Stosowanie diety żołądkowej zaleca się osobom borykającym się z rozmaitymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Na czym polega dieta żołądkowa i jakie produkty wyklucza?
Co to jest dieta żołądkowa?
Dieta żołądkowa, inaczej lekkostrawna, to rodzaj diety leczniczej, którą powinny stosować osoby walczące z wrzodami żołądka i dwunastnicy, refluksem czy zgagą. Jej wprowadzenie zaleca się także w stanach zapalnych błony śluzowej żołądka, przy zapaleniu jelit, biegunkach, w okresie rekonwalescencji po przebytych operacjach, a także u osób starszych. Dieta ta w dużej mierze opiera się na spożywaniu chudego mięsa, ryb i nabiału o niskiej zawartości tłuszczu. Co dokładnie można jeść przy diecie żołądkowej?
Co wyklucza dieta żołądkowa?
W trakcie stosowania diety żołądkowej należy zapomnieć o ciężkostrawnych produktach takich, jak fasola, groch, grzyby, gruszki i śliwki. Z jadłospisu wykluczamy posiłki tłuste (mięso, sery żółte i pleśniowe) oraz smażone na dużej ilości tłuszczu. Spożywać nie należy również ostrych i wędzonych potraw, słodyczy, mocnej kawy i herbaty, alkoholu i gazowanych napojów.
Zabronione są także produkty marynowane w occie. W diecie żołądkowej dania przygotowuje się na parze, gotując w wodzie, dusząc lub piekąc w folii. Do jadłospisu wprowadzamy chude mięsa i wędliny, ryby, pszenne pieczywo, kefiry, maślanki, jogurty naturalne, chudy ser biały, jajka, a także niektóre warzywa i owoce.
Kiedy stosuje się ścisłą dietę żołądkową?
Dieta żołądkowa eliminuje z codziennego jadłospisu nie tylko produkty ciężkostrawne, ale również pobudzające wydzielanie soku żołądkowego. Dzięki temu wspomaga i przyspiesza ona leczenie zgagi, choroby refluksowej oraz wrzodów żołądka i dwunastnicy. W diecie żołądkowej potrawy powinno się spożywać średnio co 3 godziny, przy czym objętość posiłków jest wówczas niewielka. Dzięki temu nie dochodzi do nadmiernego rozciągania się żołądka, a trawienie przebiega sprawniej. Dania nie powinny być zbyt gorące, ani jedzone w pośpiechu. Ostatni posiłek należy spożywać na 3 godziny przed snem, a w przypadku refleksu nawet na 4.
Dieta żołądkowa: przykładowy jadłospis
Dieta żołądkowa nie musi być monotonna i niesmaczna. Poniżej przedstawiamy przykładowy jadłospis na trzy dni diety żołądkowej.
Dzień 1
Śniadanie: dwie kromki pszennego chleba posmarowane masłem, kilka plastrów chudego twarogu, kilka plasterków ogórka świeżego, koperek.
II śniadanie: pieczone jabłko.
Obiad: pierś z kurczaka gotowana na parze, mix gotowanych na parze warzyw (brokuł, marchewka, groszek), puree z ziemniaków.
Podwieczorek: domowy kisiel (np. malinowy lub jagodowy).
Kolacja: zupa jarzynowa.
Dzień 2
Śniadanie: bułka pszenna posmarowana masłem, dwa plastry wędliny drobiowej dobrej jakości, kilka plastrów pomidora bez skórki, liście sałaty.
II śniadanie: jogurt naturalny z obraną ze skórki nektarynką lub domowym sokiem z malin.
Obiad: pieczony w folii pstrąg, porcja kaszy kuskus, gotowana marchewka z groszkiem.
Podwieczorek: dojrzały banan.
Kolacja: zupa-krem z cukinii.
Dzień 3
Śniadanie: jajecznica z 2-3 jaj* przygotowana na łyżeczce masła, kromka pszennego chleba z plastrem wędliny drobiowej dobrej jakości.
II śniadanie: koktajl z maślanki i dojrzałego banana lub brzoskwini.
Obiad: pulpety z indyka w sosie koperkowym, ziemniaki gotowane, buraczki.
Podwieczorek: jednodniowy sok warzywny o wybranym smaku.
Kolacja: krupnik.
*Kupując jajka, zwracajmy uwagę na znajdujące się na nich oznaczenia, a dokładnie na pierwszą cyfrę znajdującego się na każdym jajku kody. Tak zwane „zerówki” i „jedynki” to gwarancja lepszego smaku oraz nieprzyczyniania się do cierpienia zwierząt.
Dieta żołądkowa: przepisy
Zupa-krem z cukinii
Składniki (na 2 porcje):
- 300 g cukinii,
- mała cebula,
- mały ząbek czosnku lub pół dużego,
- 400 ml domowego bulionu warzywnego,
- łyżeczka oliwy,
- łyżka masła,
- 30 ml jogurtu naturalnego lub śmietany 12%.
W garnku rozpuszczamy masło razem z oliwą. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy, aż się zeszkli. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy jeszcze przez chwilę.
Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę cukinię i smażymy przez około 2 minuty, mieszając. Warzywa zalewamy bulionem, zagotowujemy i gotujemy przez około 25 minut pod przykryciem na niewielkim ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę miksujemy blenderem na gładki krem, dodając na koniec jogurt lub śmietanę.
Pieczony w folii pstrąg z warzywami na parze i kaszą kuskus
Składniki:
- 1 pstrąg,
- 10 g masła,
- natka pietruszki,
- mieszanka marchwi z groszkiem (może być mrożona),
- porcja kaszy kuskus.
Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni Celsjusza. Pstrąga opłukujemy i suszymy, robimy kilka nacięć nożem na jednym boku, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą rozmarynu. Kładziemy rybę na blaszce, ponacinaną stroną do góry. Polewamy ją rozpuszczonym masłem z dodatkiem posiekanej natki pietruszki.
Warzywa gotujemy na parze, a kaszę przygotowujemy zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu. Pstrąga umieszczamy w nagrzanym piekarniku i pieczemy przez 15-20 minut. Podajemy z kaszą oraz marchewką z groszkiem.
Autor: Olga Szymkowiak
Zobacz także: