa extra vergine

Porcję warzyw rozmrażamy i osuszamy. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy z łyżką oliwy. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na której będziemy piec rybę.

Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni Celsjusza. Pstrąga opłukujemy i suszymy, robimy kilka nacięć nożem na jednym boku, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą rozmarynu. Kładziemy rybę na blaszce, ponacinaną stroną do góry. Polewamy ją rozpuszczonym masłem z dodatkiem posiekanej natki pietruszki.

Pstrąga z warzywami wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut. W międzyczasie przygotowujemy puree. Do ugotowanych, odcedzonych ziemniaków dodajemy mleko, masło i szczyptę gałki muszkatołowej i ugniatamy na gładką masę. Podajemy razem z pieczoną rybą i warzywami.

Domowy kisiel

Składniki:

  • 2 szklanki dowolnych owoców, np. borówek amerykańskich
  • 3 szklanki zimnej wody
  • 3 łyżeczki cukru
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Do rondelka wkładamy owoce, zalewamy 2 i 1/2 szklanką wody, dodajemy cukier i zagotowujemy, po czym gotujemy przez 2 minuty. W pozostałej połowie szklanki wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną. Miksturę dodajemy do gotujących się owoców, ponownie doprowadzamy do wrzenia, po czym zdejmujemy z ognia i studzimy.

Dieta na zgagę w ciąży

Zgaga to przypadłość, która dotyczy wielu ciężarnych kobiet – w trzecim trymestrze z tą dolegliwością zmaga się aż 70% przyszłych mam. Choć niektóre leki na zgagę można stosować w okresie ciąży, najważniejsze to zadbać o zdrową dietę.

Kobiety ciężarne powinny zastosować się do ogólnych zasad żywienia przeciwko zgadze i wprowadzić w życie jadłospis opisywany powyżej. Jeśli zgaga będzie wyjątkowo dokuczliwa, warto omówić z lekarzem skorzystanie z farmaceutyków, warto jednak pamiętać, że najlepszym i najzdrowszym rozwiązaniem będzie zmiana nawyków żywieniowych.

Przyczyny zgagi

Jeśli zgaga dokucza często, to znak, że trzeba wybrać się do lekarza. Być może jej przyczyną nie są złe nawyki żywieniowe, a choroba refluksowa. Na pojawienie się zgagi wpływ mają także niektóre leki.

Z reguły zgaga dokucza jednak tym, którzy nadużywają tłuszczów, węglowodanów i ostrych przypraw lub zbyt często spożywają produkty powodujące obniżenie pH soku żołądkowego, np. kawę i soki
z owoców cytrusowych. Zastosowanie odpowiedniej diety oraz przestrzeganie określonych zasad związanych z żywieniem, szybko złagodzi związane ze zgagą dolegliwości.

Autor: Olga Szymkowiak

Czytaj też:

 

share-icon Podziel się artykułem ze znajomymi

Olga Szymkowiak...

Komentarze
chevron-down