wigilia wegańska, potrawa, danie

 

Na wigilijnym stole wegan zazwyczaj królują tradycyjne potrawy z kapusty, grochu, barszcz czerwony i zupa grzybowa. Nie ma żadnych ryb, ale mogą być dania, które smakują podobnie jak ryby.

Kotlety sojowe à la ryba po grecku

Składniki:

  • łyżka sosu sojowego
  • 2 duże marchewki
  • pietruszka
  • pół selera
  • por
  • mała cebula
  • 500 ml sosu pomidorowego
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżka pikantnego keczupu
  • szczypta papryki, zioła, sól, pieprz
  • kilogram ugotowanych kotletów sojowych
  • mąka kukurydziana

Przygotowanie:

Marchewkę, seler i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, por kroimy w plasterki. Pokrojony ząbek czosnku i warzywa podsmażamy na tłuszczu. Następnie dusimy przez kilka minut pod pokrywką i doprawiamy do smaku ziołami, solą, pieprzem, papryką, a na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy i ketchup.

Kotlety sojowe przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, gotując przez około 10 minut w wodzie z dodatkiem sosu sojowego. Gotowe kotlety odsączamy, osuszamy. Z mąki kukurydzianej i wody przygotowujmy dość gęstą panierkę, doprawioną solą i pieprzem. Kotlety zanurzamy w panierce i smażymy, aż uzyskamy złoty kolor. Ostudzone kotlety pokrywamy warzywami i odstawiamy co najmniej na godzinę w chłodne miejsce.

Poznaj: Siedem przepisów na pożywne śniadanie

Seler à la smażona ryba

Składniki:

  • 2 selery (razem powinny ważyć około kilograma)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • łyżeczka ziaren kolendry
  • 6 – 8 arkuszy nori
  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 16 łyżek wody (jeśli potrzeba, to więcej)
  • łyżeczka przyprawy do ryb
  • pieprz
  • bułka tarta

Przygotowanie:

Seler obieramy i kroimy na kilkucentymetrowe plastry. Do dużego garnka wrzucamy plastry selera, dodajemy sos sojowy, pokruszone nori, liście laurowe, ziele angielskie oraz ziarna kolendry i gotujemy około 15 minut, aż seler będzie miękki. Po ugotowaniu wyjmujemy plastry selera z wody i odstawiamy do ostudzenia.

W tym czasie mielone siemię lniane zalewamy wodą, dodajemy przyprawę do ryb oraz pieprz. Dokładnie mieszamy, odstawiamy na 10 minut, aż powstanie masa o konsystencji gęstej śmietany. Każde nori dzielimy na trzy równej szerokości paski, owijamy plaster selera, zanurzamy w panierce z siemienia, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na mocno rozgrzanej patelni z dwóch strony. Usmażone selery rozkładamy na ręczniku papierowym, by pozbyć się nadmiaru oleju. Serwujemy skropione cytryną.

Czytaj także: 11 przepisów na rozgrzewające herbatki

Tofu à la śledzie w occie

Składniki (1 słoik 500 ml):

  • kostka naturalnego tofu (180 – 200 g)
  • 1,5 szklanki wody
  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • 1,5 łyżki różowej soli himalajskiej
  • 4 – 6 szalotek lub 1 zwykła cebula
  • 3 liście laurowe
  • łyżka ziaren kolorowego pieprzu
  • 2 ziarenka ziela angielskiego

Przygotowanie:

Wodę wlewamy do małego garnka, dodajemy ocet, sól i delikatnie podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się soli; odstawiamy do ostygnięcia.

Siekamy cebulę w piórka, kroimy tofu w paski 1,5 cm, przygotowujemy przyprawy. Na dnie słoika układamy jedną trzecią cebuli, wrzucamy 2 liście laurowe, połowę ziaren pieprzu i ziela oraz połowę pokrojonego tofu, nakładamy drugą porcję cebuli i ostatni liść laurowy, następnie dodajemy resztę tofu, całość zakrywamy resztą cebuli wraz z pozostałym pieprzem i zielem angielskim. Wszystko zalewamy ostudzoną marynatą. Zakręcamy szczelnie słoik i wstawiamy do lodówki na dwa dni. W trzecim dniu konsumujemy.

Sprawdź: Cztery przepisy na ciasta bezglutenowe

Wegańska zupa rybna bez ryby

Składniki:

  • 2 litry wody
  • 2 marchewki
  • por (jasna część)
  • korzeń pietruszki
  • niewielki seler
  • cebula
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 4 arkusze alg nori
  • pół łyżeczki ziaren kolendry
  • pęczek świeżego lubczyku
  • szklanka mleka sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Do wrzątku wrzucamy obrane marchewki, jasną część pora, korzeń pietruszki, seler, cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, pokruszone nori oraz ziarna kolendry. Gotujemy wszystko przez 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Wyjmujemy liście laurowe oraz ziele angielskie, dodajemy pęczek lubczyku, mleko sojowe i blendujemy na kremową zupę przez co najmniej trzy minuty. Dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.

Autr: Marzena Maciejczyk

 

Zobacz: Rozgrzewające zupy w sezonie jesienno-zimowym - przepisy

 

share-icon Podziel się artykułem ze znajomymi
Komentarze
chevron-down