Enfamil Premium 2 zawiera także kwas ALA (α-linolenowy) ważny dla rozwoju mózgu i tkanek nerwowych.**
Żelazo przyczynia się do prawidłowego rozwoju funkcji poznawczych i wspomaga system immunologiczny.
Enfamil Premium 2 zawiera również wiele składników mineralnych, takich jak wapń dla prawidłowego rozwoju kości i zębów, oraz cynk niezbędny dla prawidłowego wzrostu.
Enfamil Premium 2 zawiera wszystkie niezbędne witaminy, między innymi takie, jak witaminę C, ważną dla systemu odpornościowego oraz witaminę D niezbędną dla rozwoju mocnych kości. Wszystkie witaminy przyczyniają się do odpowiedniego odżywiania Twojego dziecka.
**Zalecane spożycie kwasu α-linolenowego to 2 g dziennie, a linolowego 10 g dziennie.
Należy pamiętać o tym, że karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywienia niemowląt. Karmienie sztuczne powinno następować w przypadku, gdy karmienie piersią jest niemożliwe lub utrudnione. Każdorazowe stosowanie mleka Enfamil 2 Premium wymaga właściwej higieny, przygotowania, rozcieńczania, podawania oraz przechowywania. Preparat należy podać zaraz po przygotowaniu. Po upływie godziny od rozpoczęcia karmienia, pozostałą w butelce mieszankę należy wylać, a przybory i naczynia umyć. Opakowanie mleka Enfamil 2 Premium należy przechowywać w suchym miejscu w temperaturze 15-25°C. Po każdym otwarciu puszki powinna być ona szczelnie zamknięta. Zawartość otwartego opakowania należy zużyć w ciągu 1 miesiąca. Proszku nie wolno zamrażać i należy chronić preparat przed nadmiernym nagrzaniem. Mieszanki w proszku przeznaczone dla niemowląt nie są jałowe i nie powinny być stosowane u wcześniaków i dzieci z zaburzeniami odporności, chyba że na polecenie i pod ścisłym nadzorem lekarza pediatry. Nie należy zmieniać stosowanej mieszanki ani wprowadzać produktów uzupełniających bez konsultacji z lekarzem. Nieprzestrzeganie tych instrukcji może wyrządzić ogromną szkodę dziecku.
Przygotowanie i stosowanie:
Ważne informacje:
Karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywienia niemowląt. Enfamil Premium 2 przeznaczony jest dla niemowląt powyżej 6. miesiąca życia i nie powinien być podawany, jako substytut mleka matki przez pierwsze 6 miesięcy życia dziecka. Enfamil Premium 2 jest ważnym elementem coraz bardziej urozmaiconej diety i powinien stanowić podstawę żywienia podczas wprowadzania produktów uzupełniających do diety Twojego dziecka, zgodnie z zaleceniem lekarza.
Instrukcja dotycząca sposobu przygotowania i stosowania:
Uwaga: W trosce o zdrowie Twojego dziecka zalecamy dokładnie przestrzegać poniższych instrukcji.
Podczas przygotowywania pokarmu ważną rolę odgrywa przestrzeganie zasad higieny, instrukcji sporządzania, rozcieńczania, podawania i przechowywania. Mieszankę należy podać natychmiast po przygotowaniu. Po upływie godziny od rozpoczęcia karmienia, pozostałą w butelce lub kubku mieszankę należy wylać, a przybory i naczynia umyć. Do odmierzania proszku należy używać wyłącznie dołączonej miarki. Po użyciu suchą miarkę należy przechowywać w puszce do następnego wykorzystania. Ostrzeżenie: Nie podgrzewać pokarmu w kuchence mikrofalowej, gdyż może to doprowadzić do poważnych poparzeń. Świeżo przygotowaną mieszankę można podgrzać w butelce, w specjalnie do tego przystosowanym podgrzewaczu lub w łaźni wodnej.
O ile lekarz nie zaleci inaczej, należy kierować się poniższymi wskazówkami dotyczącymi karmienia:
Ilość wody i proszku konieczną do użycia należy odczytać z poniższej tabeli.
Wiek 6-8 miesięcy Liczba posiłków / 24h 3 Woda (ml) 210 + ilość miarek 7 Średnia objętość porcji w ml 230
Wiek >8 miesięcy Liczba posiłków / 24h 2-3 Woda (ml) 210 + ilość miarek 7 Średnia objętość porcji w ml 230
Odmierzaj proszek wyłącznie za pomocą miarki dołączonej do opakowania. Przechowuj suchą miarkę w puszce. Jedna płaska miarka (4,7 g) na każde 30 ml wody. Nie ugniataj proszku w miarce. Nadmiar proszku usuń z miarki tępą stroną czystego i suchego noża. W miarę wzrostu i rozwoju dziecka zaleca się wprowadzanie produktów uzupełniających w porozumieniu z lekarzem pediatrą.
Nieprzestrzeganie tych instrukcji może wyrządzić ogromną szkodę Twojemu dziecku.
1. Przed rozpoczęciem przygotowywania pokarmu dokładnie umyj ręce wodą z mydłem. Umyj i wygotuj w wodzie butelki, smoczki, nakrętki i naczynia (przez co najmniej 5 minut we wrzącej wodzie).
2. Przed dodaniem proszku gotuj świeżą wodę przez co najmniej 5 minut, a następnie pozostaw aż ostygnie do temperatury pokojowej. Wlej wskazaną ilość ostudzonej wody do butelki.
3. Do wody dodaj proszek. Zakręć butelkę.
4. Dokładnie wymieszaj zawartość butelki ruchem obrotowym, a następnie wstrząsając do całkowitego rozpuszczenia proszku. Sprawdź temperaturę wytrząsając kilka kropel na swój nadgarstek - preparat powinien być letni.
Przechowywanie:
Puszkę należy przechowywać w suchym miejscu w temperaturze 15-25°C. Po otwarciu puszkę należy szczelnie zamykać, przechowywać w suchym miejscu i zużyć w ciągu 1 miesiąca. Proszku nie wolno zamrażać i należy chronić przed nadmiernym nagrzaniem.
Składniki: odtłuszczone mleko, syrop glukozowy, oleje roślinne (oleina palmowa, olej kokosowy, olej sojowy, wysokooleinowy olej słonecznikowy), laktoza (z mleka), galaktooligosacharydy (GOS, z mleka), polidekstroza, emulgaor (lecytyna sojowa), węglan wapnia, oleje pozyskiwane z organizmów jednokomórkowych (ARA z Mortierella alpina i DHA z Crypthecodinium cohnii), L-askorbinian sodu, chlorek choliny, wodorotlenek potasu, siarczan żelaza, tauryna, fosforan magnezu, inozytol, cytydyno-5-monofosforan, siarczan cynku, octan DL-alfa-tokoferylu, 6-palmitynian-L-askorbylu, nikotynamid, urydyno-5-monofosforan, adenozyno-5-monofosforan, guanozyno-5-monofosforan, D-pantotenian wapnia, siarczan miedzi, palmitynian retinylu, ryboflawina, chlorowodorek tiaminy, cholekalcyferol, chlorowodorek pirydoksyny, siarczan manganu, kwas foliowy, fitomenadion, jodek sodu, selenian sodu, D-biotyna, cyjanokobalamina.
Wartości odżywcze
W 100 g proszku |
W 100 ml rozwtoru (% RWS*) |
|
Energia kJ (kcal) |
2000 (480) |
290 (68) |
Tłuszcze, w tym: g |
22 |
3,1 |
Kwasy tłuszczowe nasycone g |
9,1 |
1,29 |
Kwas linolowy g |
3,8 |
0,54 |
Kwas α-linolenowy mg |
300 |
43 |
Węglowodany, w tym: g |
59 |
8,3 |
Cukry g |
32 |
4,5 |
Błonnik g |
3 |
0,42 |
Białko g |
12,5 |
1,76 |
Sól g |
0,36 |
0,05 |
Witamina A (RE) µg |
430 |
61 (15,3%) |
Witamina D µg |
7,3 |
1,03 (14,7%) |
Witamina E (α-TE) mg |
6,4 |
0,91 (18,2%) |
Witamina K µg |
38 |
5,4 (45%) |
Witamina C mg |
96 |
13,5 (30%) |
Tiamina mg |
0,38 |
0,054 (10,8%) |
Ryboflawina mg |
0,96 |
0,135 (19,3%) |
Niacyna mg |
4,8 |
0,68 (9,7%) |
Witamina B6 mg |
0,34 |
0,047 (6,7%) |
Kwas foliowy µg |
77 |
10,8 (8,6%) |
Witamina B12 µg |
1,44 |
0,2 (25%) |
Biotyna µg |
14,4 |
2 (20%) |
Kwas pantotenowy mg |
2,4 |
0,34 (11,3%) |
Sód mg |
144 |
20 (5%) |
Potas mg |
520 |
73 (7,3%) |
Chlorki mg |
360 |
51 (10,2%) |
Wapń mg |
560 |
79 (14,4%) |
Fosfor mg |
350 |
49 (8,9%) |
Magnez mg |
38 |
5,4 (6,8%) |
Żelazo mg |
8,6 |
1,22 (15,3%) |
Cynk mg |
4,8 |
0,68 (13,6%) |
Miedź mg |
0,36 |
0,051 (10,2%) |
Mangan mg |
0,11 |
0,015 (1,3%) |
Selen µg |
12 |
1,69 (8,5%) |
Jod µg |
62 |
8,8 (11%) |
Kwas arachidonowy (ARA) mg |
163 |
23 |
Kwas dokozaheksaenowy (DHA) mg |
82 |
11,5 |
Cholina mg |
115 |
16,2 |
Inozytol mg |
29 |
4,1 |
Tauryna mg |
29 |
4,1 |
Polidekstroza g |
1,49 |
0,21 |
Galaktooligosacharydy (GOS) g |
1,49 |
0,21 |
Nukleotydy mg |
19,2 |
2,7 |
* % dziennych referencyjnych wartości spożycia |
Obliczona wartość odżywcza
na 100g |
W 100 ml rozwtoru (% RWS*) |
||
Wartość energetyczna (kJ) |
2000 |
290 |
|
Wartość energetyczna (kcal) |
480 |
68 |
|
Tłuszcz (g) |
22 |
3.1 |
|
w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) |
9.1 |
1.29 |
|
Węglowodany (g) |
59 |
8.3 |
|
w tym cukry (g) |
32 |
4.5 |
|
Błonnik (g) |
3 |
0.42 |
|
Białko (g) |
12.5 |
1.76 |
|
Sól (g) |
0.36 |
0.05 |
|
Sód (g) |
0.144 |
0.02 |
|
Witamina A (µg) |
430 |
61 |
|
Witamina D (µg) |
7.3 |
1.03 |
|
Witamina E (mg) |
6.4 |
0.91 |
|
Witamina K (µg) |
38 |
5.4 |
|
Witamina C (mg) |
96 |
13.5 |
|
Tiamina (B1) (mg) |
0.38 |
0.054 |
|
Ryboflawina (B2) (mg) |
0.96 |
0.135 |
|
Niacyna (B3) (mg) |
4.8 |
0.68 |
|
Witamina B6 (mg) |
0.34 |
0.047 |
|
Kwas foliowy (µg) |
77 |
10.8 |
|
Witamina B12 (µg) |
1.44 |
0.2 |
|
Biotyna (µg) |
14.4 |
2 |
|
Kwas pantotenowy (mg) |
2.4 |
0.34 |
|
Potas (mg) |
520 |
73 |
|
Chlorek (mg) |
360 |
51 |
|
Wapń (mg) |
560 |
79 |
|
Fosfor (mg) |
350 |
49 |
|
Żelazo (mg) |
8.6 |
1.22 |
|
Magnez (mg) |
38 |
5.4 |
|
Cynk (mg) |
4.8 |
0.68 |
|
Miedź (mg) |
0.36 |
0.051 |
|
Mangan (mg) |
0.11 |
0.015 |
|
Selen (µg) |
12 |
1.69 |
|
Jod (µg) |
62 |
8.8 |